Háromszögek geometriája

Descripción

Fichas sobre Háromszögek geometriája, creado por Kata Jámbor el 23/04/2015.
Kata Jámbor
Fichas por Kata Jámbor, actualizado hace más de 1 año
Kata Jámbor
Creado por Kata Jámbor hace alrededor de 9 años
14
1

Resumen del Recurso

Pregunta Respuesta
Magasságvonal A háromszög magasságvonalának a csúcsból a szemközti oldal egyenesére bocsátott merőlegest nevezzük.
Oldalfelező merőleges A háromszög oldalának szakaszfelező merőlegese.
Belső szögfelező A háromszög egy belső szögének felező egyenese.
Külső szögfelező A háromszög egyik külső szögének felező egyenese.
Súlyvonal A háromszög egyik csúcsát a szemközti oldal felezéspontjával összekötő szakasz.
Középvonal A háromszög két oldalának felezéspontját összekötő szakasz.
Háromszögbe írt kör a háromszögbe írt kör olyan kör, amely a háromszög minden oldalát érinti, középpontja a belső szögfelezők metszéspontja
Háromszög köré írt kör A háromszög köré írt köre az a szög, amely a háromszög minden csúcsát érinti, középpontja a szakaszfelező merőlegesek metszéspontja.
Függvények Geometriai transzformációnak nevezzük azokat a függvényeket, amelyeknek értelmezési tartománya és érték készlete is pont.
Egybevágósági transzformáció Def.: Egybevágósági transzformációnak nevezzük azokat a geometriai transzformációkat amelyek távolságtartóak. Tétel: Egybevágósági transzformációk szorzata (egymás után történő végrehajtása) is egybevágósági transzformáció.
Egyenesre vonatkozó tükrözés Legyen adott egy s sík és azon egy t egyenes. Ekkor a sík pontjai között olyan egyértelmű hozzárendelést definiálhatunk a következő módon: •a t egyenes pontjának képe legyen önmaga •a sík t egyenesre nem illeszkedő P pontjához rendelünk hozzá P' pontot úgy, hogy a PP' szakaszt a t egyenes merőlegesen felezze. Ezt a geometriai transzformációt egyenesre vonatkozó tükrözésének nevezzük.
Egyenesre való tükrözés tulajdonságai -távolságtartó -szögtartó -alakzatok körüljárási irányát nem tartja meg -egyenestartó -illeszkedéstartó -alaktartó
Egyenesre vonatkozó tükrözés fix pontjai, egyenesei, alakzatai Pontok: végtelen sok fix pontja van, t egyenes pontjai Egyenesek: t egyenes(pontoként fix), t egyenesre merőleges egyenesek(nem pontonként fix)
Pontra vonatkozó tükrözés Legyen adott egy s sík és azon egy O pont. Ekkor a sík pontjai között egy egyértelmű hozzárendelést definiálhatunk a következő módon: - Ha P pont illeszkedik O pontra, akkor a képe legyen önmaga -Az O-tól különböző pont képe legyen az a P' pont, amelyre igaz, hogy a PP' szakasz felezőpontja az O pont. Ezt a geometriai transzformációt pontra való tükrözésnek nevezzük.
Pontra vonatkozó tükrözés tulajdonságai -távolságtartó -szögtartó -körüljárási irány nem változik -alakzattartó -egyenestartó -illeszkedéstartó
Pontra vonatkozó tükrözés fix pontjai, egyenesei, alakzatai Pontok: 0 db Egyenesek: végtelen sok, minden O ponton áthaladó egyenes (nem pontonként fix) Alakzatok: négyzet, rombusz, téglalap, paralelogramma, hatszög, kör
Pont körüli forgatás Pont körüli forgatásnál adott a síkban egy pont, a forgatás középpontja, és adott egy előjeles szög, amely a forgatás mértékét és irányát adja meg. Az adott (O) pont körüli adott előjeles szögű (ß) forgatás az O ponthoz önmagát, minden más (P) ponthoz azt a képpontot (P') rendeli, amelyre OP=OP' és a POP'szög megegyezik a forgatás szögével (POP'szög = ß).
A pont körüli forgatás tulajdonságai: -távolságtartó -szögtartó -irányítástartó
Mostrar resumen completo Ocultar resumen completo

Similar

Test de Nombres de Alimentos en Inglés
maya velasquez
Faltas de Orotografía
Diego Santos
Examen I Hipertexto
nali.borrego
EXAMEN FINAL DE Historia de México
Karen Cetina Pas
Preguntas del Pensamiento Matemático 3
Raúl Fox
Los agentes de la economía
María Eugenia Méndez Piamba
TEST DE ANATOMIA (INTRODUCCION)
patotigre199
Cómo Usar Fichas para Mejorar el Aprendizaje de tus Alumnos
Diego Santos
La celula
juan perez
DERECHO LABORAL LINEA DEL TIEMPO
felipe cardenas
INFOGRAFIA PROCESO ADMINISTRATIVO
Luis Huayhuameza Cardenas