Κεφάλαιο 2: Κάρτες Μνήμης

Beschreibung

Γ΄ Λυκείου ΟΔΕ (Κεφάλαιο 2: Λήψη Αποφάσεων και Επίλυση Προβλημάτων) Karteikarten am Κεφάλαιο 2: Κάρτες Μνήμης, erstellt von Maria Charalambous am 21/07/2020.
Maria Charalambous
Karteikarten von Maria Charalambous, aktualisiert more than 1 year ago
Maria Charalambous
Erstellt von Maria Charalambous vor fast 4 Jahre
463
0

Zusammenfassung der Ressource

Frage Antworten
Ποια είναι η έννοια της λήψης απόφασης: Η λήψη αποφάσεων είναι η διαδικασία επιλογής μεταξύ δύο ή περισσότερων εναλλακτικών λύσεων.
Γιατί υπάρχει ανάγκη για λήψη απόφασης; Υπάρχει ανάγκη για λήψη απόφασης λόγω της απόστασης που υπάρχει μεταξύ μιας υφιστάμενης και μιας επιθυμητής κατάστασης.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ λήψης απόφασης και επίλυσης προβλήματος; Λαμβάνω απόφαση σημαίνει ότι επιλέγω μεταξύ των διαφορετικών εναλλακτικών που διαθέτω, δηλαδή, η απόφαση είναι επιλογή. Λύνω πρόβλημα σημαίνει ότι δεν έχω επιλογές, αλλά γνωρίζω εκ των προτέρων ότι υπάρχει μόνο μία σωστή λύση που πρέπει να εντοπίσω.
Τι εννοούμε «ορθολογική λήψη αποφάσεων» (ή «ορθολογική επίλυση προβλήματος»); Είναι η διεργασία η οποία στηρίζεται σε λογική και πειθαρχημένη αλληλουχία σκέψεων. Δηλαδή το μυαλό μας λειτουργεί αναλυτικά, γραμμικά και με διαδοχική σειρά.
Ποια είναι τα πέντε διαδοχικά βήματα της «ορθολογικής λήψης αποφάσεων» (ή «ορθολογικής επίλυσης προβλήματος»); 1. Εντοπισμός προβλήματος 2. Ορισμός προβλήματος 3. Συγκέντρωση και ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων 4. Αξιολόγηση εναλλακτικών λύσεων 5. Επιλογή βέλτιστης λύσης
Τι εννοούμε «διαισθητική λήψη αποφάσεων» (ή «διασθητική επίλυση προβλήματος»); Είναι η διεργασία η οποία στηρίζεται σε λογική αλλά όχι πειθαρχημένη αλληλουχία. Δηλαδή το μυαλό μας δεν λειτουργεί αναλυτικά, ούτε γραμμικά ούτε με διαδοχική σειρά, αλλά συνθετικά. Τα πέντε στάδια της ορθολογικής διαδικασίας διεξάγονται ταυτόχρονα και ίσως άναρχα.
Τι εννοούμε «εντοπισμός προβλήματος», ως το πρώτο στάδιο στη διαδικασία ορθολογικής λήψης αποφάσεων; Εντοπισμός προβλήματος είναι η διαπίστωση του χάσματος μεταξύ μιας υφιστάμενης, μη επιθυμητής και μιας επιθυμητής κατάστασης.
Τι εννοούμε «ορισμός προβλήματος», ως το δεύτερο στάδιο στη διαδικασία ορθολογικής λήψης αποφάσεων; Ορισμός προβλήματος είναι η κατανόηση των αιτιών, των περιορισμών και των στόχων για να διατυπώσουμε το πρόβλημα ή το ερώτημα με σαφήνεια, και στη συνέχεια να μπορούμε να σκεφτούμε, να αναζητήσουμε ή να αναπτύξουμε εναλλακτικές λύσεις.
Τι εννοούμε «συγκέντρωση εναλλακτικών λύσεων», ως το τρίτο στάδιο στη διαδικασία ορθολογικής λήψης αποφάσεων; Συγκέντρωση εναλλακτικών λύσεων είναι η διερεύνηση όλων των μεταβλητών που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με το πρόβλημα, εντοπίζονται και αναλύονται οι σχέσεις μεταξύ αυτών με σκοπό να εντοπισθούν δυνατές εναλλακτικές μέσα από τις οποίες θα προκύψει η απόφαση.
Τι εννοούμε εναλλακτική λύση; Εναλλακτική λύση είναι η δυνατή πορεία, τρόπος, ενέργεια, μέσο κ.λπ., που μπορεί να μειώσει ή να εξαλείψει τη διαφορά μεταξύ υφιστάμενης και επιθυμητής κατάστασης, να αντιμετωπίσει δηλαδή το πρόβλημα σύμφωνα με τον ορισμό του.
Τι εννοούμε καταιγισμός ιδεών (brainstorming); Καταιγισμός ιδεών (brainstorming) είναι η μέθοδος που μας επιτρέπει να βρούμε εναλλακτικές λύσεις, να τις αξιολογήσουμε πρόωρα και εν τέλει να επιλέξουμε την απλώς ικανοποιητική λύση και όχι τη βέλτιστη.
Σε ποιους κανόνες στηρίζεται ο καταιγισμός ιδεών (brainstorming); 1. Όχι πρόωρη κρίση λύσεων 2. Μεγάλη ποσότητα εναλλακτικών λύσεων 3. Πρωτοτυπία εναλλακτικών λύσεων 4. Γονιμοποίηση λύσεων
Τι εννοούμε «αξιολόγηση εναλλακτικών λύσεων», ως το τέταρτο στάδιο στη διαδικασία ορθολογικής λήψης αποφάσεων; Αξιολόγηση εναλλακτικών λύσεων είναι η διαδικασία με την οποία η κάθε εναλλακτική λύση κρίνεται με βάση τη δυνατότητα εφαρμογής τους από την επιχείσηση, με βάση τις ωφέλειες και το κόστος της σε σχέση με το πρόβλημα και με βάση τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της σε σύγκριση με τις άλλες εναλλακτικές λύσεις.
Τι εννοούμε «επιλογή βέλτιστης λύσης», ως το πέμπτο και τελευταίο στάδιο στη διαδικασία ορθολογικής λήψης αποφάσεων; Η επιλογή μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων είναι το στάδιο στο οποίο το άτομο (ή η όμαδα) θα επιλέξει χρησιμοποιώντας την κρίση και τη διαίσθησή του και τη στάση του ως προς τον κίνδυνο.
Ποια είναι τα συνήθη εμπόδια και παγίδες στη λήψη αποφάσεων και επίλυση προβλημάτων; 1. Στερεότυπα 2. Αυτοπεριορισμός σκέψης 3. Μονοδιάσταση σκέψη 4. Υποθέσεις 5. Παγίδες στη σκέψη
Τι εννοούμε στερεότυπα; Στερεότυπα είναι δεδομένες αντιλήψεις, εικόνες, πιστεύω, ιδέες, παραδοχές που έχουν εγκατασταθεί μέσα στο μυαλό μας κατά τη διάρκεια της ζωής μας και που προσδιορίζουν ή και φυλακίζουν τη σκέψη μας σε πεπατημένες, παραδοσιακές και συμβατικές ιδέες ή λύσεις.
Τι εννοούμε αυτοπεριορισμός σκέψης; Αυτοπεριορισμός σκέψης είναι όταν το άτομο περιορίζει το ίδιο τη σκέψη του, σε πλαίσια ή κουτιά και δεν του επιτρέπει να βγει έξω από αυτά για να αναζητήσει καλύτερες εναλλακτικές λύσεις.
Τι εννοούμε μονοδιάσταση σκέψη; Μονοδιάστατη σκέψη είναι όταν το άτομο σκέφτεται με έναν τρόπο μόνο, άλλοτε με εικόνες, άλλοτε με αριθμούς, άλλοτε με έννοιες.
Τι εννοούμε υποθέσεις; Υποθέσεις είναι όταν το άτομο δεν έχει πλήρη εικόνα και προσπαθεί από μόνο του να καλύψει τα κενά ή να βρει απαντήσεις χωρίς να έχει όλες τις πληροφορίες.
Τι εννοούμε παγίδες στη σκέψη; 1. Αποφασίζουμε υποσυνείδητα τι θέλουμε να κάνουμε, προτού ακόμη κατανοήσουμε λογικά το για ποιους λόγους θέλουμε να το κάνουμε. 2. Ορίζουμε το πρόβλημα όπως νομίζουμε ο καθένας διαφορετικά 3. Αγκιστρώνουμε τη σκέψη μας σε κάποια πρώτη πληροφορία ή ιδέα που μας έρχεται, της δίνουμε περισσότερη σημασία ή βαρύτητα, ενώ τις επόμενες τις υποτιμούμε.
Ποια είναι τα βασικά αντίδοτα αντιμετώπισης των εμποδίων; 1. Δημιουργική σκέψη 2. Κριτική σκέψη
Τι εννοούμε δημιουργική σκέψη; Δημιουργική σκέψη είναι η ικανότητα του ατόμου ή μιας ομάδας να γεννά νέες, έξυπνες και έξω από τα καθιερωμένα ιδέες.
Τι εννοούμε κριτική σκέψη; Κριτική σκέψη είναι να χρησιμοποιούμε το μυαλό μας και τη λογική μας όταν έχουμε να διαμορφώσουμε απόψεις, να αντιληφθούμε την πραγματικότητα ως έχει, να βρούμε λύσεις ή να πάρουμε αποφάσεις. Θεωρείται συνώνυμη της ορθολογικής σκέψης.
Zusammenfassung anzeigen Zusammenfassung ausblenden

ähnlicher Inhalt

Publizistik Step 4 Prüfungsvorbereitung
Mona Les
Aufklärung und Sturm & Drang
Cassibodua
Der Erste Weltkrieg
Laura Overhoff
Lernmotivation - Motivationszitate
Laura Overhoff
Chemieabitur 2016
peteka
Pädagogik Abitur 2016: Freud
Lena S.
Φαρμακολογια 1 Β
Lampros Dimakopoulos
Systemwissenschaften 1 Teil Füllsack
Gustav Glanz
Säuren und Basen
Maxima Mehner
MS-4 Tutorium 25.11.-1.12.2019
Lukas Imwalle
Vetie Para Morphologie Protozoen
Kristin E