ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

Beschreibung

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΝΑΡΤΗΣΕΩΝ
AGGELOS PAPANIKOLAOU
Karteikarten von AGGELOS PAPANIKOLAOU, aktualisiert more than 1 year ago
AGGELOS PAPANIKOLAOU
Erstellt von AGGELOS PAPANIKOLAOU vor mehr als 4 Jahre
57
0

Zusammenfassung der Ressource

Frage Antworten
Πότε μια συνάρτηση λέγεται συνεχής στο χ0;
Πότε μια συνάρτηση λέγεται συνεχής στο πεδίο ορισμού της; Μία συνάρτηση f που είναι συνεχής σε όλα τα σημεία του πεδίου ορισμού της, λέγεται συνεχής συνάρτηση.
Τι γνωρίζεις για τη συνέχεια των βασικών συναρτήσεων; Οι πολυωνυμικές, ρητές, εκθετικές, λογαριθμικές και τριγωνομετρικές συναρτήσεις είναι συνεχείς στα πεδία ορισμού τους.
Τι γνωρίζεις για τη συνέχεια των πράξεων μεταξύ συνεχών συναρτήσεων;
Τι γνωρίζεις για τη συνέχεια της σύνθεσης συνεχών συναρτήσεων; Αν η συνάρτηση f είναι συνεχής στο x0 και η συνάρτηση g είναι συνεχής στο f(x0),τότε η σύνθεσή τους gοf είναι συνεχής στο x0.
Πότε μια συνάρτηση f λέγεται συνεχής σε ένα ανοικτό διάστημα (α,β) ; Μια συνάρτηση f θα λέμε ότι είναι συνεχής σε ένα ανοικτό διάστημα (α, β), όταν είναι συνεχής σε κάθε σημείο του (α, β).
Πότε μια συνάρτηση f λέγεται συνεχής σε ένα κλειστό διάστημα [α,β] ; Μια συνάρτηση f θα λέμε ότι είναι συνεχής σε ένα κλειστό διάστημα [α, β], όταν είναι συνεχής στο ανοικτό διάστημα (α, β) και επιπλέον:
Διατυπώστε το θεώρημα Bolzano. Θεώρημα Bolzano: Έστω μια συνάρτηση f, ορισμένη σε ένα κλειστό διάστημα [α,β]. Αν η f είναι συνεχής στο [α,β] και f(α)∙ f(β) < 0, τότε υπάρχει ένα τουλάχι-στον x0∈(α,β), τέτοιο ώστε f(x0)=0. Δηλαδή, υπάρχει μια τουλάχιστον ρίζα της εξίσωσης f(x)=0 στο ανοικτό διάστημα (α,β).
Δώστε τη γεωμετρική ερμηνεία του θεωρήματος Bolzano. Η γραφική παράσταση της συνάρτησης f, τέμνει τον άξονα xΟx΄ σε ένα τουλάχιστον σημείο.
Σωστό (Σ) ή λάθος (Λ): Αν μια συνάρτηση f είναι συνεχής σε ένα διάστημα Δ και δε μηδενίζεται σ’ αυτό, τότε αυτή ή είναι θετική για κάθε x∈Δ ή είναι αρνητική για κάθε x∈Δ, δηλαδή δια-τηρεί πρόσημο στο διάστημα Δ. Δικαιολογήστε την επιλογή σας. Σωστό. Γιατί αν υπήρχαν α∈Δ και β∈Δ με f(α) και f(β) ετερόσημα, τότε από θ.Bolzano, η συνάρτηση f θα μηδενιζόταν μια τουλάχιστον φορά μεταξύ α και β. Άτοπο. Γιατί η συνάρτηση f δε μηδενίζεται στο Δ.
Με βάση ποιον κανόνα βρίσκουμε το πρόσημο μιας συνεχούς συνάρτησης ; Μια συνεχής συνάρτηση f διατηρεί πρόσημο σε καθένα από το διαστήματα στα οποία οι διαδοχικές ρίζες της f, χωρίζουν το πεδίο ορισμού της.
Διατυπώστε το Θεώρημα ενδιαμέσων τιμών (ΘΕΤ). Έστω μια συνάρτηση f, η οποία είναι ορισμένη σε ένα κλειστό διάστημα [α,β]. Αν η f είναι συνεχής στο [α,β] και f(α)≠f(β), τότε, για κάθε αριθμό η μεταξύ των f(α) και f(β), υπάρχει ένας τουλάχιστον x0∈(α,β) , τέτοιος ώστε f(x0) = η.
Να αποδείξετε το Θεώρημα ενδιαμέσων τιμών. Ας υποθέσουμε ότι f(α) < f(β). Τότε θα ισχύει f(α) < η < f(β). Θεωρούμε τη συνάρτηση g(x)=f(x)–η, x∈[α,β]. Η g είναι συνεχής στο [α,β] και g(α)g(β) < 0, αφού g(α)=f(α)–η<0 και g(β)=f(β)–η>0. Επομένως, σύμφωνα με το θεώρημα του Bolzano, υπάρχει x0∈(α,β), τέτοιο ώστε g(x0)=f(x0)–η=0, οπότε f(x0)=η.
Τι γνωρίζετε για το πεδίο τιμών f(Δ) ενός διαστήματος Δ μέσω μιας συνεχούς και μη σταθερής συνάρτησης f ; Η εικόνα, f(Δ), ενός διαστήματος Δ μέσω μιας συνεχούς και μη σταθερής συνάρτησης f, είναι διάστημα. Αν το διάστημα Δ είναι κλειστό, η εικόνα του, f(Δ), είναι κλειστό διάστημα.
Η πρόταση "Η εικόνα ανοικτού διαστήματος Δ μιας συνεχούς συνάρτησης είναι ανοικτό διάστημα" είναι αληθής ή ψευδής ; Δικαιολογήστε την επιλογή σας.
Διατυπώστε το θεώρημα μέγιστης και ελάχιστης τιμής για μια συνάρτηση συνεχή σε κλειστό διάστημα [α,β]. Αν f είναι συνεχής συνάρτηση στο [α,β], τότε η f παίρνει στο [α,β] μια μέγιστη τιμή Μ και μια ελάχιστη τιμή m. Άρα το σύνολο τιμών μιας συνεχούς συνάρτησης f με πεδίο ορισμού το [α,β] είναι το κλειστό διάστημα [m,Μ].
Πως βρίσκουμε το σύνολο τιμών ανοικτού διαστήματος (α,β) συνεχούς και μονότονης στο (α,β) συνάρτησης ;
Zusammenfassung anzeigen Zusammenfassung ausblenden

ähnlicher Inhalt

ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ 2 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ
AGGELOS PAPANIKOLAOU
Ερωτήσεις Θεωρίας Κεφάλαιο 2ο ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ
Alexandros Tzanis
ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ 1
AGGELOS PAPANIKOLAOU
Θεωρια internet & outlook
pola k
ΔΙΑΦΟΡΙΚΟΣ ΛΟΓΙΣΜΟΣ 1
Alexandros Tzanis
ΚΛΑΣΜΑΤΑ-ΕΙΔΗ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΜΠΟΥΓΑΣ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΝΤΟΜΩΝ
elerena Angelopoulou
Französisch Vokabeln Découvertes 1, Leçon 1, Karteikarten
AntonS
3) Aufbau der Materie
Mary Wonderland
B, Kapitel 1.2, Grundlagen der Sozialen Marktwirtschaft
Stefan Kurtenbach
Innere Kleintier Vetie
Anne Käfer