Magyarország 1849-1867

Description

Flashcards on Magyarország 1849-1867, created by Erzsébet Bosnyákné Szűcs on 06/02/2016.
Erzsébet Bosnyákné Szűcs
Flashcards by Erzsébet Bosnyákné Szűcs, updated 5 months ago
Erzsébet Bosnyákné Szűcs
Created by Erzsébet Bosnyákné Szűcs over 8 years ago
631
2

Resource summary

Question Answer
NEOABSZOLUTIZMUS Magyarország történelmének 1849-67 közötti időszaka, amikor Magyarországot Bécs megfosztotta minden önkormányzati jogától, Ferenc József rendeletekkel kormányzott.
HAYNAU KATONAI DIKTATÚRÁJA (rémuralma) 1849-1850 Október 6. Batthyány Lajos (Pest) és a honvédsereg 13 tábornokának (Arad) és mások kivégzése. Sokakat ítéltek várbörtönre, fogházra. Minimum 40-50 ezer honvédet vittek kényszersorozottként olasz vagy cseh földre, ill. a délvidéki erődítési munkálatokhoz.
BACH-KORSZAK 1851-59: - Magyarország beolvasztása a birodalomba (területének megcsonkítása) - centralizált közigazgatás (Helytartótanács, kerületek) "birodalmi reformdiktatúra" (erőszak+modernizációs reformok)
A KONZERVATÍVOK FÉLALKOTMÁNYOS KÍSÉRLETE (az udvar kezdeményezte megegyezési kísérlet, magyar konzervatívok tervei alapján) 1860-61: - 1860: októberi diploma (az 1847-es állapotok visszaállítása) -1861: februári pátens (birodalmi gyűlés felállítása az egyes helyi országgyűlések fölé) - 1861: Ferenc József országgyűléseket hív össze birodalom-szerte a birodalmi képviselők megválasztására
PROVIZÓRIUM 1861-65: - a magyarok birodalmi gyűlést elutasító felirata után Ferenc József feloszlatja az országgyűlést, visszatér a rendeleti kormányzáshoz, de a bécsi udvar már nem az önkényuralom fenntartását, hanem a kiegyezést tűzte ki célul - provizórium: 'átmeneti, ideiglenes állapot'
HÚSVÉTI CIKK (magyar kezdeményezés a kiegyezésre) 1865: Deák Ferenc cikke - Magyarország hajlandó annyit engedni az 1848-as áprilisi törvényekből, amennyi a birodalom egységének biztosításához szükséges - tárgyalási alapnak a Pragmatica Sanctiót javasolja
A JOGELJÁTSZÁS ELMÉLETE Bécs álláspontja, indoka Magyarország jogfosztására: Magyarország alkotmányos intézményeit nyílt lázadás és forradalom által elveszítette; politikai és történeti jogai megszűntek, a dinasztia meghódított tartományként uralkodik felette.
A NEMZETI ELLENÁLLÁS FORMÁI A NEOABSZOLUTIZMUS IDEJÉN 1. passzív ellenállás 2. aktív, fegyveres ellenállási kísérletek 3. emigráció
PASSZÍV ELLENÁLLÁS "Vezetője" (tekintélye alapján) Deák Ferenc. Alapelve a közélettől való visszavonulás; adókijátszás, nem érintkezés az abszolutizmussal együttműködőkkel.
EMIGRÁCIÓ Azoknak a személyeknek az összessége, akik politikai okokból elhagyták hazájukat. Céljuk a külföldi államok és közvélemény megnyerése a magyar ügynek; támogatás szerzése egy új szabadságharchoz: aktív támogatás vagy legalább annak támogatása, hogy a magyarok ellen a Habsburgok ne kapjanak külső segítséget.
AKTÍV ELLENÁLLÁSI KÍSÉRLETEK Pl. székelyföldi és dunántúli szervezkedés, merényletkísérlet Ferenc József ellen.
októberi diploma 1860: Ferenc József "alkotmánya": az 1847. évi állapotok javított változata. Magyarországon felállítják az 1848 előtti intézményeket, helyreáll az országgyűlés is. A tényleges kormányzás azonban a birodalmi minisztérium hatáskörében maradt.
februári pátens 1861: Ferenc József rendelete; a helyi országgyűlések fölé kétkamarás birodalmi gyűlést állít törvényhozó hatalomként343 helyből a magyaroknak 85, Erdélynek 26, a horvátoknak 9, a cseheknek 54 jutott volna.
felirati javaslat elutasítja a birodalmi gyűlés tervét, de nem firtatja, hogy Ferenc Józsefet nem koronázták meg magyar királlyá, azaz királyként érintkeznek vele
határozati javaslat nemcsak elutasítják a birodalmi gyűlés tervét, de Ferenc Józsefet királynak sem ismerik el
úrbéri pátens A jobbágyfelszabadítást lezáró úrbéri rendelet. Valamivel kevesebb kerül a parasztok kezébe, mint 1848-ban. Az állami kártalanítást az állam kötvényekben "fizette ki""; amit nagyon hosszan elhúzódva váltottak át pénzre (sorsolással).
Dunai szövetség (konföderáció) 1862-ben közzétett terve: A tagállamok (Magyarország, Horvátország, Szerbia, román fejedelemségek) közös ügyeit: külügyet, hadügyet, a vám- és kereskedelmi ügyet egy szövetségi hatóság intézné (székhelye váltakozva Pesten, Bukarestben, Zágrábban vagy éppen Belgrádban lenne), ezt pedig össz-szövetségi parlament ellenőrizné.
Kasszandra-levél Kossuth nyílt levele Deák Ferenchez 1867 májusában, melyben elítélte a kiegyezést.
előszentesítési jog A magyar kormány, mielőtt az országgyűlés elé terjeszt egy törvényjavaslatot, az uralkodóval jóváhagyatja.
Show full summary Hide full summary

Similar

HSC Economics
lydia le
Chemistry General Quiz
lauren_johncock
Chemical Symbols
Keera
English Placement Test
CoachDanielDixon
CARDIOVASCULAR SYSTEM
offintowonderland
Life in Germany
Ben C
| GCSE Busniness Studies | AQA | Key Terms | "Starting A Business" |
Spuddylicious
History - Treaty of Versailles
suhhyun98
Atomic Structure
dpr898
GCSE ICT Edexcel Flashcards
Sarah Bramley-Dymond
Music Therapy Practice Exam (with explanations)
Hannah Rebecca