Zusammenfassung der Ressource
Frage 1
Frage
In Frankrijk was er veel [blank_start]armoede[blank_end]. Door de vele oorlogen die de koningen voerde, leenden de koningen veel en kwam er hoge schulden. In de [blank_start]18e eeuw[blank_end] kwam de [blank_start]Verlichting[blank_end] en zo kwamen er vraagtekens bij de manier waarop de koning regeerde. Onder andere de [blank_start]standenmaatschappij[blank_end] was een belachelijk iets.
De koning van de revolutie was [blank_start]Lodewijk XVI[blank_end] en hij was een zwakke koning die geen beslissingen kon maken. Om de problemen op te lossen ging hij de [blank_start]Staten-Generaal[blank_end] bij elkaar roepen. Maar de [blank_start]Derde Stand[blank_end] was niet eens met de stemming en riep de Nationale Vergadering uit. De Nationale Vergadering doel was om een [blank_start]grondwet[blank_end] te ontwerpen.De adel was woest en probeerde de koning te verleiden om troepen de sturen naar Parijs. De Parijzenaars werden onrustig en bestormden de [blank_start]Bastille[blank_end] om aan munitie te komen. De Nationale Vergadering kwam met het document De Verklaring van de Rechten van de Mens en Burger. Dit gebeurde allemaal in [blank_start]1789[blank_end].
Het gevolg was dat er een grondwet kwam in [blank_start]1791[blank_end] die de macht van de koning beperkte, maar het werkte niet goed. De koning probeerde te vluchten. De opstandelingen riepen uiteindelijk in 1792 de [blank_start]republiek[blank_end] uit en de koning werd geëxecuteerd. De [blank_start]Terreur[blank_end] was begonnen. Heel veel mensen die verdacht werden gingen naar het schavot. De leider was [blank_start]Maximilien de Robespierre[blank_end]. De grondwet van 1793 werd niet gebruikt. Uiteindelijk kwam Robespierre ten val en Terreur kwam ten einde.
Antworten
-
armoede
-
18e eeuw
-
Verlichting
-
standenmaatschappij
-
Lodewijk XVI
-
Staten-Generaal
-
Derde Stand
-
grondwet
-
Bastille
-
1789
-
1791
-
republiek
-
Terreur
-
Robespierre