DÜŞÜNCE DÜNYASININ GÖLGEDE KALANLARI:KADIN FİLOZOFLAR

Beschreibung

Karteikarten am DÜŞÜNCE DÜNYASININ GÖLGEDE KALANLARI:KADIN FİLOZOFLAR, erstellt von sevim hazar am 28/07/2017.
sevim hazar
Karteikarten von sevim hazar, aktualisiert more than 1 year ago
sevim hazar
Erstellt von sevim hazar vor mehr als 7 Jahre
65
0

Zusammenfassung der Ressource

Frage Antworten
İskenderiyeli Hypatia (M.S 350 – 415) Yunan filozof, matematikçi ve astronomdur. İskenderiye Kütüphanesi'nde felsefe, matematik ve astronomi üzerine dersler vermiştir.
Bingenli Hildegard (1098 – 1179) Birçok mistikte de olduğu gibi, Tanrı-insan ve kozmos bir bütündür. Bunu “Scvias” isimli kitabında yazmıştır. 1098 yılında soylu bir ailenin çocuğu olarak doğmuştur, hayatının 30 yılını bir kadın hücresinde geçirmiştir. Sonrasında ise rahibelik yemini etmiştir. Almanya’nın Rheinland Bölgesi’nde erkek manastırlarından bağımsız kendi manastırını kurmuştur.
Christine de Pizan (Pisan) (1364 – 1430) Düz yazılar ve şiirler kaleme almıştır. Toplamda 30 kitap yazmıştır. “The Book of the City of Ladies” ve “The Treasure of the City of Ladies” isimli yapıtları en önemli çalışmalarıdır.
Mary Wollstonecraft (1759 – 1797) İngiliz yazar, filozof ve kadın hakları savunucusudur. O zamanlar kadınlara açık olan meslek ya da uğraşların hemen hepsine el atmıştır: Zengin kişilere çeşitli gezi ve etkinliklerinde ücret karşılığı refakat etme, mürebbiyelik, öğretmenlik, okul müdireliği, toplumsal eleştiri ve roman yazarlığı gibi birçok uğraşı olmuştur.
Clara Zetkin (1857 – 1933) Alman Marksist siyaset teorisyeni ve düşünürdür. Kadın hakları savunucusu ve aktivisttir. 1911 yılında “Kadınlar Günü”nü ilk kez düzenleyen kişidir.
. Hannah Arendt (1906 – 1975) Dünyaca ünlü filozof Martin Heidegger’in Marburg Üniversitesi’nde öğrencisi olanelsefe eğitimi almasına ve birçok kişinin kendisini filozof olarak görmesine karşın, o kendini “siyaset kuramcısı” olarak görür.
Simone de Beauvoir (1908 – 1986) Fransız yazar ve filozof. Roman, felsefe politik ve sosyal deneme, biyografi ve otobiyografi yazarı, gazeteci. En önemli eseri 1949’da yazdığı, kadınların gördüğü baskıların bilimsel incelemesini yaptığı ve modern feminizmin temellerini kurduğu “İkinci Cins”(Le Deuxième Sexe) sayılabilir.
Günümüzün en önemli filozoflarından kabul edilen, feminizm, queer kuramı, siyaset felsefesi ve etik alanlarında çalışıyor. Kaliforniya Berkeley Üniversitesi’nde ve European Graduate School’da akademik çalışmalarına devam ediyor.
İoanna Kuçuradi (1936 -) Rum kökenli Türk felsefecidir. Kendisi Türkiye Felsefe Kurumu’nun Kurucu Başkanıdır. Aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü’nün kurucusudur. Türkiye İnsan Hakları Vakfı Etik Komitesi Başkanlığı’nı yürütmüştür.
Sokrates’in Hocası Miletli Aspasia (MÖ. 470-400) Mantinealı Diotima’yla birlikte Sokrates’in iki kadın hocasından biri… Sokrates diyalog yöntemini ondan dan öğrenmiş.
Zusammenfassung anzeigen Zusammenfassung ausblenden

ähnlicher Inhalt

Bölgemizde Nesli Tükenen ve Tükenmekte Olan Hayvanlar
Melisa Sena Genc
PROBLEME DAYALI ÖĞRENME
Emine Gergin Öztürk
La commande - Phrases - Chapitre 4
Gaelle Bourgeois
Öff.Recht - POR Streitigkeiten
myJurazone
Faust I
barbara91
A1 Das Modalverb können
Anna Kania
MVB ASVG B-KUVG GSVG
Bianca Guggenberger
FOLO STEOP B
Adrienne Tschaudi
Vetie PathoHisto 2018
Juliane Arendt
Vetie-Innere 2014
Ju Pi
Vetie - Recht 2014
Lena Ru