ELEMENTS I COMPOSTOS - creado desde un Mapa Mental

Descripción

Física i quimica Apunte sobre ELEMENTS I COMPOSTOS - creado desde un Mapa Mental, creado por guillermo_m_n el 01/04/2014.
guillermo_m_n
Apunte por guillermo_m_n, actualizado hace más de 1 año Más Menos
guillermo_m_n
Creado por guillermo_m_n hace alrededor de 10 años
guillermo_m_n
Copiado a Apunte por guillermo_m_n hace alrededor de 10 años
29
0

Resumen del Recurso

Página 1

Les partícules de l'atom L'electró Protó Nombre atòmic i nombre màssic Neutró

Models atòmics Model atòmic de Thomson Model atòmic de Rutherford Model atòmic de Bohr Model atòmic actual Configuració electrònica dels elements

El Sistema Periòdic dels elements Grups i períodes Regularitats en el Sistema Periòdic

Enllaços químics Enllaç iònic Enllaç covalent Enllaç metàl·lic

Principis fonamentals de la teoria atòmica de Dalton: - La matèria està formada per àtoms. -La substància amb tots els àtoms iguals és un element. -Els àtoms de diferents elements es distingeixen per la seva massa i les seves propietats. -Els àtoms d'elements diferents originen compostos. -Les molècules són iguals en massa i propietats.

Permet establir relacions entre els diferents elements i aporta informació molt valuosa sobre les seves propietats i el seu comportament químic.

Diferents classes de forces que mantenen units, de manera estable, els àtoms en les substàncies. 

Partícules de càrrega negativa i de molt poca massa que constitueixen els raigs catòdics.

Partícules de càrrega positiva i de massa 1837 vegades més gran que la dels electrons.

-El nombre atòmic, Z, nombre de protons que tenen els nuclis dels àtoms d'un element. -El nombre màssic, A, suma del nombre de protons i de neutrons que té el nucli d'un àtom.                     A=Z+N

L'àtom està construït per una esfera de matèria amb càrrega positiva, en la qual hi ha encastats els electrons en nombre suficient per a neutralitzar-ne la càrrega. Visió estàtica i no nuclear de l'àtom.

La major part de la massa de l'àtom i tota la seva càrrega positiva es troben reunides en un nucli. Fora d'ell, el mateix nombre d'electrons que unitats de càrrega positiva giren en òrbites circulars al seu voltant. Visió dinàmica i nuclear.

Dins dels àtoms, els electrons es mouen al voltant del nucli en òrbites circulars les quals determinen l'energia de l'electró. Els radis d'aquestes són uns valors molt definits i admeten un nombre màxim d'electrons.  Visió dinàmica, nuclear i quantificada.

L'electró es comporta com una ona en el seu moviment al voltant del nucli i no es possible predir la seva trajectòria, per això direm que l'electró està en un orbital atòmic que s'agrupen en 7 nivells energètics. 

Distribució dels electrons dels seus àtoms en els orbitals dels diferents nivells d'energia

-En cada període apareixen els elements de l'últim nivell de la configuració electrònica dels quals coincideixen amb el nombre del període. -En cada grup apareixen els elements que presenten el mateix nombre d'electrons en l'últim nivell ocupat o capa de valència.

-Els metalls tenen tendència a perdre els electrons del seu nivell més extern, en canvi els no metalls tendeixen a capturar electrons. En un mateix grup els elements presenten la mateixa configuració electrònica. -Dins d'un mateix període la mida dels àtoms disminueix a mesura que augmenta el nombre atòmic. En descendir dins d'un grup la mida dels àtoms augmenta. -Els elements gasosos se situen a la dreta de la taula, amb excepció de l'hidrogen. -Els elements sintètics es troben a partir de l'urani, tret del tecneci i el prometi.

Consisteix en l'atracció electrostàtica que apareix entre els ions positius i negatius que constitueixen el compost iònic.Propietats: -A temperatura ambient són sòlids amb un elevat punt de fusió. -Són fràgils. -Són solubles en aigua. -No condueixen l'electricitat en estat sòlid. -Són conductors en dissolució o fosos.

Unió de dos àtoms que comparteixen un o més parells d'electrons. -Substàncies covalents moleculars: s'agrupen formant molècules. -Substàncies covalents atòmiques: formen estructures tridimensionals. Les forces intermoleculars són les forces atractives existents entre les molècules de les substàncies covalents moleculars.Propietats substàncies covalents moleculars: -En condicions ordinàries són gasos, líquids o sòlids amb un punt de fusió i d'ebullició baix. -La majoria són insolubles en aigua i solubles en dissolvents orgànics. -No condueixen l'electricitat ni en estat pur ni en dissolució.Propietats substàncies covalents atòmiques: -Són sòlids amb un punt de fusió alt i molt durs. -Són insolubles en l'aigua i en gairebé tots els dissolvents. -No condueixen el corrent elèctric.

L'enllaç metàl·lic és la força atractiva que hi ha en els metalls entre els ions positius i els electrons mòbils de valència que els envolten.Propietats: -Tenen un punt de fusió alt. -Densitat elevada. -Són solubles entre ells en estat fos i formen aliatges. -Són bons conductors de la calor i l'electricitat. -Quan els apliquem una tensió mecànica es deformen.

Partícules de massa similar a la del protó, però sense càrrega elèctrica.

ELEMENTS I COMPOSTOS

Anotaciones

Mostrar resumen completo Ocultar resumen completo

Similar

Física i Química
Julio Expósito Sepúlveda
CALFAMENT GLOBAL
claudialucenapue
SUBSTÀNCIES
marouaghanam
Els Moviments
Denisuco99
Unitat 7: L'àtom i la taula Periòdica
Marta a16 Royo Aleu
RADIOACTIVITAT
Frani Perez
CIENTÍFICS IMPORANTS.
Júlia Fauró Mónico
MATÈRIAclassificació.
Esther Hermida
RADIOACTIVITAT
Frani Perez