Artikelen HC 2

Description

200 Filosofie & Psychologie Flashcards on Artikelen HC 2, created by Ellen Klerkx on 15/12/2017.
Ellen Klerkx
Flashcards by Ellen Klerkx, updated more than 1 year ago
Ellen Klerkx
Created by Ellen Klerkx almost 7 years ago
6
0

Resource summary

Question Answer
Socrates Zocht naar de waarheid, was onverslaanbaar in discussies en is voor zijn idealen gestorven. Hij was de belichaming van het filosofische ideaal.
De politieke missie van Socrates Socrates bood weerstand tegen de democratie en andere bestuursvormen die gedragen werden door mensen die als bestuurders niet deskundig waren. Socrates had een beeld van een ideale staat voor ogen.
Het beeld van de ideale staat volgens Socrates Een republiek die bestuurd zou worden door Filosofen
Kennis over Socrates Wat we weten komt uit beschrijvingen van anderen. Socrates volgde de traditie van oudtestamentische profeten, hij was een mens met inzicht, een wijze, een horzel. Belichaamde de deugde, verdedigde zijn filosofie zowel privé als in het openbaar.
Bedrevenheid van Socrates Socrates excelleerde in logische en retorische trucs en kunstjes. Was bedreven in het ontmaskeren van evident lijkende waarheden, deze zakten als paradoxen ineen, waren platitudes die zichzelf tegen bleken te spreken. Kon uitspraken door middel van een tegenvoorbeeld eenvoudig weerleggen.
Socrates en antwoorden Socrates beantwoordde zelden zelf een vraag, hij dwong anderen om zelf op zoek naar het antwoord te gaan. Hij was wel vol vertrouwen dat het antwoord daadwerkelijk gevonden kon worden. Hij hielp door foute antwoorden te ontkrachten.
Deugdzaamheid volgens Socrates Deugdzaamheid valt niet te leren maar is wel van het hoogste belang
Socrates en kennis Ik weet alleen dat ik niets weet. Altijd op zoek naar kennis, maar wist zelf dat zijn standaarden te hoog waren. Gaf eigen onwetendheid toe en was bezig met het blootleggen van de onwetendheid van anderen.
Plato Leerling van Socrates. Schreef de lessen van zijn leermeester op. Toegewijd leerling, briljant schrijver. Eerste werken zijn trouwe verslagen van Socrates’ opvattingen. In latere werken spelen Plato’s eigen ideeën meer een rol. Het is daardoor moeilijk te bepalen wat daadwerkelijk door Socrates gezegd is.
Deugd Het beste wat een individu bezit. Intellectuele of filosofische deugden zijn het belangrijkst. Wezenlijke voorwaarden voor het zijn van een goed mens.
Doel van het leven volgens Socrates Het redden van de ziel: een goede ziel is herkenbaar aan haar deugd. Het hoogste doel van is het verwerven van kennis, wijsheid. Deugd valt niet te leren.
De ziel volgens Socrates Onsterfelijkheid van de ziel en wedergeboorte hiervan. Socrates laat geen beruchte onbeslistheid blijken. Het zou heel mooi zijn als de ziel onsterfelijk zou zijn.
De methode van Socrates Socrates als een zuivere filosoof in dialogen. Het Socratisch gesprek. Op zoek naar definities om deze vervolgens allemaal af te wijzen. Op zoek naar het "ding" in zijn zuiverste vorm. Op zoek naar idealen die de gewone menselijke ervaring te boven gaan.
De academie Een filosofische school, gesticht door Plato, die er voor moest zorgen dat zijn geschriften en ideeën, en de ideeën van Socrates, zouden blijven voortleven.
Tweewereldenkosmologie De ene wereld is de alledaagse, onderworpen aan verandering en niet blijvend. De wereld van de vorming. De andere is een ideale wereld die bevolkt wordt door ideale vormen'. De wereld van het zijn.
De mythe van de grot Gevangen in een grot zijn met hun gezicht op een muur gericht. De werkelijkheid die zij zien, zijn schaduwen die op deze muur geprojecteerd worden. Volgens Socrates is wat wij als werkelijkheid beschouwen ook slechts een schaduw. Het gaat om een onderscheid tussen meer en minder werkelijk.
Ideale staat volgens Plato Enerzijds autoritair, anderzijds hiërarchisch of egalitair. Natuurlijke aristocratie gebaseerd op natuurlijk talent, rijkdom en opvoeding. Individu en haar belangen ondergeschikt aan het algemeen goed.
De ziel volgens Plato Ziel is deel van de wereld van het zijn. Een mens die waarachtig goed is (van ziel) zal niet lijden aan het kwaad. De ziel bezit de kennis van de vormen: de kennis van deugd, schoonheid en het goede. Geboren met deze kennis; maar om iets werkelijk te kennen moet men vrij van het lichaam zijn.
Aristoteles 384 v. Chr. Studeerde aan de academie van Plato. Aangeklaagd wegens goddeloosheid. Bijgedragen aan alle takken van de filosofie. Geloofde dat de echte dingen (substanties) zich in de ons omringende wereld bevinden. Veel empirische wetenschap.
Substantie Een afzonderlijk ding, zoals een individuele mens. Een combinatie van 'materie' en 'vorm'.
Vorm Maakt de substantie tot wat zij is. De essentie van de substantie. Essentie wordt uitgedrukt door haar kenmerkende activiteit: het doel of streven van de substantie. Elk bestaand ding heeft een doel.
De ziel volgens Aristoteles De ziel is de vorm van het materiële lichaam. Alle levende wezens hebben een ziel. Vegetatieve ziel: groei en voorplanting. Gewaarwordende ziel: waarnemen en bewegen. Rationele ziel; Denken en redeneren. Mensen hebben een ziel die uit alle drie de delen bestaan.
Syllogisme Een redenering waarin de conclusie noodzakelijk uit de premissen volgt. Alle A's zijn B's Alle B's zijn C's Dus: Alle A's zijn C's Alleen voor algemene dingen, niet met namen
Geluk volgens Aristoteles Gelukkig door de deugden in acht te nemen. Deugd is het gouden midden tussen twee ondeugden. Moed tussen onbesuisdheid en lafheid.
Voortreffelijkheden en hun teloorgang Dezelfde handelingen zijn oorsprong en oorzaak zowel van ontstaan en groei van voortreffelijkheden als van hun teloorgang: en bovendien zal de activiteit van deze voortreffelijkheden wanneer ze eenmaal totstandgekomen zijn zich in diezelfde handelingen ontplooien.
Het doel van juiste opvoeding Vreugde beleven en pijn ervaren wanneer het behoort. Elke handeling gaat gepaard met pijn en genot; voortreffelijkheid van karakter gaat gepaard met het beleven van deze gevoelens.
Voortreffelijkheid Een karakterhouding die ons in staat stelt een keuze te maken en die het midden houdt met betrekking tot ons, een midden dat bepaald wordt door de rede: zoals een verstandig mens het zou bepalen. Voortreffelijkheid is een wezen een midden, maar vanuit het standpunt van het beste een uiterste.
Show full summary Hide full summary

Similar

Business Studies Unit 2
tara.springate
Plate Tectonics
eimearkelly3
General Knowledge Quiz
PatrickNoonan
The Great Gatsby: Chapter Summaries
Andrew_Ellinas
Economics
Emily Fenton
Religious Language
michellelung2008
Religious Studies- Matters of life and death
Emma Samieh-Tucker
All AS Maths Equations/Calculations and Questions
natashaaaa
8 Motivational Quotes for Students
Andrea Leyden
Using GoConqr to study Maths
Sarah Egan
Specific Topic 7.2 Timber
T Andrews