Primele 20 de elemente chimice din tabelul periodic

Descripción

6-8 grades Chemistry Fichas sobre Primele 20 de elemente chimice din tabelul periodic, creado por hriscu gina el 26/07/2020.
hriscu gina
Fichas por hriscu gina, actualizado hace más de 1 año
hriscu gina
Creado por hriscu gina hace más de 4 años
253
0

Resumen del Recurso

Pregunta Respuesta
Hidrogen Cel mai abundent element din Univers. Henry Cavendish în 1766 îl descoperă în urma reacției dintre mercur și acizi numindu-l ”aer inflamabil”.
Heliu Al doilea element ca răspândire în Univers. A fost observat în 1868 sub forma unei linii de culoare galben intensă în timpul unei eclipse solare. A fost izolat pentru prima dată de Sirr William Ramsay în 1895.
Litiu Descoperit de către suedezul Johan August Arfwedson cercetând un mineral numit petalit.
Beriliu Frederick Woller și Antoine Bussy, independent unul de celălalt, izolează elementul în urma reacției dintre clorura de beriliu și potasiu.
Bor Moissan în 1892 reușește să separe borul pur, după ce în urmă cu 50 de ani Davey, Lussac și Thernard descoperă borul impur.
Carbon A fost descoperit în antichitate fiind obținut prin arderea materialelor organice. Denumirea provine din latinescul carbo.
Azot (Nitrogen) Daniel Rutherford îl descoperă în 1772 numindu-l ”aer fix”. Totuși el a mai fost studiat și de Cavendish, Sheele și Priestly . L-au numit aer flogisticat. Lavoisier îi atribuie denumirea actuală nitrogen(fără viață).
Oxigen Al treilea cel mai des întâlnit element din univers. Este descoperit în 1772 de către Carl Wilhem Sheele prin descompunerea oxidului de mercur. Îi dă numele de ”aer de foc”. Priestley, primul care face publică descoperirea în 1774, îl numește aer ”deflogisticat”.
Flour Francezul Henri Moissan în 1886 descoperă flourul pentru care primește premiul Nobel în 1906.
Neon Al 5-lea element ca răspândire în Univers. A fost descoperit în 1898 de către Sirr William Ramsay și asistentul său Traversprin răcirea și apoi incălzirea unei mostre de aer.
Sodiu (Natrium) Este descoperit de Sirr Humphrey Davy în 1807 și izolat prin electroliza hidroxidului de sodiu.
Magneziu Joseph Black în 1755 arată prin încălzirea unor roci că magneziul este un nou element. În 1808, Sirr Humphry Davy îl izolează pentru prima dată.
Aluminiu Este al treilea element ca răspândire pe Terra. Danezul Hans Christian Oersted obține în 1825 aluminiu pur, deși existența acestuia în compuși datează din 1760.
Siliciu Humphry Davy credea, în 1800, că cuarțul este un element chimic, și nu un compus, iar în 1808, acesta a propus acest fapt. În 1811, Louis-Joseph Gay-Lussac și Louis-Jacques Thénard au preparat siliciul impur, dar Berzelius a reușit să obțină siliciu pur abia în 1824.
Fosforul În 1669, Hennig Brand îl izolează din urină, devenind astfel primul element chimic descoperit în mod oficial.
Sulf (Pucioasă) Sulful a fost utilizat, pentru prima dată, acum 4000 de ani urmă. Descoperirea și folosire alui este atribuitp chinezilor sau indienilor. A fost catalogat ca element chimic de către Antoine Lavoisier în 1777.
Clor În 1774 Carl Wilhelm Scheele a obținut clorul din acid clorhidric, dar, pe moment acesta a crezut că este un simplu oxid. Doar Humphry Davy în 1808 îl cataloghează ca element chimic.
Argon Lord Rayleigh și W. Ramsay au descoperit argonul comparând masa moleculară a azotului preparat prin lichefiere și a azotului preparat prin experimente chimice. Argonul este primul gaz nobil care a putut fi izolat.
Potasiu (Kalium) Humphry Davy a descoperit potasiul făcând electroliza potasei caustice.
Calciu Humphry Davy a descoperit calciul folosind electroliza varului nestins .
Mostrar resumen completo Ocultar resumen completo

Similar

Acids and Bases
Sarah Egan
Using GoConqr to study science
Sarah Egan
Ionic Bondic Flashcards.
anjumn10
Electrolysis
lisawinkler10
Acids and Bases
silviaod119
Elements, Compounds and Mixtures
silviaod119
Chemistry General Quiz - 2
lauren_johncock
Chemistry Quiz General -3
lauren_johncock
Chemistry Module C2: Material Choices
James McConnell
AS Chemistry - Enthalpy Changes
Sarah H-V
The Periodic Table
asramanathan