SOCIALS

Descrição

FlashCards sobre SOCIALS, criado por alba capdevila em 25-01-2018.
alba capdevila
FlashCards por alba capdevila, atualizado more than 1 year ago
alba capdevila
Criado por alba capdevila quase 7 anos atrás
12
1

Resumo de Recurso

Questão Responda
INDUSTRIALITZACIÓ I CANVI SOCIAL A ESPANYA I CATALUNYA AL SEGLE XIX La difícil articulació del mercat i el proteccionisme ·Espanya no disposava d'una bona xarxa de transport. ·L'economia espanyola va quedar desarticulada. ·Problemes per integrar un mercat en el qual un producte es pogués intercanviar. ·La pagesia espanyola tenia una baixa capacitat adquisitiva.
INDUSTRIALITZACIÓ I CANVI SOCIAL A ESPANYA I CATALUNYA AL SEGLE XIX El manteniment d'una agricultura tradicional. ·A Gran Bretanya, la industrialització va anar procedida de canvis en la estructura de la propietat. ·A Espanya bona part de les terres van quedar en mans dels grans propietaris. ·L'abundància dels pagesos va mantenir els salaris baixos. ·A Catalunya la terra era més favorable i això va esperonar la modernització agrícola. ·L'existència de contractes de conreu va donar estabilitat als pagesos i els va estimular a introduir millores agrícoles.
INDUSTRIALITZACIÓ I CANVI SOCIAL A ESPANYA I CATALUNYA AL SEGLE XIX Una industrialització tardana i incompleta. ·Pionera a la industrialització:Catalunya i el País Basc. ·Altres participants:Andalusia,Astúries,Cantabria i València. ·Avui dia:Hipòtesis d'un endarreriment relatiu. ·Economia espanyola endarrerida i diferències entre regions. ·Diversos problemes dificulten la modernització de l'economia espanyola
INDUSTRIALITZACIÓ I CANVI SOCIAL A ESPANYA I CATALUNYA AL SEGLE XIX El dèficit de l'hisenda i l'escassetat del capital. ·1845, es dur a terme una reforma fiscal. ·La falta de capital va esdevenir un dels grans problemes per la innovació. ·Durant tot el segle XIX la balança comercial es va mantenir gairebé sempre.
INDUSTRIALITZACIÓ I CANVI SOCIAL A ESPANYA I CATALUNYA AL SEGLE XIX Creixament demogràfic i emigració -Espanya va passar de 11,5 milions d'habitants (1797) a 1816 (1900)- creixement sostingut. -Creixement desigual, més accentuat a les zones costaneres. -El creixement va fonamentar la emigració. Les emigracions es van produir en dues direccions: ÈXODE RURAL van abandonar àrees rurals per buscar feina a les zones industrials. Emigració exterior: Cap Amèrica, Cuba, Aregentina, a la recerca de milions
INDUSTRIALITZACIÓ I CANVI SOCIAL A ESPANYA I CATALUNYA AL SEGLE XIX La transformació de l’agricultura catalana -Agricultura catalana final del segle XVII. -Procés d'especialització de la producció. -Destinat, fonamentalment, al autoconsum. -Grans motors agrícoles: vinyes, oliveres, fruits secs, suro, tapera i arrós. -Meitat del segle XIX: Plaga Fil·loxera, expansió de la producció vitrcoia. -Augment de les exportacions, i substitució de vins francesos per catalans. -El conreu de llegums i cereals no va ser tan destapable. -Els carrers es van haver d'importar de l'estranger o de Castella.
INDUSTRIALITZACIÓ I CANVI SOCIAL A ESPANYA I CATALUNYA AL SEGLE XIX En que va consistir la reforma agrària liberal? -Conjunt de reformes pel govern progressista: 1836. -Van comportar l'aplicació del règim senyoria, disminució de la propietat privada ni desmagnetització de la majoria de les terres de l'església i ajuntaments. -Els efectes van ser menys notaris, perquè bona part dels propietaris van utilitzar les terres per viure de les rendes que generaven.
INDUSTRIALITZACIÓ I CANVI SOCIAL A ESPANYA I CATALUNYA AL SEGLE XIX La indústria tèxtil cotonera -1802 és produeix importació de cotó, va sorgir una indústria tèxtil pròpia. -1833 va començar a funcionar la màquina de vapor. -Va disminuir el cotó i els preus de venta. -La falta de cotó va ser un obstacle per el creixement de la indústria tèxtil. -Va dificultar la feblesa del mercat espanyol.
NDUSTRIALITZACIÓ I CANVI SOCIAL A ESPANYA I CATALUNYA AL SEGLE XIX La diversificació industrial Tot i que la indústria tèxtil cotonera o llanera va mantenir la seva hegemonia,això no va impedir el desenvolupament d'altres sectors industrials.La mercanització va estimular la indústria metalurgica,que fabricava maquinària industrial. El 1875 es va crear la primera instal·lació elèctrica d'Espanya. Al marge de les industries,lo tradicional es va continuar desenvolupant.
NDUSTRIALITZACIÓ I CANVI SOCIAL A ESPANYA I CATALUNYA AL SEGLE XIX L'explotació de la mineria La industralització va comportar un augment considerable de la demanda de productes. Companyies estrangeres: el gobern reatorgar-ne en l'explotació a Franceses i Angleses. Recursos importants: del subsòl espanyol eren el ferro. Explotació del carbó: Asturià va presentar diversos problemes perquè tenía poc poder.
NDUSTRIALITZACIÓ I CANVI SOCIAL A ESPANYA I CATALUNYA AL SEGLE XIX Desenvolupament de , la sidelúrgia Desenvolupament del Jeno i els seus derivats va ser un element central de la industralització, pero la producció s'hauria de dur a terme en alts jorns que requerien una gran quantitat de carbó.
NDUSTRIALITZACIÓ I CANVI SOCIAL A ESPANYA I CATALUNYA AL SEGLE XIX El transport i les finances La millora de la xarxa de transport era un element molt important per el desenvolupament de Catalunya insudtrial.La construcció del ferrocarril a Espanya va començar amb retard respecte a altres països europeus.La primera línea ferroviària es va inagurar al 1848 i unia el trajecte entre Barcelona i Mataró , pero la construcció d'una xarxa generalitzada no es va iniciar fins la promulgació de lei llei general del ferrocarril (1855). Apartir del 1848 les diputacions providencials van impulsar el primer pla de carreteres de Catalunya,que va tenir una gran activitat constructora.
INDUSTRIALLITZACIÓ I CANVI SOCIAL A ESPANYA I CATALUNYA AL SEGLE XIX La millora del transport - La millora del transport era un element molt important per al desenvolupament de Catalunya industrial. - La construcción del ferrocarril a Espanya va coemçar amb retard. - la primera línea ferroviària es va inaugurar el 1848. - la xarxa generalitzada no es va iniciar fins la promugació de la Llei general de ferricarrils(1855).
INDUSTRIALLITZACIÓ I CANVI SOCIAL A ESPANYA I CATALUNYA AL SEGLE XIX La banca de les finances - Mitjan del segle XIX va començar el procés de substitució de les antigues cases de banca i de prestecs. - Renovació a partir de la Llei de bancs del 1856 i aquest mateix any es va crear el banc d'Espanya. - Sector privat, va crear societats financeres el crèdit comercial i industrial. - Va començar el Borsí de Barcelona(1845). - Millora de transport per estimular el comerç.
INDUSTRIALLITZACIÓ I CANVI SOCIAL A ESPANYA I CATALUNYA AL SEGLE XIX Quins efectes va tenir la construcció del ferrocarril? - Amb la creació del ferrocarril es van limitar el paper com a difusor. - Va afavorir el trasllat de persones i mercaderies, i formar mercat interior més integrat. - Va consolidar una estructura social de la gorra que, no afavoria la connexió entre conres industrials. - Es va tirar un ample de via diferent de l'empresa, que obligava a transbordar mercaderies a la frontera. - El ferrocarril va implicar la mobilització més important de les capitals de la borsa española en aquella época.
INDUSTRIALLITZACIÓ I CANVI SOCIAL A ESPANYA I CATALUNYA AL SEGLE XIX Canvi social i coneixement urbà - La noblesa territorial ha perdut els drets senyorials. - La nova clase adinerada era l'alta burgesia. - Es va compartir amb la noblesa el predomini social i era propietaria de noves industries. - La mitjana burgesia era escusa al conjunt d'Espanya, que presentaba una societat més polaritzada. - Catalunya va donar un protagonisme social més gran als petits empresaris industrials.
INDUSTRIALITZACIÓ I CANVI SOCIAL A ESPANYA I CATALUNYA AL SEGLE XIX La pagesia ·Els pagesos constituïen la majoria de la població Espanyola, prop del 65% el 1860. · No eren propietaris de terres i havien de traballar d'arrendament. Una altre part eren els jornalers . · Van augmentar uns 1.800.00 al segle XIX. · Hi predominava el pairal que havia d'ajudar econòmicament els caballers.
INDUSTRIALITZACIÓ I CANVI SOCIAL A ESPANYA I CATALUNYA AL SEGLE XIX Els treballadors de les ciutats · A les ciutats hi vivien a un nombre important de menestrals, artesans i moltes persones dedicades els serveis, la majoria dones pel servei doméstic. · Les indústries instal·lades a les ciutats van propiciar l'anomenat proletariat industrial · A mitjans del segle XIX els obrers industrials eren uns 150.000, dels cuals 100.000 traballaven en el tèxtil català. Les jornades eren llargues i amb sous baixos, i més baixos per les dones que el sou dels homes. · Durant l'últim terç del segle el creixament de la indústria i la mineria va consolidar un sector obrer important al País Basc, Astúries i Madrid
INDUSTRIALITZACIÓ I CANVI SOCIAL A ESPANYA I CATALUNYA AL SEGLE XIX El creixament urbà · El creixament de la indústria i la falta de feina a les zones agràries van propiciar l'emigració cap a les ciutats i un augment de la urbaització. · Entre el 1880 i el 1900 Espanya va duplicar la seva població urbana i ciutats com València, Madrid, Barcelona i Màlaga van pujar la població. · Tot i el creixent de la població, a Espanya la gent continuava sent rural i vivien en els nuclis amb menys de 20.00 habitants.
INDUSTRIALITZACIÓ I CANVI SOCIAL A ESPANYA I CATALUNYA AL SEGLE XIX Les primeres associacions obreres · Primeres protestes: caràcter luddista · Altres luddistes: Alcoi ( 1821 ) fàbrica Bonaplanta de Barcelona ( 1835 ) · Primeres associacions d'obrers : defendra de la seva demada. · Primera organització sindical :Associació de Teixidors de Barcelona ( 1840)
INDUSTRIALITZACIÓ I CANVI SOCIAL A ESPANYA I CATALUNYA AL SEGLE XIX Les revoltes camperoles · L'emprenta neoclassica va quedar palesa en els grans monuments publics · Aquests commemoraven esdeveniments notables de la historia i en el tractament de temes mitologics. · Tendencia continuada per romanticisme i el realisme.
INDUSTRIALITZACIÓ I CANVI SOCIAL A ESPANYA I CATALUNYA AL SEGLE XIX L'escultura · Van condemnar molts petits llauradors a la condició de jornalers. · L'escassetat va provocar protestes pageses. · Al 1861, a Loja, Izrajan i Archidona (Andalusia) va haver-hi una revolta per la pessima vida dels treballadors. · La consequència socials de la industrialització va estimular la creació de petits sindicats catolics.
INDUSTRIALITZACIÓ I CANVI SOCIAL A ESPANYA I CATALUNYA AL SEGLE XIX Els moviments pictònics · La pintura espanyola del S.XIX reflecteix els grans corrents Europeus. · La pintura neoclàssica: Liderada por (Jose de Madrazo); es didica especialització al retrat de peronatges de la epoca. ( Rduador Rosales). · Romantica: Pintura histórica i exaltació de la identitat nacional. · Realista : És una línia de pintura de retrat social i un altre de paisatgiste. ( Joaquin Veyeda). · Modernista: Linies ondulades i contrastos de calor units a la tematica social. ( Ramón Cases/ Santiago Rusisò/ Isidre Nosell).
INDUSTRIALITZACIÓ I CANVI SOCIAL A ESPANYA I CATALUNYA AL SEGLE XIX L'arquitectura modernista · El modernisme va significar el trectament amb la tradició academicista. · En els edificis modernistes s'utilitzaven essencialment a la natura. · El modernisme i va ser principalment en Catalunya

Semelhante

Fitxes per estudiar el Bloc 3 de Socials: Ahir
Andreu Mercadal Cifre
2n ESO. UD1. L'Islam a la Península Ibèrica: Al-Andalus
Àlex Lluch
GRÈCIA CLÀSSICA: LA RELIGIÓ I DEUS GRECS
Maria Mayol
Decadència de l'Imperi hispànic: Els Àustries menors
Àlex Lluch
CIVILITZACIÓ GREGA
Laura Quiñonero
la filosofia grega
Llorenç Malonda Llorca
2n ESO UD1. Socials: Cultura i art islàmics
Àlex Lluch
"Prova número 23. Roma"
Llorenç Malonda Llorca
CIÈNCIES SOCIALS CONCEPTES CLAU INS CAN ROCA
Daniel Garreta
Reis Catòlics: Monarquia autoritària
Àlex Lluch
GRECIA
guillem.soler