LA MATÈRIA VIVA

Descripción

3º de ESO Biología y Geología Fichas sobre LA MATÈRIA VIVA, creado por Laia Cabanillas Hidalgo el 14/10/2017.
Laia Cabanillas Hidalgo
Fichas por Laia Cabanillas Hidalgo, actualizado hace más de 1 año
Laia Cabanillas Hidalgo
Creado por Laia Cabanillas Hidalgo hace alrededor de 7 años
13
0

Resumen del Recurso

Pregunta Respuesta
BIOELEMENTS Elements químics que formen la matèria viva. Hi han 3 tipus: - Bioelements Primaris - Bioelements Secundaris - Oligoelements
BIOELEMENTS PRIMARIS aprox. 95% de la massa total d'un organisme. CHONPS
BIOELEMENTS SECUNDARIS Sodi (Na), Potassi (K), Magnesi (Mg), Calci (Ca) i Clor (Cl)
OLIGOELEMENTS es troben en concentracions molt petites dins de l’organisme (traces), són indispensables per al seu funcionament. Ferro (Fe).
BIOMEOLÈCULES són les molècules formades pels bioelements units mitjançant enllaços químics que formen la matèria viva. Hi han 2 tipus: - Orgàniques - Inorgàniques
INORGÀNIQUES Són molècules petites. No contenen carboni. No són produïdes pels éssers vius. Són: l’Aigua, les sals minerals, (Oxigen i CO2, tot hi que aquests si que estan formats per éssers humans).
ORGÀNIQUES Ho trobem en éssers vius Totes tenen carboni Són molt grans. es a dir, la seva massa molecular és elevada. Formen cadenes, no són molècules aïllades. Són: glúcids, lípids, proteïnes, àcids nucleics.
AIGUA Component més abundant en els éssers vius, tot i que no otos tenen la mateixa quantitat. Sense aigua no hi hauria vida tal i com la coneixem. És una molècula rara (té propietats rares tenint en compte que és un líquid)
PUNT DE FUSIÓ temperatura a la qual un material comença a canviar el seu estat de sòlid a líquid
CALOR DE VAPORITZACIÓ quantitat d'energia necessària perquè un estat tíquid passi a gaseós (100º per evaporar l'aigua)
FORCES D'ATRACCIÓ EN L'AIGUA Són relativament elevades. Quan hi ha moltes juntes s'atrauen com petits imans creant atraccions molt febles, però amb la suma de totes elles aconsegueixen una força considerable.
CONSEQÜÈNCIES DE LES PROPIETATS DE L'AIGUA Hi han 4: - Dissolvent - Regulador de la temperatura corporal - Elevada tensió superficial - Capil·laritat
DISSOLVENT Quan un compost iònic es posa en aigua, les molècules d'aigua envolten els ions segons la seva càrrega i trenquen les molècules produint així la seva dissolució
REGULADOR DE LA TEMPERATURA CORPORAL Frena l'elevació de la temperatura absorbint la calor quan el suor es vaporitza.
ELEVADA TENSIÓ SUPERFICIAL Forta cohesió entre les seves molècules. És un líquid gairebé incompressible i pot actuar com a esquelet hidrostàtic produint moviments i deformacions en el citoplasma (tirar-se a la piscina de planxa o intentar comprimir aigua en una xeringa). Permet que alguns organismes puguin viure a la seva superfície.
CAPIL·LARITAT Permet que l'aigua pugui crear columnes molt primes sense trencar-se, així l'aigua pot ascendir per les tiges dels vegetals i la sang pot circular pels capil·lars sanguinis dels animals. Es forma gràcies a la força de la cohesió.
Mostrar resumen completo Ocultar resumen completo

Similar

Examen de Geología
kbahirwani.kb
la organizacion del cuerpo humano - Biologia
Pedro Arias
T7. Rocas Y Minerales
danielacero
Origen y formación de suelos
Andres Gutierrez
Organización y diversidad de la biosfera
mn24
Encephalon
María Ortiz
1 LA CELULA 17/18
Rafael Marañon viedma
Trabajo con PLE para alumnos de Biología y Geología 3º ESO
Ruth Bejarano
LA CELULA
oscar otavo
Riesgos de la Geosfera: Terremotos y Volcanes
Diego Santos
TIPOS DE TEJIDOS
Alberto Martínez 2ºA