Από την άφιξη του ΌΘωνα έως την 3η Σεπτεμβρίου 1843

Descripción

Ιστορία ΓΓ Fichas sobre Από την άφιξη του ΌΘωνα έως την 3η Σεπτεμβρίου 1843, creado por Chara Sotiropoulou el 28/01/2018.
Chara Sotiropoulou
Fichas por Chara Sotiropoulou, actualizado hace más de 1 año
Chara Sotiropoulou
Creado por Chara Sotiropoulou hace más de 6 años
28
0

Resumen del Recurso

Pregunta Respuesta
Για ποιο λόγο παρενέβησαν οι Μεγάλες Δυνάμεις στην Ελλάδα μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια; Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος. Οι Δυνάμεις φοβήθηκαν ότι υπήρχε κίνδυνος να δημιουργηθεί στην περιοχή εστία αναταραχών και να πλήττονταν έτσι τα συμφέροντά τους στην περιοχή. Έτσι, αποφάσισαν να παρέμβουν.
Τι μέτρα πήραν οι Δυνάμεις μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια (και αφορούσαν την Ελλάδα); 1. όρισαν βασιλιά της χώρα τον Όθωνα (το 17χρονο γιο του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α´) 2. ως πολίτευμα της Ελλάδας ορίστηκε η απόλυτη μοναρχία 3. έδωσαν στη χώρα ένα δάνειο 60.000.000 φράγκων (στη φάση αυτή εκταμιεύτηκε μόνο η πρώτη δόση, 20.000.000 φράγκα)
Τι ήταν η Αντιβασιλεία και γιατί σχηματίστηκε; Αντιβασιλεία = επιτροπή Βαυαρών αξιωματικών που ανέλαβαν την εξουσία στην Ελλάδα από το 1833 έως το 1835, μέχρι δηλαδή την ενηλικίωση του Όθωνα (ο λόγος σχηματισμού ήταν το γεγονός πως ο Όθωνας όταν ορίστηκε βασιλιάς της Ελλάδας ήταν ανήλικος)
Ποιοι ήταν τα κυριότερα μέλη της Αντιβασιλείας; Χάιντεκ > υπεύθυνος ενόπλων δυνάμεων Άρμανσμπεργκ > πρωθυπουργός & υπουργός εξωτερικών Μάουερ > υπεύθυνος εκπαίδευσης, δικαιοσύνης, εκκλησίας
Ποια περίοδο κυβέρνησε την Ελλάδα η Αντιβασιλεία; 1833-1835
Ποιος ήταν ο στόχος της Αντιβασιλείας; στόχος: η δημιουργία ενός σύγχρονου, εθνικού κράτους (κατά τα δυτικά πρότυπα) για να γίνει αυτό χρειαζόταν: > εθνική ανεξαρτησία > βασιλική απολυταρχία > συγκεντρωτικό σύστημα διακυβέρνησης (συγκεντρωτικό = όλες οι εξουσίες να είναι συγκεντρωμένες στο βασιλιά και τα όργανά του)
Ποια μέτρα πήρε η Αντιβασιλεία για να εκπληρώσει τους στόχους της; 1. διοίκηση > συγκεντρωτικό σύστημα - χώρισε τη χώρα σε 10 νόμου - μεταφορά πρωτεύουσας στην Αθήνα (για να υπάρχει σύνδεση με την αρχαία Ελλάδα) 2. στρατός > 3.500 Βαυαροί αξιωματούχοι - απόρριψη Ελλήνων αγωνιστών 3. δικαιοσύνη > ίδρυση δικαστηρίων - νέοι νόμοι 4. εκπαίδευση > Α´βάθμια: αλληλοδιδακτικά (7 χρόνια) - Β´ βάθμια: ελληνικά (3 τάξεις - πρωτεύουσες επαρχιών) και Γυμνάσια (4 τάξεις - πρωτεύουσες νομών) - πανεπιστήμιο Αθήνας (1837) - Πολυτεχνικό Σχολείο 5. εκκλησία > αυτοκέφαλη (ανεξάρτητη από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως που ήταν σε τουρκικό έδαφος και ήταν επικίνδυνο να επηρεάζεται από εκεί) - κλείσιμο μοναστηριών που είχαν λίγους μοναχούς
Ποια ήταν η στάση των Ελλήνων απέναντι στην Αντιβασιλεία; αρχικά > ήταν δύσπιστοι οι Έλληνες μετά > έγιναν εχθροί τους· έτσι δημιουργήθηκαν συνωμοτικές κινήσεις και ανοιχτές εξεγέρσεις
Πότε ανέλαβε εξολοκλήρου την εξουσία ο Όθωνας; το 1835
Ποια ήταν η στάση του Όθωνα απέναντι στα κόμματα και τι συνέπειες είχε αυτή η στάση; Ο Όθωνας είχε ως στόχο τον περιορισμό της επιρροής των κομμάτων, γι᾽ αυτό προσπάθησε να τα διασπάσει υποστηρίζοντας ένα κάθε φορά και περιθωριοποιώντας τα υπόλοιπα. Η στάση του αυτή είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν έντονες αντιδράσεις που έφτασαν να γίνουν ανοιχτές εξεγέρσεις.
Τι συνέβη στις 3 Σεπτεμβρίου του 1843; Ξέσπασε εξέγερση στην Αθήνα εναντίον του Όθωνα. Τη νύχτα 2ης προς 3ης Σεπτεμβρίου του 1843 (πότε;) η φρουρά της Αθήνας και πολίτες με αρχηγούς τους Καλλέργη και Μακρυγιάννη (ποιοι;), συγκεντρώθηκαν έξω από τα ανάκτορα (πού;) με αίτημά τους την παραχώρηση συντάγματος (τι ήθελαν;). Ο Όθωνας αρχικά αρνήθηκε να κάνει δεκτό το αίτημα, αλλά τελικά αναγκάστηκε να υποχωρήσει κι έτσι προκήρυξε εκλογές για τη δημιουργία Εθνοσυνέλευσης που θα οδηγούσε στην παραχώρηση συντάγματος (πώς αντέδρασε ο Όθωνας; πώς έληξε;). Με τον τρόπο αυτό έληξε η περίοδος απόλυτης μοναρχίας του Όθωνα.
Ποιοι λόγοι οδήγησαν στην εξέγερση της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843; 1. ο Όθωνας είχε προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια γιατί κυβερνούσε απολυταρχικά 2. οι αγρότες υπέφεραν από οικονομική δυσπραγία 3. η ληστεία ολοένα κι αυξανόταν 4. το κράτος αδυνατούσε να αποπληρώσει τα δάνεια που είχε λάβει 5. οι Δυνάμεις ασκούσαν οικονομικό έλεγχο και ζητούσαν περικοπή των κρατικών δαπανών (Γενικά, δηλαδή, η κατάσταση στη χώρα και οικονομικά και κοινωνικά ήταν πολύ δύσκολη και ο βασιλιάς δεν κατάφερνε να λύσει τα προβλήματα.)
Mostrar resumen completo Ocultar resumen completo

Similar

19. Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα
Chara Sotiropoulou
20. Από την έξωση του Όθωνα έως το κίνημα στο Γουδί
Chara Sotiropoulou
Creando una Ficha
Diego Santos
7 Técnicas para Aprender Matemáticas
maya velasquez
5 Pasos para el Éxito en el Aprendizaje_2
Diego Santos
GS-2. LAS GUARDIAS DE SEGURIDAD
antonio del valle
PRINCIPIO DE OPORTUNIDAD DEL MINISTERIO PÚBLICO ART. 256
ConsentidadeDios
Choose the most suitable future form in each sentence
Margarita Beatriz Vicente Aparicio
ANATOMÍA...
Ulises Yo
Historia Psicología Precientífica
María Angélica Mesa Ramirez