Magyarország 1849-1867

Description

Flashcards on Magyarország 1849-1867, created by Erzsébet Bosnyákné Szűcs on 06/02/2016.
Erzsébet Bosnyákné Szűcs
Flashcards by Erzsébet Bosnyákné Szűcs, updated 5 months ago
Erzsébet Bosnyákné Szűcs
Created by Erzsébet Bosnyákné Szűcs over 8 years ago
631
2

Resource summary

Question Answer
NEOABSZOLUTIZMUS Magyarország történelmének 1849-67 közötti időszaka, amikor Magyarországot Bécs megfosztotta minden önkormányzati jogától, Ferenc József rendeletekkel kormányzott.
HAYNAU KATONAI DIKTATÚRÁJA (rémuralma) 1849-1850 Október 6. Batthyány Lajos (Pest) és a honvédsereg 13 tábornokának (Arad) és mások kivégzése. Sokakat ítéltek várbörtönre, fogházra. Minimum 40-50 ezer honvédet vittek kényszersorozottként olasz vagy cseh földre, ill. a délvidéki erődítési munkálatokhoz.
BACH-KORSZAK 1851-59: - Magyarország beolvasztása a birodalomba (területének megcsonkítása) - centralizált közigazgatás (Helytartótanács, kerületek) "birodalmi reformdiktatúra" (erőszak+modernizációs reformok)
A KONZERVATÍVOK FÉLALKOTMÁNYOS KÍSÉRLETE (az udvar kezdeményezte megegyezési kísérlet, magyar konzervatívok tervei alapján) 1860-61: - 1860: októberi diploma (az 1847-es állapotok visszaállítása) -1861: februári pátens (birodalmi gyűlés felállítása az egyes helyi országgyűlések fölé) - 1861: Ferenc József országgyűléseket hív össze birodalom-szerte a birodalmi képviselők megválasztására
PROVIZÓRIUM 1861-65: - a magyarok birodalmi gyűlést elutasító felirata után Ferenc József feloszlatja az országgyűlést, visszatér a rendeleti kormányzáshoz, de a bécsi udvar már nem az önkényuralom fenntartását, hanem a kiegyezést tűzte ki célul - provizórium: 'átmeneti, ideiglenes állapot'
HÚSVÉTI CIKK (magyar kezdeményezés a kiegyezésre) 1865: Deák Ferenc cikke - Magyarország hajlandó annyit engedni az 1848-as áprilisi törvényekből, amennyi a birodalom egységének biztosításához szükséges - tárgyalási alapnak a Pragmatica Sanctiót javasolja
A JOGELJÁTSZÁS ELMÉLETE Bécs álláspontja, indoka Magyarország jogfosztására: Magyarország alkotmányos intézményeit nyílt lázadás és forradalom által elveszítette; politikai és történeti jogai megszűntek, a dinasztia meghódított tartományként uralkodik felette.
A NEMZETI ELLENÁLLÁS FORMÁI A NEOABSZOLUTIZMUS IDEJÉN 1. passzív ellenállás 2. aktív, fegyveres ellenállási kísérletek 3. emigráció
PASSZÍV ELLENÁLLÁS "Vezetője" (tekintélye alapján) Deák Ferenc. Alapelve a közélettől való visszavonulás; adókijátszás, nem érintkezés az abszolutizmussal együttműködőkkel.
EMIGRÁCIÓ Azoknak a személyeknek az összessége, akik politikai okokból elhagyták hazájukat. Céljuk a külföldi államok és közvélemény megnyerése a magyar ügynek; támogatás szerzése egy új szabadságharchoz: aktív támogatás vagy legalább annak támogatása, hogy a magyarok ellen a Habsburgok ne kapjanak külső segítséget.
AKTÍV ELLENÁLLÁSI KÍSÉRLETEK Pl. székelyföldi és dunántúli szervezkedés, merényletkísérlet Ferenc József ellen.
októberi diploma 1860: Ferenc József "alkotmánya": az 1847. évi állapotok javított változata. Magyarországon felállítják az 1848 előtti intézményeket, helyreáll az országgyűlés is. A tényleges kormányzás azonban a birodalmi minisztérium hatáskörében maradt.
februári pátens 1861: Ferenc József rendelete; a helyi országgyűlések fölé kétkamarás birodalmi gyűlést állít törvényhozó hatalomként343 helyből a magyaroknak 85, Erdélynek 26, a horvátoknak 9, a cseheknek 54 jutott volna.
felirati javaslat elutasítja a birodalmi gyűlés tervét, de nem firtatja, hogy Ferenc Józsefet nem koronázták meg magyar királlyá, azaz királyként érintkeznek vele
határozati javaslat nemcsak elutasítják a birodalmi gyűlés tervét, de Ferenc Józsefet királynak sem ismerik el
úrbéri pátens A jobbágyfelszabadítást lezáró úrbéri rendelet. Valamivel kevesebb kerül a parasztok kezébe, mint 1848-ban. Az állami kártalanítást az állam kötvényekben "fizette ki""; amit nagyon hosszan elhúzódva váltottak át pénzre (sorsolással).
Dunai szövetség (konföderáció) 1862-ben közzétett terve: A tagállamok (Magyarország, Horvátország, Szerbia, román fejedelemségek) közös ügyeit: külügyet, hadügyet, a vám- és kereskedelmi ügyet egy szövetségi hatóság intézné (székhelye váltakozva Pesten, Bukarestben, Zágrábban vagy éppen Belgrádban lenne), ezt pedig össz-szövetségi parlament ellenőrizné.
Kasszandra-levél Kossuth nyílt levele Deák Ferenchez 1867 májusában, melyben elítélte a kiegyezést.
előszentesítési jog A magyar kormány, mielőtt az országgyűlés elé terjeszt egy törvényjavaslatot, az uralkodóval jóváhagyatja.
Show full summary Hide full summary

Similar

Physics
Holly Bamford
English Language Revision
saradevine97
Main People in Medicine Through Time
Holly Bamford
Of Mice and Men - Themes
Hafsa A
Random German A-level Vocab
Libby Shaw
GCSE Chemistry C1 (OCR)
Usman Rauf
Mapa Mental para Resumir y Conectar Ideas
Marko Salazar
Using GoConqr to learn Spanish
Sarah Egan
Theory of Knowledge Essay Preparation
Derek Cumberbatch
Prueba de Integrales
José William Montes Ocampo
2PR101 1.test - 3. část
Nikola Truong