Horthy-korszak fogalmai

Description

Flashcards on Horthy-korszak fogalmai, created by Erzsébet Bosnyákné Szűcs on 13/09/2016.
Erzsébet Bosnyákné Szűcs
Flashcards by Erzsébet Bosnyákné Szűcs, updated 9 months ago
Erzsébet Bosnyákné Szűcs
Created by Erzsébet Bosnyákné Szűcs almost 8 years ago
305
1

Resource summary

Question Answer
konszolidáció ’megszilárdítás’; gazdasági-politikai válság után a közállapotok helyreállítása, megszilárdítása
antiszemitizmus ’zsidóellenesség, zsidógyűlölet; a kollektív bűnösség alkalmazás a zsidókra
numerus clausus ’zárt szám’; Teleki Pál első kormánya által beterjesztett, a nemzetgyűlés által megszavazott törvény (1920), amely előírta, hogy az egyetemekre és főiskolákra jelentkezők közül minden nemzetiséget és népfajt országos arányának megfelelő számban lehet csak felvenni. A törvény a zsidóság ellen irányult. A törvényt 1928-ban módosították: a különböző foglalkozási ágakhoz tartozók közötti egyensúlyt írta elő.
Nagyatádi-féle földreform Teleki Pál első miniszterelnöksége idején, 1920 novemberében született földtörvény, melynek révén átlag 1,7 kat. hold földhöz jutott valamivel több, mint 400 000 paraszt ;a Vitézi rend tagjai 12-50 hold között jutottak földhöz.
rendtörvény Teleki Pál első miniszterelnöksége idején, 1921-ben elfogadott törvény, mely az államhatalom erőszakos megváltoztatására irányuló szervezkedést bünteti.
népszövetségi kölcsön Magyarország számára 1923-ban megszavazott és 1924-től folyósított kölcsön, mellyel a Bethlen-kormány elindíthatta az infláció visszaszorítását, a pénzügyi stabilitás megteremtését.
pengő a Bethlen-kormány által 1927-ben bevezetett, az elértéktelenedett koronát felváltó, értékálló pénznem
Magyar Nemzeti Bank a Bethlen-kormány által 1924-ben felállított intézmény, legfőbb feladata a bankjegykibocsátás és a fizetőeszköz értékállóságának védelme
revízió ’felülvizsgálat’ A trianoni békeszerződés megváltoztatását célul tűző, követelő mozgalom, a revízió mértéke lehet: etnikai, ún. optimális, teljes.
irredentizmus az első világháború utáni területi revíziós törekvések gyűjtőfogalma
kisantant Csehszlovákia, a Szerb-Horvát-Szlovén királyság (1929-től Jugoszlávia) és Románia 1920-21-ben létrehozott politikai és katonai szövetsége. Fő célja az első világháború utáni békeszerződések nyomán kialakult közép-európai határok biztosítása, a magyar revíziós törekvések ás a Habsburg-restauráció megakadályozása volt.
kormányzó A királyt államfőként, de korlátozott jogkörrel helyettesítő méltóság. 1920-ban Horthy Miklóst választották kormányzónak
kultúrfölény A magyar revíziós törekvéseket támogatni hivatott törekvés, mely a Kárpát-medencében a trianoni Magyarországot kulturális, tudományos területen fölényhez kívánja juttatni
társadalombiztosítás általános betegség-, baleset- és nyugdíjbiztosítás
agrárolló Az ipari és mezőgazdasági árszínvonal eltávolodása egymástól az utóbbi rovására, vagyis amikor az ipari és mezőgazdasági cserearányok a mezőgazdaság szempontjából kedvezőtlenül alakulnak.
népi mozgalom Az 1920-as évek második felében induló, az 1930-as évek közepén megerősödő mozgalom, melynek célja volt, hogy irodalmi és szociográfiai jellegű művekben mutassa be a parasztság helyzetét. A magyar társadalom alapvető problémájának a legnépesebb társadalmi csoport, a parasztság gondjait tartották, s az ország felemelkedésének zálogát is a parasztság felemelésében látták. Legjelentősebbképviselői (Illyés Gyula, Németh László, SárköziZoltán, Szabó Zoltán, Tamási Áron, Veress Péter) szembenálltak a Horthy-korszak úrinak minősített világával. A parasztkérdésen túl összekapcsolta őket az erős nemzeti érzés.
nyilas mozgalom Az 1930-as években megerősödő szélsőjobboldali pártok és mozgalmak gyűjtőneve. Valamennyit radikális liberalizmusellenesség, fajvédelem, a keresztény vallás megerősítésének szándéka, sovinizmus, antiszemitizmus és szociális jellegű tervek jellemezték.
zsidótörvény A zsidó lakosságot hátrányosan megkülönböztető törvény. Az első zsidótörvény (1938) vallási alapon határozta meg (zsidó az, aki izraelita vallású), hogy ki a zsidó, és maximálta az arányukat bizonyos foglalkozásokban (értelmiségi pályákon). A második zsidótörvény (1939) a zsidókat már faji alapon különböztette meg (zsidó az, akinek egyik szülője vagy két nagyszülője izraelita vallású), csökkentette foglalkoztatási arányukat (12, 6 és 0%-ra).
győri program Darányi Kálmán 1938-ban bejelentett programja: 5 év alatt 1 milliárd pengőt kívánt a hadsereg fejlesztésére fordítani. A programot rövidebb idő alatt hajtották végre, ennek ellenére hadseregünk továbbra is korszerűtlen marad. A program az aktív revíziós politika megalapozását kívánta szolgálni.
korlátozott parlamentarizmus, autoriter rendszer Parlamentáris jegyei: többpártrendszer, parlamentnek felelős kormány, hatalmi ágak szétválasztása, plurális szellemi élet. A parlamentáris demokrácia intézményei azonban antidemokratikusan működnek: a parlamenti hatalomért folyó versenyből a társadalom jelentős csoportjait kizárták és egyenlőtlen egyenlőtlen feltételeket szabtak: túlnyomóan nyílt szavazás; a végrehajtó hatalom túlzott befolyása, hatalma érvényesül ezért NINCS PARLAMENTI VÁLTÓGAZDASÁG. Az igazságszolgáltatás és a rendvédelmi szervek a hatalom érdekét szolgálják, pártosak. Nincs kötelező ideológia, de erősen támogatott szellemiség igen, a szabadságjogok némi korlátozással működnek.
Szent István-i állameszme Szent István óta a magyarság s annak vezető ereje irányítja a nyugati kultúrkörhöz kapcsolódó Kárpát-medencét. A a magyarság megvédi, szervezi és fejleszti a térséget s annak különböző nyelvű lakóit. (Teleki Pál).
Show full summary Hide full summary

Similar

The USA, 1919-41
sagar.joban
A Christmas Carol - Characters
chloeprincess10
Criminal Law
jesusreyes88
Spanish Vocabulary- Beginner
ThomasK
USA and Vietnam (1964-1975) - Part 1
Lewis Appleton-Jones
Core HR Knowledge
jkim05
Sociological Research Methods
Jebbie
Cloud Data Integration Specialist Certification
James McLean
NSI Test First day
Adedipe Odunayom
Information security and data protection
хомяк убийца
3MA114 Management_test 2/2
Jakub Beyr