Inleiding Sociologie 1.1

Description

This material is a summery of the information provided during the course Inleiding Sociologie 1.1 at the Faculty of General Sciences of the University of Curaçao.
JXJ C.
Flashcards by JXJ C., updated more than 1 year ago
JXJ C.
Created by JXJ C. about 10 years ago
48
0

Resource summary

Question Answer
groepsdynamica de studie van het gedrag van mensen in kleine groepen
wederzijdse beïnvloeding Onder wederzijdse beïnvloeding begrijpt men in de sociologie het verschijnsel dat de maatschappij invloed heeft op gedrag en karakteristiek van groepen, deze groepen op hun beurt invloed hebben op gedrag en karakteristiek van individuen en dat deze beïnvloeding op gelijkerwijze wordt uitgeoefend in de tegengestelde volgorde.
Groepsdynamica dient als verbindende schakel tussen psychologie en sociologie. Leg dit uit. Psychologie bestudeerd het gedrag van de individu. Sociologie bestudeerd het gedrag van groepen. Groepsdynamica bestudeerd het gedrag van de individu binnen kleine groepen en is dus een overlappende vakgebied tussen psychologie en sociologie.
weerstanden groepsdynamisch denken - geloofwaardigheid Men is twijfelachtig over het bestaan van groepen.
weerstanden groepsdynamisch denken - leiderschap Men denkt individualistisch over leiderschap.
weerstanden groepsdynamisch denken - narcisme Men heeft de neiging tot narcisme(eigenliefde).
weerstanden groepsdynamisch denken - context Men heeft een gebrek aan aandacht voor de context(de betrokken groepen) waarbinnen de eigen zelfervaring ontstaat of is ontstaan.
weerstanden groepsdynamisch denken - individualisme versus collectivisme Men vreest zijn lang geprezen individualisme op te geven voor het nieuwe en onbekende fenomeen van collectivisme.
weerstanden groepsdynamisch denken - machtsposities De leiders en vaak begunstigden van grote groepen die al heel lang heerschappij hebben gehad vrezen het nieuwe autonome en vaak afstandelijke gedrag binnen kleine groepen.
weerstanden groepsdynamisch denken - "de kar van de visboer" metafoor - de metafoor Fortmann (1959): 'Indien een vis ontdekkingen zou kunnen doen, dan zou zijn laatste ontdekking het bestaan van water zijn. Pas op de kar van de visboer zou hij weten wat het betekent een waterdier te zijn ... Het altijd aanwezige en dus vanzelfsprekende valt immers niet op.'
weerstanden groepsdynamisch denken - "de kar van de visboer" metafoor - de toelichting Lange tijd in de geschiedenis van de mensheid vormden groepen een zodanig natuurlijk gegeven dat men niet de distantie kon nemen om ze te besturen. Wegwerking van dit natuurlijk voorkomende probleem begon in de periode van de renaissance en werd sterk voortzet in de periode van de verlichting.
brugfunctie - groepsdynamica De mate waarin de studie van het gedrag van mensen in kleine groepen het denken en handelen van individuen naar belangen van die groepen kan stimuleren.
primaire groepen groepen waarin het individu persoonlijke en intieme relaties in directe contactsituaties aangaat (en hierbij zijn of haar emotionaliteit laat domineren)
secundaire groepen groepen waarin het individu onpersoonlijke, rationele en formele relaties aangaat (en hierbij zijn of haar rationaliteit laat domineren)
sociale klassen gremio sosial (pap) groep waartoe het individu behoort wegens zijn of haar sociale situatie en emotionele gehechtheid en wegens zijn of haar economisch en eventueel ook verstandelijk potentiaal
instituties en organisaties groep(en) waartoe het individu behoort voor het vervullen van zijn of haar persoonlijke belangen en ambities bv.: parochie v.e. bepaalde kerkgemeenschap; school instantie; sportgroep; studentenvereniging enz.
verband tussen primaire groepen en sociale klassen Eigenschappen van de primaire groepen waartoe men behoort zijn bepalend voor de sociale klassen waartoe men behoort. rijk gezin, veel aanzien -> upper class gemiddeld rijk gezin, gemiddeld aanzien -> mid class arm gezin, weinig aanzien -> lower class
verband tussen secundaire groepen en instututies en organisaties Eigenschappen van de secundaire groepen waartoe men behoort zijn bepalend voor de instituties en organisaties waartoe men behoort . sporter / sport liefhebber -> sportclub(s); sportclub directie student -> cursus groep(klas); studentenvereniging docent -> faculteit / seksie; vakbond voor werknemers in het onderwijs (vb. Cur. -> CITEK);
het functioneren van groepen - taakniveau Het functioneren van een groep op taakniveau verwijst naar de inhoud van de activiteit(en) die de groep doet. Hierbij ligt de nadruk op formele functies of te wel deeltaken die elk individu moet uitvoeren.
het functioneren van groepen - sociaal-emotioneel niveau / proceskant Het functioneren van een groep op sociaal-emotioneel niveau verwijst naar de manier waarop men in de groep met elkaar omgaat tijdens de uitvoering van de taak. Hierbij ligt de nadruk op psychologische functies of te wel ieders karakter-eigenschappen.
Het functioneren van een groep op taakniveau en sociaal-emotioneel niveau gebeurt ............................. . gelijktijdig
extern systeem alles wat er zich in een groep afspeelt aan activiteiten, interacties en gevoelens om als groep ten aanzien van de buitenwereld te kunnen blijven voortbestaan bv. taakvervulling; groepsdoel bereiken enz.
intern systeem alle activiteiten, interacties en gevoelens die voortvloeien uit het interne groepsfunctioneren bv. een plan van aanpak maken; agenda opstellen; vergaderen; notuleren; feedback geven; evalueren; een groepslid een lift geven evt.; gezamenlijk lunchen enz.
hoofdstromingen i.d. groepsdynamica - de interactie theorie - de systeemtheorie - de sociometrische benadering - de veldtheorie
hoofdstromingen i.d. groepsdynamica - de interactie theorie (Bales en Homans) De interactie theorie wordt toegepast en getoetst aan de hand van een hypothese ontwikkeld door Homans en een scoringsmatrix ontwikkeld door Bales. Aan de hand van de scoringsmatrix van Bales let de observant per groepslid op eisen die te maken hebben met het sociaal-emotioneel - en het taakgebied. De score van alle groepsleden bij elkaar geeft uiteindelijk een beeld van de interactie kwaliteit van de groep als geheel. Verder kan elk groep wel of niet voldoen aan de hypothese van Homans.
de interactie theorie (Bales en Homans) - interactiehypothese / sociaal-contacthypothese (Homans) Indien er frequente interacties zijn in het externe systeem zal dit leiden tot gevoelens van genegenheid, die op hun beurt leiden tot verdere interacties die de basis vormen voor het interne systeem.
de interactie theorie (Bales en Homans) - interactieprocesanalyse (Bales) [Alleen lezen!] De score matrix behorend bij de interactieprocesanalyse van Bales is te zien op... http://www.groepsdynamiek.nl/sociale_interactie_theorie.html
hoofdstromingen i.d. groepsdynamica - de systeemtheorie ?
hoofdstromingen i.d. groepsdynamica - de sociometrische benadering ?
hoofdstromingen i.d. groepsdynamica - veldtheorie ?
? ?
Show full summary Hide full summary

Similar

Sociology: Crime and Deviance Flash cards
Beth Morley
Sociology - Crime and Deviance - Feminists
josaul1996
Functionalist Theory of Crime
A M
The Functionalist perspective on education
Phoebe Fletcher
Sociology for the MCAT
Sarah Egan
Realist Theories
A M
Research Methods
cheyenne warwick
KEY CONCEPTS & CHOICE OF METHOD SCLY2
ashiana121
Control, Punishment & Victims
A M
Ethnicity, Crime & Justice
A M
Sociology Key Words
kazoakley