Objektna rečenica

Descrição

FlashCards sobre Objektna rečenica, criado por Vesna Kovačević em 07-11-2020.
Vesna Kovačević
FlashCards por Vesna Kovačević, atualizado more than 1 year ago
Vesna Kovačević
Criado por Vesna Kovačević mais de 3 anos atrás
418
0

Resumo de Recurso

Questão Responda
Objektne su rečenice zavisnosložene rečenice u kojima je zavisna surečenica uvrštena na mjesto __________ glavne surečenice. Objektne su rečenice zavisnosložene rečenice u kojima je zavisna surečenica uvrštena na mjesto OBJEKTA glavne surečenice.
Pojasni razliku između sljedećih rečenica: 1) Pronašla sam izgubljeni NOVČANIK. 2) Pronašla sam ŠTO SAM TRAŽILA. 1) Rečenica je jednostavna (proširena), a NOVČANIK je objekt. 2) Rečenica je zavisnosložena. Zavisna je surečenica u službi objekta.
Na koja pitanja odgovara objektna surečenica? Koga? Što? (vidim)
Koja vrsta zavisnosloženih rečenica nastaje preoblikom upravnoga u neupravni govor? Pokaži na primjeru: Mama mi je rekla: "Uči, sine!" Nastaje OBJEKTNA rečenica. Mama mi je rekla DA UČIM.
Preoblikuj sljedeće rečenice iz upravnoga u neupravni govor: 1. Mia mi je rekla: "Molim te, pomozi mi!" 2. Iva je rekla Marini: "Donesi mi papira!" 3. "Kupi kruh!" viknula mi je mama iz kuhinje. 1. Mia mi je rekla da joj pomognem. 2. Iva je rekla Marini da joj donese papira. 3. Mama mi je viknula iz kuhinje da kupim kruh.
U sljedećim rečenicama odredi glavnu i zavisnu surečenicu te veznik koji ih povezuje: 1. Našla sam što ste tražili. 2. Brat mi je poručio da mu ne diram stvari. 3. Djed će me naučiti kako uloviti ribu. 4. Učiteljica je otkrila čija je zadaća. 5. Sestra mi je obećala da će me povesti na more. GLAVNA + ZAVISNA (u svim primjerima) 1. Našla sam / ŠTO ste tražili. 2. Brat mi je poručio / DA mu ne diram stvari. 3. Djed će me naučiti / KAKO uloviti ribu. 4. Učiteljica je otkrila / ČIJA je zadaća. 5. Sestra mi je obećala / DA će me povesti na more.
Pojasni razliku: 1. Priča se / da će biti nevrijeme. 2. Baka priča / da će biti nevrijeme. 1. Priča se / da će biti nevrijeme. - glavna je rečenica besubjektna pa je zavisna surečenica SUBJEKTNA 2. Baka priča / da će biti nevrijeme. - u glavnoj rečenici postoji subjekt, ali nedostaje objekt pa je zavisna surečenica OBJEKTNA

Semelhante

Guia de Estudos para OAB 1a Fase
Maria José
Língua Portuguesa - Vocabulário
nando.mrossi
CAv - controle de avarias
willian reis
Glossário de Biologia
GoConqr suporte .
O que estudar para a OAB
GoConqr suporte .
Períodos da História do Brasil
GoConqr suporte .
Direito Constitucional e Administrativo
GoConqr suporte .
Liderança e Gestão de Equipes
Pierre Curi
Patologia Geral - Hipertensão Arterial (Geral)
BrienneC
Ocultar cartas nos Flashcards
GoConqr suporte .