Preencha os espaços em branco para completar o texto.
De (Liquid modernity)
(, 2000)
Vloeibaar is het kenmerk van vloeistoffen en gassen. Vloeibaar is ook het kenmerk van de huidige tijd volgens de Pools-Britse socioloog Zygmunt Bauman (1925-2017) Liquid Modernity noemt hij de fase waar de samenleving nu verkeert.
Bauman onderscheidt drie fasen:
1. (vanaf ongeveer de industriële revolutie):
Dit staat voor de overwinning op de natuur en traditie. Er is rationele ordening (onttovering!). Er is sprake van een rechtsstaat met efficiënte massaproductie en individuen met heldere, sociale en een professionele identiteit. Niet alles (zoals identiteit, sociale klasse en stand) ligt nog vast, dit kan ook veranderen.
2. (vanaf ongeveer 1980):
Er ontstaat twijfel aan de rede. De rationele ordening uit de moderniteit produceert zijn eigen ambivalentie (conflict). Er is sprake van een overheid die aan risicomanagement doet, bedrijven doen aan marketing en het individu ‘shopt’ zijn identiteit bij elkaar. Zijn we in staat de consumptiemaatschappij te beheersen?
3. :
Zowel instituties als individuen zijn aan voortdurende en snelle veranderingen onderhevig. Zowel bij de overheid als in de markt wisselen de machtsverhoudingen voortdurend. Van het individu wordt een mateloze flexibiliteit verwacht. Er is sprake van .
In Baumans cultuuranalyse veranderen de condities van de 21ste eeuw zo snel dat de mens er niet meer in slaagt ze te consolideren in gewoonten en routines. Volgens Bauman vallen sociale verbanden uiteen: de liefde, politiek en de samenleving, niets is er bestendig. Het leven, de liefde en de moderniteit zijn vloeibaar geworden. In deze vloeibare samenleving leven mensen in onzekerheid. Die onzekerheid gaat gepaard met een permanente angst. Omdat het niet mogelijk is om grip te krijgen op een vloeibare wereld, proberen mensen zich vast te klampen aan dingen die zij wel kunnen beïnvloeden. De maatregelen die ze daartoe nemen schieten hun doel echter voorbij: dwangmatige pogingen om vaste grenzen te creëren, zoals afsluiting van (semi)-publieke domeinen en gated communities, zijn slechts een symptoom van de machteloosheid van mensen tegenover mondiale problemen.