Müzikte Kullanılan Seslerin Temel Özellikleri

Descrição

10 music Mapa Mental sobre Müzikte Kullanılan Seslerin Temel Özellikleri, criado por Murat Yusuf Bişgen em 22-09-2020.
Murat Yusuf Bişgen
Mapa Mental por Murat Yusuf Bişgen, atualizado more than 1 year ago
Murat Yusuf Bişgen
Criado por Murat Yusuf Bişgen quase 4 anos atrás
307
0

Resumo de Recurso

Müzikte Kullanılan Seslerin Temel Özellikleri
  1. Süre
    1. Uzunluk - Kısalık
      1. Süre, sesin zaman içindeki uzunluk, kısalık durumuna denir. Şarkı söylerken veya çalgımızla bir eseri seslendirirken bazı sesleri daha uzun bazılarını da daha kısa süreliğine söyler, çalarız. Bir sesin ne kadar uzun ya da ne kadar kısa olacağını ölçmek için bir süre birimi kullanılır. El veya ayağımızı indirip kaldırarak yaptığımız bu sayma hareketine ( birimine ) vuruş denir. Mekanik saatlerin tik tak seslerini getirin aklınıza.
    2. Yükseklik / Diklik
      1. İncelik – Kalınlık
        1. Seslerin incelik ( tiz ) ve kalınlık ( pes ) özelliğine sesin yüksekliği denir. Birimi frekans’tır. Ses inceldikçe frekans artar, kalınlaştıkça frekans azalır. Örneğin La 440 Hz. ise La#(La diyez)/Sib(Si bemol) ~466.16 Hz., Si ~493.88 Hz.dir. Bu ilişki benzer şekilde devam eder.
      2. Gürlük / Yoğunluk
        1. Hafiflik – Kuvvetlilik
          1. Bir sesin kuvvetli ya da hafif olması durumuna o sesin gürlüğü denir. Müzikte üç ana gürlük basamağı vardır. - Hafif - Orta - Kuvvetli Gürlük (nüans) Terimleri Çalarken ve söylerken seslendirilen eserlerin ne anlatmak istediğini iyi yansıtabilmek için nüans terimlerine ihtiyaç duyulur. Bunların en temel olanları: Piano : Hafif gürlük, 'p' harfiyle gösterilir. Mezzoforte : Orta gürlük, 'mf' harfleriyle gösterilir. Forte : Kuvvetli gürlük, 'f' harfiyle gösterilir. Ayrıca bir de nüans basamakları vardır: Pianisimmo : Çok hafif gürlük, 'pp' Fortissimo : Çok kuvvetli gürlük, 'ff'
        2. Tını
          1. Bir sesin rengini ifade eder. Bir sesi diğer sesten ayıran özelliğe tını diyoruz. Örneğin aynı oktavda aynı notayı ayni yoğunlukta ve aynı uzunlukta çalan bir kemanla bir flüt arasındaki fark tını farkıdır. Kimin aradığını bilmeden telefondaki kişiyi sesinden tanırız. Çünkü o kişinin sesinin tınısını biliriz. Aynı sesin çeşitli müzik aletlerinden çıktığı zaman gösterdiği farklılığa sesin tınısı denir. Tını, sesin farklılığını ifade eder ve ses kaynağının cinsini belirlemeye yarayan ses özelliğidir. Aynı notayı çalan farklı müzik aletlerinin ürettiği ses dalgalarının frekansları aynıdır. Fakat ses kaynakları farklı olduğu için yani müzik aletlerinde ses üretmek için farklı malzemeler kullanıldığı için sesler farklı olarak algılanır.

          Semelhante

          Music symbols
          Sarah Egan
          Musical (Easy)
          gj2298
          Using GoConqr to teach Music
          Sarah Egan
          Understanding Music
          Miss Pearson
          Tuba Fingerings Quiz
          Tim Starks
          Flute and Bells Name the Pitch #1
          Tim Starks
          Texture
          leahwing01
          5 Steps to Learning Success
          Andrea Leyden
          Interactive Multimodal Learning Environments
          kaylamclaughlin8
          Blues, Beats & More! Quiz
          Mike'd
          Using GoConqr to study Music
          Sarah Egan