2018.1.félév fito 3.tétel

Descrição

Slides sobre 2018.1.félév fito 3.tétel, criado por Dutkon-Kaszas Melinda em 08-10-2018.
Dutkon-Kaszas Melinda
Slides por Dutkon-Kaszas Melinda, atualizado more than 1 year ago
Dutkon-Kaszas Melinda
Criado por Dutkon-Kaszas Melinda quase 6 anos atrás
4
0

Resumo de Recurso

Slide 1

Slide 2

    Biztos botanikai ismeretek. A gyüjtő rendelkezzen azon botanikai jellemzők ismeretével, amellyel képes az értékes, gyűjtendő fajokat azonosítani  ill. a hasonló de más felhasználású, alacsonyabb hatóanyagszintű vagy mérgező anyagokat tartalmazó rokon fajoktól megkülönböztetni.

Slide 3

    Erős hatású és mérgező fajok ismerete. A mérgező gyógynövényeket külön kell gyűjteni, szárítani és tárolni a többi növénytől, majd gondosan kezet kell mosni, vagy ajánlatos védőkesztyűben végezni.

Slide 4

Slide 5

    Gyűjtendő növényi rész ismerete. -Fontos, hogy az adott faj mely része és milyen állapotban szolgálja a drogot. -Csak azt a növényi részt gyűjtsük, amelyekre szükségünk van, ne szedjük ki a növényt gyökerestől, ha csak a szára vagy levelei kellenek. -Csak annyit gyűjtsünk amennyit aznap fel tudunk dolgozni. -Az egészséges növényi részeket gyűjtsük. -Nem szabad a virágokhoz leveleknek vagy a levelekhez virágoknak keveredni, a gyökereken nem hagyhatók meg a föld feletti részek (szárak, levelek) maradványai.    

Slide 6

Slide 7

    Élőhelyismeret. Az útmenti sávokat érdemes elkerülni a növények por- és nehézfém szennyezettsége miatt. Hajlamosak nehézfém felhalmozására pl. orbáncfű, csalán, fecskefű. A mezőgazdaság által művelt területek közvetlen szomszédságában, határértéken felüli mennyiségben tartalmazhatnak növény védőszer maradékot, mely kizáró oka a drog forgalmazásának.

Slide 8

    Megfelelő gyűjtési mód ismerete. Tekintetbe venni, hogy a termőhely életközösségeinek ökológiai egyensúlyát ne bontsuk meg. Törekedni kellene arra, hogy mindég kíméletesen válasszuk le a számunkra értékes részeket, lehetőleg ne okozzuk a növény pusztulását. Egy-egy gyűjtőhelyen ne szedjük le a teljes növényállományt, biztosítsuk a fajok továbbszaporodását.

Slide 9

      A növény begyüjtését valamilyen szerszámmal végezzük (kés, olló, sarló, kamilla fésű stb.) így kevésbé sérül, újra növekedésnek indulhat.

Semelhante

2018.1.félév fito 2.tétel
Dutkon-Kaszas Melinda
2018.1 félév fito 4. tétel
Dutkon-Kaszas Melinda
Cseranyag tartalmú gyógynövények
Dutkon-Kaszas Melinda
Alkaloid tartalmu gyogynovenyek
Dutkon-Kaszas Melinda
Cserzőanyag tartalmú drogok
Dutkon-Kaszas Melinda
Alkaloid tartalmú drogok
Dutkon-Kaszas Melinda
Sesión 1: Recuperación y aislamiento de hongos fitopatógenos de material vegetal enfermo.
Sara Bocanegra
Direito Previdenciário INSS 2015
André Cavallini
Avaliação de Alunos
Alessandra S.
Trabalho de Português
Williana Karoline Vieira Fontenele
Sistema nervoso
João Victor