Els adolescents més joves alternen conductes madures amb d'altres infantils i això fa que els pares també reaccionin de forma incongruent.
Germans que difereixen en 6/+ anys (-) relacions. Pocs anys, (+) rivalitat i gelosies.
Funcions depenent de les edats: paper de companys de jocs, confidents, proporcionar ajuda i suport.
Manca de coincidència és necessària perquè l'adolescent conformi la pròpia identitat i una personalitat única.
Els principals desacords :
• Conducta ètica i moral
• Relacions amb els membres de la família • Situació escolar
• Acompliment de responsabilitats
• Activitats socials
• Treballs fora de casa
El conflicte entre pares i fills està relacionat amb: la classe social i el tipus d’estil educatiu, el nombre i el gènere dels fills, el moment històric.
El 'tipus de disciplina' derivada d’un estil educatiu autoritari ↝ ⬆︎conflicte en les relacions que si es tracta d’un estil educatiu democràtic.
RELACIÓ PARES
♀ - figures d'autoritat que proporcionen consell en qüestions pràctiques i orientacions sobre la seva conducta. Se senten incòmodes i allunyades. No es produeixen conflictes.
♂ - comparteixen activitats de recreació i de treball, en les que poden discutir sobre temes objectius i problemes pràctics. La relació adopta una forma asimètrica o unilateral. Els pares cobreixen les necessitats i demanen a canvi respecte.
EL PARES I EL TRACTAMENT DE LA QÜESTIÓ SEXUAL
La comunicació es produeix més freqüentment amb les filles que amb els fills.
➤ Família moderadament autoritària: control i normes que es justifiquen amb criteris sòlids (fa que els adolescents tinguin un punt de referència i un recolzament emocional). Pares que s’han adaptat als canvis socials però mantenen determinades restriccions o maneres de fer (els adolescents acostumen a confiar en ells mateixos, a gaudir de bons nivells d’autoestima i a fer un ús responsable de la seva independència).
➤ Famílies amb una indulgència exagerada:
Provoca ⬆︎dificultat per adaptar-se al món exterior. L'exagerada atenció dels pares portarà a que els fills esperin el mateix d’altres persones alienes. Aquests adolescents no abandonen l’egocentrisme de la primera infància i pensen que tot ha de servir per al seu benefici.
L'escolaritat està molt relacionada amb l'autoconcepte, i l'autoestima i els pares exerceixen una important influencia.
Si s'obté suport de la família i el sistema educatiu familiar és democràtic, amb un sistema de control ferm i racional↝ autoestima POSITIVA. Si els pares no ofereixen suport, utilitzen formes de control negatives o rebutgen els fills↝ autoconcepte NEGATIU.
Els pares inconsistents en les expectatives i amb una autoestima baixa tenen fills que puntuen baix en una prova d'autoestima.
El conflicte entre els pares, la manca de disciplina i la seva inconsistència i el rebuig dels fills són aspectes de la vida familiar que estan relacionats amb consum de drogues dels adolescents.
Els adolescents que marxen de casa-dos grans grups:
*"els que fugen de" la llar perquè no poden tolerar als progenitors o troben la situació familiar insostenible
*"els que fugen per "buscar plaer i noves sensacions.