Vocabulari Art

Description

vocabulari història de l'art
MARIA MAGDALENA MARTINEZ DANIEL
Flashcards by MARIA MAGDALENA MARTINEZ DANIEL, updated more than 1 year ago
MARIA MAGDALENA MARTINEZ DANIEL
Created by MARIA MAGDALENA MARTINEZ DANIEL almost 6 years ago
272
0

Resource summary

Question Answer
ABSIS Part de l'església situada a la capçalera que sobresurt de la façana posterior i que té planta semicircular i coberta de quart d'esfera; normalment es correspon amb l'extrem de la nau central on es situava el presbiteri i l'altar major.
ACANT Motiu decoratiu d'origen vegetal usat en arquitectura. Fulles del gènere Acanthus que trobam en els capitells grecs de l'ordre corinti i en els romans compost.
ACRÒPOLIS La ciutat alta, fortificada, de les antigues ciutats gregues, on s'aixecaven els temples dedicats a les principals divinitats i alguns edificis públics.
ACROTERI Element decoratiu amb forma de figura o de palmeta que remata els tres extrems del frontó en els temples grecs i romans. També es diu així el petit pedestal sobre el qual descansen aquestes figures.
ÀGORA Plaça pública en el centre de les ciutats gregues, voltada d'edificis porticats, públics i privats, que servia per al mercat, per a reunió i per a la celebració d'assemblees ciutadanes.
ALÇAT Dibuix que representa la façana d'un edifici o la projecció vertical d'una construcció.
ALTAR A. Monument elevat damunt el sòl destinat al sacrifici durant els rituals de culte. B. Construcció en forma de taula sobre la qual se celebra la missa.
MÀNDORLA o AMETLLA MÍSTICA Oval o marc ametllat que envolta la figura de Crist o de Maria en Majestat, tant en relleu com en pintura. Utilitzada des de l'època paleocristiana i molt característica del Romànic.
AMFIPRÒSTIL Temple grec que presenta a les façanes menors dos pòrtics amb columnes.
AMFITEATRE Edifici romà destinat a l'espectacle públic: la lluita a mort entre gladiadors, de gladiadors i feres, etc. És de planta el·líptica i consta de les següents parts: l'arena i la càvea.
ANTIPENDI Taula rectangular de fusta, normalment pintada al tremp amb temàtica religiosa, que cobreix la part anterior i els laterals de l'altar dins l'art romànic
AQÜEDUCTE Canal d'aigua, subterrània o no. En l'època romana eren els ponts sobre arcades que conduïen l'aigua a través d'un canal anomenat specus a un dipòsit des del que es distribuïa a la ciutat.
ARC Element arquitectònic propi del sistema dinàmic, integrat per diverses peces o dovelles, el qual pot adoptar nombroses formes diferents, descarregant el seu pes superior lateralment i provocant així una obertura.
ARC DE FERRADURA Arc ultrapassat que es tanca cap a línia d'impostes. Característic de l'art musulmà, però originari dels visigots.
ARC DE MIG PUNT És l'arc equivalent a mitja circumferència. La seva projecció lineal a l'espai genera la volta de canó. Utilitzat des de la Mesopotàmia, Roma, Romànic, fins a l'actualitat.
ARC DE TRIOMF Monument commemoratiu romà, dedicat a un emperador. Pot tenir una o tres arcades. A l'àtic hi ha una inscripció commemorativa. Ve del costum que tenien els romans de fer passar els generals que tornaven victoriosos de la guerra sota un arc fet amb palmes.
ARQUITRAU Peça de pedra en forma de paral·lelipípede, que forma la part inferior de l'entaulament, que descansa directament sobre el capitell d'una columna i cobreix l'espai de columna a columna.
ARQUIVOLTA Arc format per un conjunt de motllures esculpides, atrompetades i superposades a les dovelles que, juntament amb els brancals esbiaixats, emmarca l'obertura d'una porta o d'una finestra.
COLLARÍ Motllura convexa de perfil semicircular que abraça la columna en la seva unió amb el capitell; especialment la que es troba en la base del capitell jònic.
ATRI Pati interior, generalment, voltat de pòrtics, al voltant del qual s'obrien les distintes cambres, especialment en les cases romanes de tradició etrusca.
BASAMENT A. Conjunt de la base i el pedestal d'una columna. B. Part inferior d'una construcció. C. Suport d'una estructura.
BASÍLICA A. Edifici públic de l'època romana de planta rectangular dividida en tres naus separades per columnes, la del mig més ampla i alta, que podia tenir una exedra en un extrem. B. Església que té la forma de la basílica romana i pot tenir un atri a la entrada.
BUST Representació de la part superior del cos humà: cap, cos i començament de l'espatlla i del tòrax.
CÀNON Relació matemàtica que serveix de mòdul o mesura entre elements que integren cadascuna de les parts, les parts entre sí i aquestes amb el seu conjunt. Per exemple, el Cànon de Policlet de l'època clàssica grega.
CAPITELL Element decoratiu, més o menys ornamentat, situat a dalt del fust d'una columna, d'una pilastra o d'un pilar
CARDO MAXIMUS Via central que travessava les ciutats i els campaments de l'antiga Roma de nord a sud, perpendicular al decumanus màximus.
CARIÀTIDE Figura esculpida femenina, amb funció de pilastra o columna. Tenen l'origen a l'art grec i un dels millors exemples són les cariàtides de l'Erecteon, un dels temples de l'Acròpolis d'Atenes
CATEDRAL Església principal d'una diòcesi, en la qual resideix el bisbe i el capítol catedralici.
CEL·LA o NAOS (NAU) Cambra principal d'un temple grec o romà, de planta rectangular, on es guardava la imatge del déu.
CERA PERDUDA Procediment per realitzar escultures de bronze. Aquesta tècnica implica un llarg procés en què, per fondre el metall cal realitzar en cera un model de l'obra.
CIMBORI Construcció de planta poligonal o cilíndrica que s'aixeca sobre el creuer d'una església romànica per donar llum a l'interior i servir de base a la cúpula. Pot ésser torre a l'exterior i cúpula a l'interior
CIMACI Element arquitectònic de forma troncopiramidal invertida que trobam sobre els capitells bizantins.
CIRC En l'Antiga Roma, era el lloc de les carreres de cavalls, dels espectacles d'acrobàcia, jocs d'animals, exercicis atlètics. De forma allargada acabada en semicercle a un extrem. Té graderia per al públic i tribuna presidencial a un dels costats majors.
CLAROBSCUR A. Distribució de les llums i les ombres en un dibuix o una pintura. B. Estil pictòric que utilitza només els diversos tons d'un sol color per tal de donar la màxima importància a la llum i l'ombra.
CLAU Dovella central que clou una volta o un arc i que sol anar esculpida.
CLAUSTRE Pati quadrangular descobert, voltat de galeries porticades, al qual conflueixen les diferents dependències d'un monestir o catedral. Apareix a l'art romànic i perdura en estils posteriors.
COLLAGE Tècnica artística que consisteix a ajuntar i encolar sobre un suport fragments de materials heterogenis com retalls de diari, teixits, etc. Apareix a alguns estils de la pintura dels s. XX, per exemple al cubisme (Picasso).
COLUMNA Element arquitectònic vertical de secció circular que serveix per a sostenir el pes de l'estructura, si bé també pot tenir funció decorativa o commemorativa. La columna està comunament formada per tres elements: base, fust i capitell.
COLUMNATA Sèrie de columnes que sostenen o adornen un edifici. Exemple: envolta la plaça de Sant Pere del Vaticà.
COMPLUVIUM Teulada de la domus romana amb la inclinació cap a dins, cap a l'atri, per abocar l'aigua de la pluja a l'impluvium.
CONTRAFORT Pilar gruixut adossat a l'exterior d'un mur al qual serveix de reforç perquè resisteixi a l'empenta d'una volta o d'un arc.
CONTRAPPOSTO Representació de la figura humana pròpia de l'escultura clàssica i de la pintura i l'escultura del Renaixement, basada en la disposició inversa d'unes parts del cos respecte de les altres per tal d'evitar la frontalitat i la simetria i donar sensació de dinamisme i equilibri.
KORÉ Es denominen així les escultures de sacerdotesses femenines de l'època arcaica de l´art grec. Són rígides, tenen un braç alçat i apareixen vestides amb vestits de plegats geomètrics, influïts per les cultures orientals, com Egipte.
CORNISA A. Element horitzontal que sobresurt i corona un edifici. B. Part superior de l'entaulament o la part en forma d'angle que sobresurt i que remata un frontó clàssic.
CREU GREGA Planta d´una església formada per quatre braços de la mateixa llargada, formant angles de 90º.
CREU LLATINA Planta d'una església amb una nau transversal o transsepte, el qual divideix la nau central en dues parts desiguals.
CREUER S'anomena així l'espai quadrat, a vegades cobert amb cúpula o cimbori, on s'encreuen la nau central i la transversal d'una església. Té origen a les basíliques paleocristianes i perdura dins estils posteriors, romànic, gòtic, etc.
CRISELEFANTINA Tècnica escultòrica de l'època clàssica grega que utilitza materials com or i ivori aplicats sobre un maniquí de fusta per realitzar les estàtues dels déus. Exemples: les estàtues criselefantines de Zeus i Atena (amb els ulls de maragdes), realitzades per Fídies
CÚPULA Volta semiesfèrica que cobreix un espai circular, poligonal o quadrat. Si la cúpula cobreix una superfície quadrada la seva adaptació es fa amb petxines, i amb trompes si és poligonal. De vegades la cúpula es troba sobre un tambor i pot tenir una llanterna a sobre.
KOUROS S'anomenen així les escultures masculines de l'època arcaica de l'art grec. Són estàtues d'atletes vencedors dels jocs olímpics, totalment nus, drets i en posició frontal. Presenten els cabells llargs, el somriure arcaic, els braços enganxats al cos, una cama avançada i els peus adherits al sòl.
DECUMANUS Carrers de comunicació principal, d'Est a Oest, de les ciutats i campaments romans. Són perpendiculars als cardus, que van de Nord a Sud.
DÍPTER Temple grec envoltat d'una doble filera de columnes.
DÍPTIC Retaule format per dues taules pintades al tremp. El retaule apareix a la pintura gòtica.
DOMUS Casa particular romana d'estructura rectangular, caracteritzada pel compluvium que aboca l'aigua de pluja a l'impluvium. Formada també per l'atrium, el peristil i a vegades també per l'hortus.
DOVELLES Maons disposats en forma radial que formen l'arc.
Show full summary Hide full summary

Similar

Deutsch - B1 - Wortschatz -Briefe schreiben
Sandra PlaGo
¿Cuánto sabes de arte?
La Cámara del arte
¿De qué artista se trata?
La Cámara del arte
Obras más importantes de Vladimir Kush
La Cámara del arte
¿Dónde se encuentran expuestas estas obras?
La Cámara del arte
¿Cuánto sabes sobre Antoni Gaudí?
La Cámara del arte
2n SOC UD3. Art Gòtic
Àlex Lluch
Le temps s'envole
maudetcatherine
Fitxes Tècniques
Marc Petit
2n ESO UD1. Socials: Cultura i art islàmics
Àlex Lluch
Impressionism
Javier Gutiérrez