Muncitorul este salariatul (angajatul) care este implicat direct în procesul obținerii bunurilor materiale și care desfășoară, în general, o muncă fizică.
Muncitorul necalificat execută sarcini ce includ folosirea unor unelte care nu necesită o pregătire profesională specială, dar solicitä un efort fizic..
Muncitorii calificați și meșteșugarii execută lucrări manuale sau mecanizate. Ocupațiile acestora necesitä cunoștințe profesionale dobândite în școli de ucenici, școli profesionale sau în urma unor cursuri de calificare.
Clasificarea muncitorilor
Slide 2
Mecanic auto = muncitor calificat ce execută operații de ajustare, instalare, întreținere și reparare a motoarelor autovehiculelor; înlocuiește motoarele defecte, piesele uzate; reglează mecanismele de direcție, frânare, oprire-pornire și altele.
Dulgher = muncitor care prelucreză manual sau mecanizat lemnul, în vederea ralizării cofrajelor folosite la turnarea betonului în lucrările de construcții.
Proiectantul = muncitorul care întocmește proiecte, lucrări tehnice necesare în construcții sau în alte domenii de activitate. Proiectul cuprinde calcule tehnico-economice, desene, justificarea utilității obiectului proiectului și amplasarea lui. Proiectantul poate avea studii superioare (etapa de concepție a proiectului) sau studii medii (etapa de execuție a proiectului).
Tehniceanul = persoană care are o pregătire medie (absolvent al învățământului liceal sau postliceal) și este specialist într-un anumit domeniu tehnic. Tehnicienii lucrează, de regulă, în subordinea specialiștilor cu pregătire universitară, îndeplinind sarcini cu caracter tehnic.