Horthy-korszak fogalmai

Descrição

FlashCards sobre Horthy-korszak fogalmai, criado por Erzsébet Bosnyákné Szűcs em 13-09-2016.
Erzsébet Bosnyákné Szűcs
FlashCards por Erzsébet Bosnyákné Szűcs, atualizado 9 meses atrás
Erzsébet Bosnyákné Szűcs
Criado por Erzsébet Bosnyákné Szűcs quase 8 anos atrás
305
1

Resumo de Recurso

Questão Responda
konszolidáció ’megszilárdítás’; gazdasági-politikai válság után a közállapotok helyreállítása, megszilárdítása
antiszemitizmus ’zsidóellenesség, zsidógyűlölet; a kollektív bűnösség alkalmazás a zsidókra
numerus clausus ’zárt szám’; Teleki Pál első kormánya által beterjesztett, a nemzetgyűlés által megszavazott törvény (1920), amely előírta, hogy az egyetemekre és főiskolákra jelentkezők közül minden nemzetiséget és népfajt országos arányának megfelelő számban lehet csak felvenni. A törvény a zsidóság ellen irányult. A törvényt 1928-ban módosították: a különböző foglalkozási ágakhoz tartozók közötti egyensúlyt írta elő.
Nagyatádi-féle földreform Teleki Pál első miniszterelnöksége idején, 1920 novemberében született földtörvény, melynek révén átlag 1,7 kat. hold földhöz jutott valamivel több, mint 400 000 paraszt ;a Vitézi rend tagjai 12-50 hold között jutottak földhöz.
rendtörvény Teleki Pál első miniszterelnöksége idején, 1921-ben elfogadott törvény, mely az államhatalom erőszakos megváltoztatására irányuló szervezkedést bünteti.
népszövetségi kölcsön Magyarország számára 1923-ban megszavazott és 1924-től folyósított kölcsön, mellyel a Bethlen-kormány elindíthatta az infláció visszaszorítását, a pénzügyi stabilitás megteremtését.
pengő a Bethlen-kormány által 1927-ben bevezetett, az elértéktelenedett koronát felváltó, értékálló pénznem
Magyar Nemzeti Bank a Bethlen-kormány által 1924-ben felállított intézmény, legfőbb feladata a bankjegykibocsátás és a fizetőeszköz értékállóságának védelme
revízió ’felülvizsgálat’ A trianoni békeszerződés megváltoztatását célul tűző, követelő mozgalom, a revízió mértéke lehet: etnikai, ún. optimális, teljes.
irredentizmus az első világháború utáni területi revíziós törekvések gyűjtőfogalma
kisantant Csehszlovákia, a Szerb-Horvát-Szlovén királyság (1929-től Jugoszlávia) és Románia 1920-21-ben létrehozott politikai és katonai szövetsége. Fő célja az első világháború utáni békeszerződések nyomán kialakult közép-európai határok biztosítása, a magyar revíziós törekvések ás a Habsburg-restauráció megakadályozása volt.
kormányzó A királyt államfőként, de korlátozott jogkörrel helyettesítő méltóság. 1920-ban Horthy Miklóst választották kormányzónak
kultúrfölény A magyar revíziós törekvéseket támogatni hivatott törekvés, mely a Kárpát-medencében a trianoni Magyarországot kulturális, tudományos területen fölényhez kívánja juttatni
társadalombiztosítás általános betegség-, baleset- és nyugdíjbiztosítás
agrárolló Az ipari és mezőgazdasági árszínvonal eltávolodása egymástól az utóbbi rovására, vagyis amikor az ipari és mezőgazdasági cserearányok a mezőgazdaság szempontjából kedvezőtlenül alakulnak.
népi mozgalom Az 1920-as évek második felében induló, az 1930-as évek közepén megerősödő mozgalom, melynek célja volt, hogy irodalmi és szociográfiai jellegű művekben mutassa be a parasztság helyzetét. A magyar társadalom alapvető problémájának a legnépesebb társadalmi csoport, a parasztság gondjait tartották, s az ország felemelkedésének zálogát is a parasztság felemelésében látták. Legjelentősebbképviselői (Illyés Gyula, Németh László, SárköziZoltán, Szabó Zoltán, Tamási Áron, Veress Péter) szembenálltak a Horthy-korszak úrinak minősített világával. A parasztkérdésen túl összekapcsolta őket az erős nemzeti érzés.
nyilas mozgalom Az 1930-as években megerősödő szélsőjobboldali pártok és mozgalmak gyűjtőneve. Valamennyit radikális liberalizmusellenesség, fajvédelem, a keresztény vallás megerősítésének szándéka, sovinizmus, antiszemitizmus és szociális jellegű tervek jellemezték.
zsidótörvény A zsidó lakosságot hátrányosan megkülönböztető törvény. Az első zsidótörvény (1938) vallási alapon határozta meg (zsidó az, aki izraelita vallású), hogy ki a zsidó, és maximálta az arányukat bizonyos foglalkozásokban (értelmiségi pályákon). A második zsidótörvény (1939) a zsidókat már faji alapon különböztette meg (zsidó az, akinek egyik szülője vagy két nagyszülője izraelita vallású), csökkentette foglalkoztatási arányukat (12, 6 és 0%-ra).
győri program Darányi Kálmán 1938-ban bejelentett programja: 5 év alatt 1 milliárd pengőt kívánt a hadsereg fejlesztésére fordítani. A programot rövidebb idő alatt hajtották végre, ennek ellenére hadseregünk továbbra is korszerűtlen marad. A program az aktív revíziós politika megalapozását kívánta szolgálni.
korlátozott parlamentarizmus, autoriter rendszer Parlamentáris jegyei: többpártrendszer, parlamentnek felelős kormány, hatalmi ágak szétválasztása, plurális szellemi élet. A parlamentáris demokrácia intézményei azonban antidemokratikusan működnek: a parlamenti hatalomért folyó versenyből a társadalom jelentős csoportjait kizárták és egyenlőtlen egyenlőtlen feltételeket szabtak: túlnyomóan nyílt szavazás; a végrehajtó hatalom túlzott befolyása, hatalma érvényesül ezért NINCS PARLAMENTI VÁLTÓGAZDASÁG. Az igazságszolgáltatás és a rendvédelmi szervek a hatalom érdekét szolgálják, pártosak. Nincs kötelező ideológia, de erősen támogatott szellemiség igen, a szabadságjogok némi korlátozással működnek.
Szent István-i állameszme Szent István óta a magyarság s annak vezető ereje irányítja a nyugati kultúrkörhöz kapcsolódó Kárpát-medencét. A a magyarság megvédi, szervezi és fejleszti a térséget s annak különböző nyelvű lakóit. (Teleki Pál).

Semelhante

Cap. 01 - Sistemática e Classificação Biológica
renpv
Dicas para Estudar para o Concurso da Caixa
Alessandra S.
Psicologia da Educação
rsgomes88
Glossário de Português
Alessandra S.
CAv - controle de avarias
willian reis
Macetes para Fórmulas de Física
Marina Faria
Vestibular - Roteiro de Estudos
GoConqr suporte .
Dir. Constitucional - Classificação das Constituições
Lucas Ávila
Resumo global da matéria de Biologia e Geologia (10.º e 11.º anos)_2
mimifofi
RECURSOS
Bruna Carneiro
Contextualização da Aula 2 - Gestão - Administração da Carreira Profissional
Fabrícia Assunção