Roma

Descripción

Preguntes sobre la Roma antiga.
Etcètera 025
Fichas por Etcètera 025, actualizado hace más de 1 año
Etcètera 025
Creado por Etcètera 025 hace alrededor de 5 años
233
0

Resumen del Recurso

Pregunta Respuesta
1. Quines van ser les formes de govern a l'antiga Roma MONARQUIA (rei, màxima autoritat) REPÚBLICA (el Senat -controlat pels patricis- nomena els càrrecs més importants) IMPERI (emperador, màxima autoritat -fins i tot religiosa-).
2. En què basava la seva riquesa l'economia de Roma? Com moltes societats antigues, la seva economia era AGRÍCOLA i ESCLAVISTA. Estava basada en l'abundant mà d'obra esclava que treballava els camps.
3. Quines condicions de vida tenien els esclaus? MOLT DIVERSES. Si treballaves a les mines o al camp, la vida era molt dura. Prostitutes o gladiadors tampoc ho tenien fàcil. En canvi (no sempre) si eres un esclau domèstic podies gaudir d'una situació molt millor (majordoms, cosidores, mestres...).
4. Quins eren els sectors productius més importants? AGRICULTURA (diversa, però base en el blat, la vinya i l'olivera) ARTESANIA (ceràmica, tèxtil...) CONSTRUCCIÓ (calçades, temples, teatres..) COMERÇ (de gran importància).
5. Per què el comerç va ser tan important? Els INTERCANVIS COMERCIALS afavorien l'activitat productiva -la feina- d'artesans, pagesos, miners... Les RUTES COMERCIALS TERRESTRES (calçades) i MARÍTIMES facilitaven els trasllat de les mercaderies per tot l'imperi.
6. Edifici i funció AMFITEATRE. S'hi celebraven tota mena d'espectacles: lluites de gladiadors, naumàquies -batalles de vaixells-, exhibició i lluita amb animals salvatges...
7. Edifici i funció CIRC. S'hi feien les curses de quàdrigues (carros impulsats per 4 cavalls) que a Roma podien aplegar centenars de milers de persones.
8. Edifici i funció BASÍLICA. Edifici seu dels tribunals de justícia. Les basíliques es va reconvertir en temples cristians perquè la seva estructura i espai era ideal per acollir els fidels que assistien a les cerimònies.
9. Quina mena de déus tenien els romans? Van ser POLITEISTES i solien adoptar déus dels pobles que conquerien. Tenien déus col·lectius (inspirats en els grecs) i déus familiars (amb un altar a cada casa) El 380 dC, l'emperador TEODOSI va convertir el Cristianisme en l'única religió de Roma.
10. Què eren els LLIBERTS? ESCLAUS ALLIBERATS pels seus amos i que ara eren homes lliures. A Roma n'hi havia molts. Tot sovint, continuaven fent tasques similars a quan eren esclaus però sense ser propietat de ningú.
11. Des del segle II dC, l'Imperi Romà va deixar de créixer i l'economia va anar a pitjor. Per què? Ja no s'aconseguien esclaus, ni noves terres, ni altres ingressos pel botí de guerra...
12. Per què es va empobrir la població de Roma quan l'Imperi va deixar de créixer? Ara ja no s'aconseguien recursos per conquestes i els governants de Roma van apujar els IMPOSTOS a la població per poder pagar les despeses militars (defensar la frontera era molt car!). A més, la MONEDA va perdre valor i calia pagar més monedes pel mateix producte.
13. Quan comença l'Edat Moderna? Amb la caiguda de l'Imperi Romà d'Orient (quan els turcs conquereixen Constantinoble i tallen el comerç entre Europa i Àsia)
14. Quan comença l'Edat Mitjana? Amb la caiguda de l'Imperi Romà d'Occident (quan els pobles bàrbars saquegen i ocupen els territoris que abans estaven en mans de Roma)
15. Per què era tan car defensar les fronteres de l'Imperi Romà els segles III i IV? Els milers de quilòmetres de frontera eren atacats amb freqüència per diversos pobles (francs, visigots, huns, vàndals...) i per la defensa es van haver de contractar mercenaris (sovint bàrbars!) a qui calia pagar.
16. Per què es va dividir l'Imperi Romà en dues parts? Feia temps que els emperadors de Roma veien la dificultat de controlar un territori tan extens. Teodosi, el 395 dC, el va repartir entre els seus dos fills (Imperi R. d'Occident i Imperi R. d'Orient) per facilitar la governació i la defensa.
17. En quins territoris de Roma es van instal·lar els següents pobles: francs ostrogots saxons visigots vàndals Gàl·lia (actual França) Península Itàlica Britània Hispània Nord d'Àfrica
18. Les conquestes de Roma es van produir al llarg de centenars d'anys, ordena els territoris segons el moment en què van ser conquerits pels romans: Grècia, Turquia i Síria, Britània, Cartago, Sicília, Hispània, Gàl·lia, península Itàlica Península Itàlica Sicília (1a guerra púnica) Hispània (2a guerra púnica) Cartago (3a guerra púnica) Grècia Gàl·lia Turquia i Síria Britània
19. Per què els pagesos romans donaven les seves terres a grans terratinents? A finals de l'Imperi hi havia una gran INSEGURETAT. Els pagesos cedien les terres a canvi de PROTECCIÓ i es convertien en COLONS que ja no eren propietaris de la terra que conreaven, però que es podien quedar UNA PART DE LA COLLITA per alimentar la seva família.
20. Assenyala a Barcino: CARDO DECUMANUS FÒRUM MURALLES PORTES D'ACCÉS Cardo: carrer principal N-S -no exacte- Decumanus: carrer principal E-O Fòrum: plaça central amb edificis principals Muralles: envolten tota la ciutat Portes d'accés: 4, una en cada lateral
Mostrar resumen completo Ocultar resumen completo

Similar

Períodos da História do Brasil
Ligia Herbst
Arquitectura romana
Marina Dropez
ETAPAS DEL DERECHO
Hugo Reséndiz
El arte y la estética de las culturas antiguas
Culturas Antiguas
Arquitectura romana per carlos i zalo
Carlos Isnardo
El arte y la estética de las culturas antiguas
Santiago Gonzalez Gomez
Olaszország
BLaci
EXPANSIÓN Y DECADENCIA DEL IMPERIO ROMANO
Pacheco Amésquita Eliana Valentina
Arquitectura romana Victor i Jordi
Jordi Muñoz
ROMA: cosas que hacer en la "Urbs Aeterna"
Lorenzo Bocci