Suomen oikeudessa sopimukset ovat , ellei toisin ole säädetty.
Muotovaatimuksen sivuuttamisen seurauksena ei kaikissa tapauksissa ole se, että muodon vastaisesti päätetty oikeustoimi käy .
muotovaatimuksiksi on kutsuttu niitä normeja, joiden noudattaminen on edellytys sopimuksen syntymiselle. Muidenkin muotovaatimusten sivuuttamisesta voi olla haittaa osapuolille tai toiselle heistä, mutta seurauksena ei ole sopimuksen .
TietoyhtPalvL:n mukaan lain asettaman kirjallisen muodon vaatimuksen "myös sellainen sopimus, jonka sisältöä ei voida yksipuolisesti ja joka säilyy osapuolten ".
Osittaisen tehottomuuden aikaansaavia on sisällytetty etenkin eräisiin suojaa koskeviin lakeihin. Niissä muotovaatimuksen noudattamatta jättämisestä seuraa siinä merkityksessä, että elinkeinonharjoittaja ei voi vedota tiettyihin kannaltaan edullisiin ehtoihin.
Kulutusluottojen kohdalla muotovirhe johtaa siihen, että kuluttajalta ei saa periä maksua, , hyvitystä tai korvausta, josta ei ole sovittu sopimuksessa.
Epäselvyys sitovuuskysymyksistä sopimuksen valmistelussa on mahdollista poistaa käyttämällä kutsuttua sopimussääteistä muotovaatimusta. Osapuolet voivat neuvottelujensa alussa esimerkiksi siitä, että sidonnaisuus vasta, kun molemmat osapuolet ovat sopimusasiakirjan.
Ellei osapuolten konkreettista saada selvitystä, joudutaan arviointi perustamaan siihen, mitä muotovaraumalla tarkoitetaan ja millaisia esillä olevaan sopimukseen liittyy.