Test Feixisme Italià

Description

Test Feixisme Italià
lusi.ruiz.arts
Quiz by lusi.ruiz.arts, updated more than 1 year ago
lusi.ruiz.arts
Created by lusi.ruiz.arts almost 9 years ago
173
0

Resource summary

Question 1

Question
A què fa referència el terme 'victòria mutilada' en el context històric del final de la Primera Guerra Mundial a Itàlia?
Answer
  • La victòria dels territoris promesos per la Triple Entesa a Itàlia a canvi del seu suport a la Primera Guerra Mundial. Trentino, Trieste, Illes de l'Adriàtic, Albània, península d'Ístria i territoris a Àfrica.
  • La victòria parcial dels territoris promesos per la Triple Aliança a Itàlia a canvi del seu suport a la Primera Guerra Mundial. Obtenint finalment: Trieste, Trentino i la península d'Ístria.
  • La victòria parcial dels territoris promesos per la Triple Entesa a Itàlia a canvi del seu suport a partir del 1915 a la Primera Guerra Mundial. Obtenint-ne tan sols, finalment: Trieste, Trentino i la península d'Ístria.
  • La derrota dels territoris promesos per la Triple Entesa a Itàlia, conquerits per la Triple Aliança: Trentino, Trieste, Illes de l'Adriàtic, Albània, península d'Ístria i territoris a Àfrica.

Question 2

Question
Acabada la Primera Guerra Mundial, l'any 1918, quin és el context social que es dóna a Itàlia?
Answer
  • Decepció per l'incompliment de la conquesta de territoris promesos, imposició de solucions estrictes i frenada de les revoltes de la classe treballadora.
  • Descontentament generalitzat; el cost de la vida puja i els salaris baixen. Es gesta un fort moviment vaguístic amb la voluntat de recuperar les pèrdues de poder adquisitiu mentre la burgesia tem una revolució obrera i aposta per solucions estrictes.
  • Estabilitat econòmica i política que consolida la estabilitat social, evitant vagues i conflictes, i afavorint un clima de pau i tolerància.
  • Burgesia temorosa de revoltes obreres, organització proletària en sindicats i vagues per recuperar els seus drets i el seu poder adquisitiu, afiançament dels partits liberals i estabilitat del poder polític.

Question 3

Question
Qui esdevindrà el líder polític del període d'Entreguerres a Itàlia i quins són els seus orígens i afinitats polítiques?
Answer
  • Giacomo Matteotti, llicenciat en dret i polític socialista. S'oposà actívament a la política violenta dels 'camises negres' i va denunciar eles seus actes abusius i criminals.
  • Benitto Mussolini, d'origen humil i idees inicialment socialistes. Treballa com a professor i articulista en revistes d'esquerres i socialistes. Mica en mica es radicalitza i es converteix en agitador social, animant a la població a la revolta i exaltant les idees comunistes de la Unió Soviètica.
  • Benito Mussolini, fill de pare ferrer i mare professora, els seus orígens són humils i les seves idees són socialistes. Fuig a Suïssa per evitar el servei militar però tornant a Itàlia el compleix i es llicencia com a professor de francès. Escriu a diverses publicacions socialistes però mica en mica radicalitza la seva visió política, recolzant la guerra, dimitint del Partit Socialista Italià i creant el grup dels Fasci di Combattimento.
  • Benito Mussolini, d'origen humil. Aviat desperta el seu sentiment de descontentament contra l'odre establert i les injustícies socials. Líder polític i sindical, promou el dret a vaga i organitza la lluita per les llibertats de la població italiana, essent escollit president del govern italià.

Question 4

Question
L'any 1921, Benito Mussolini funda el Partit Nacional Feixista. Quines idees promou?
Answer
  • Populisme en temes socials, defensor de la propietat privada, fort nacionalisme, projecte expansionista i militarista en política exterior, i simbologia pròpia: camisa negra, barret militar i braç aixecat com l'antiga salutació romana.
  • Nacionalisme exacerbat, reivindicació d'un programa laic, republicà i socialitzant, defensa de les llibertats d'opinió i la pluralitat parlamentària, i rebuig de les aspiracions expansionistes dels excombatents de guerra.
  • Socialisme i lluita pels drets dels treballadors italians, impuls a la creació d'un sistema industrial públic controlat per l'Estat: millorant les comunicacions, la xarxa de ferrocarrils, la construcció naval, etc.
  • Populisme en temes socials, defensa de l'autarquia, denúncia al control social i la repressió, i tancament nacional per evitar l'expansionisme i la militarització de la població.

Question 5

Question
Després de la Marxa sobre Roma l'any 1922, Mussolini aconsegueix el poder executiu i inicia el camí per convertir Itàlia en un règim totalitari (dictadura feixista). Quins són els passos que segueix?
Answer
  • Aconsegueix el suport de la monarquia i se li atorguen tots els poders, comença a legislar i controlar el poder executiu. L'any 1926 crea la Llei Rocco, amb què dóna representació parlamentària a tots els grups polítics. Legisla en favor de l'increment de la natalitat, la igualtat, el dret a vaga i els sindicats.
  • Victor Manuel III li atorga plens poders i Mussolini legisla i executa consultant en tot moment l'opinió del monarca.
  • L'any 1922 aconsegueix l'excutiu gràcies al suport que té per part de la monarquia. Restrigeix fortament les llibertats fins que l'any 1924 les esquadres feixistes assassinen el socialista Matteotti i Benito Mussolini es veu sobrepassat per les crítiques, així que fuig sense deixar rastre.
  • Aconsegueix el suport de la monarquia i se li atorguen tots els poders, comença a legislar i controlar el poder executiu. L'any 1926 crea la Llei Rocco, amb què prohibeix sindicats i partits, llevat dels feixistes. L'any 1928 crea el Gran Consell Feixista, encarregat de crear les llistes electorals, subordinant el Parlament i el Senat a la seva voluntat. I l'any 1929 signa els Pactes del Laterà, amb què assoleix el suport de l'Església.
Show full summary Hide full summary

Similar

Historia Contemporánea: Los fascismos
María Salinas
Primera Guerra Mundial
Diego Santos
Arte Egipcio
maya velasquez
LA EDAD MEDIA - EDUpunto.com
EDUpunto Por: Ernesto De Frías
Historia de la Ética
hectorleyva
La crisis del antiguo régimen (RESUMEN)
Marina García Chip
La Guerra Fría y la formación del mundo bipolar
Maitane Gajate
Historia Argentina
Nicolas Ñancucheo
Arte en el siglo XX
Rafael Cardozo
Independencia de los paises latinoamericanos
Estefani Tretto
Guerra civil española
Saul Barrios Guz