Genetik

Description

Prov genetik v.7
Johan Andersson
Flashcards by Johan Andersson, updated more than 1 year ago
Johan Andersson
Created by Johan Andersson over 7 years ago
52
0

Resource summary

Question Answer
Ge exempel på egenskaper som helt bestäms av arvet, samt ge exempel på egenskaper som påverkas av både arvet och miljön Exempel på egenskaper som styrs av arvet är: ögonfärg, hårfärg, hudfärg, öronsnibbarnas form, fräknar, smilgropar. Exempel på egenskaper som påverkas av både arvet och miljön är: kroppsstorlek, solbränna, intelligens och hur snabbt man kan springa.
Skillnaden mellan vanlig celldelning och reduktionsdelning Vid vanlig celldelning får de nya cellerna en DNA-kopia var. Då uppstår två fullständiga uppsättningar kromosomer som fördelar sig på de nya cellkärnorna. Då får de nya cellerna en exakt likadan uppsättning kromosomer som den ursprungliga cellen. Reduktionsdelning (meios) är en speciell sorts celldelning som sker när det bildas könsceller eller sporer. Det kallas könlig fortplantning när ett ägg och en spermie smälter samman. Vid fortplantningen måste könscellerna innehålla hälften så många kromosomer som övriga celler för att antalet ska bli rätt efter befruktningen.
Var arvsanlagen finns Arvsanlagen finns i cellernas kärnor, i kromosomerna.
på vilket sätt hör arvsanlag, proteiner och aminosyror ihop? Proteiner är stora molekyler som består av ett stort antal mindre byggstenar som kallas aminosyror. Varje kromosom innehåller en stor molekyl som heter DNA och liknar en spiralvriden stege. Arvsanlagen, även kallad gener är olika bitar av den långa molekylen. Arvsanlagen är recept på olika proteiner.
GMO/växtförädling Genetiskt modifierade organismer är organismer där man målmedvetet förändrat arvsmassan så att de får de egenskaper man vill ha.
Dominanta och vikande (recessiva) anlag De dominanta anlagen vinner över de recessiva. Exempelvis om en person har anlag för både bruna och blåa ögon så får den bruna då det bruna anlaget är dominant till skillnad mot det blåa som är recessivt.
genterapi Genterapi är när man försöker behandla sjukdomar genom att sätta in nya friska arvsanlag i patientens egna celler.
kloning Kloning är skapandet av genetiska kopior av en individ.
CELL Celler finns i alla levande organismer och kallas för kroppens byggstenar
CELLKÄRNA styr cellens funktioner genom att reglera produktionen av proteiner.
KROMOSOM Kromosomen är en struktur i cellen som är uppbyggd av långa dubbla spiraler av DNA. Det är kromosomerna som innehåller arvsmassan.
GENETIK Genetik är det samma som ärftlighetslära. Inom ämnet genetik tar man till exempel reda på hur gener, DNA och kromosomer ser ut, hur gener och egenskaper ärvs och hur gener och egenskaper påverkas av miljön.
GENER Gener är en enhet för information om ärftliga egenskaper, som ärvs från föräldrar till avkomman.
DNA Innehåller vår genetiska information, arvsmassa och genomet.
DNA-analys Med en DNA-analys kan man identifiera olika organismer inom olika arter. Metoden används ofta i faderskapstester och brottsplatsundersökningar.
DNA-profil Även kallat DNA-fingeravtryck används för att identifiera individer.
Mutationer och dess orsak En mutation är en förändring i cellers genetiska material. Exempel på orsak är slumpmässiga kopieringsfel under celldelningen, strålning eller inverkan av vissa kemiska ämnen och virus.
Korsningsschema Ett korsningsschema är ett schema man ritar för att ta reda på hur ett anlag ärvs. Man kan även räkna ut hur stor sannolikheten för de olika egenskaperna är.
Hur vi (Mendel) upptäckte hur arvsanlagen förs vidare från generation till generation. Mendel upptäckte att arvsanlagen förs vidare när han gjorde ett experiment med ärtväxter. Han korsade ärtplantor med olika egenskaper med varandra för att se vilka egenskaper avkomman skulle få.
Vad är en stamcell? En stamcell är en icke-specialiserad cell som finns i alla flercelliga organismer. Stamcellen har två egenskaper som utmärker den från andra celltyper. Dels kan den genomgå ett obegränsat antal celldelningar och dels har den förmågan att mogna till flera celltyper.
Redogöra för skillnaden mellan bioteknik och växt- och djurförädling Växt- och djurförädling är när människan, istället för naturen väljer vilka gener som ska få leva vidare. Bioteknik är det tekniska utnyttjandet av celler och cellbeståndscelar för att framställa eller modifiera produkter inom exempelvis hälsovård, livsmedelshantering och jordbruk.
Förklara vad genteknik betyder och ge några exempel Genteknik är arbetet med att urskilja och flytta DNA-segment. Till exempel kan man höja näringsvärdena i vissa växter, göra grödor mer motståndskraftiga mot svamp och insektsangrepp.
Show full summary Hide full summary

Similar

IB Biology Topic 4 Genetics (SL)
R S
Enzymes and Respiration
I Turner
GCSE AQA Biology - Unit 2
James Jolliffe
GCSE Biology AQA
isabellabeaumont
GCSE Biology B2 (OCR)
Usman Rauf
The Circulatory System
Shane Buckley
Cell Transport
Elena Cade
Function and Structure of DNA
Elena Cade
Cells And Cell Techniques - Flashcards (AQA AS-Level Biology)
Henry Kitchen
Cell Structure
megan.radcliffe16
GCSE Biology - Homeostasis and Classification Flashcards
Beth Coiley