Question 1
Question
Kuluttajansuojalaissa, toisin kuin [blank_start]kauppalaissa[blank_end] säädellään [blank_start]elinkeinoharjoittajan[blank_end] ja kuluttajan välistä kauppaa, eikä kahden kuluttajan välistä kauppaa. Kuluttajansuojalaki pyrkii suojelemaan [blank_start]heikompaa[blank_end] osapuolta, kun taas kauppalaki kohtelee kuluttajia tasavahvoina osapuolina.
Answer
-
kauppalaissa
-
elinkeinoharjoittajan
-
heikompaa
Question 2
Question
Markkinoinnilla on säännöt joita valvoo..
Question 3
Question
[blank_start]Kuluttajaneuvonta[blank_end] antaa [blank_start]maksutonta neuvontaa[blank_end] kuluttaja-asioissa. Sen puoleen voi kääntyä sähköisesti tai soittaa valtakunnalliseen numeroon. Sillä on myös neuvonta toimipisteitä.
[blank_start]Kuluttajariitalautakunta[blank_end] antaa [blank_start]ratkaisusuosituksia[blank_end] yksittäisissä riita-asioissa, jotka liityvät [blank_start]kulutushyödykkeisiin[blank_end]. Myös [blank_start]asuntoriitakysymykset[blank_end] kuuluvat kuluttajariitalautakunnalle. Lautakunnan ratkaisut eivät sido kuluttajaa eivätkä elinkeinoharjoittajaa, vaan asia voidaan viedä [blank_start]käräjäoikeuteen[blank_end]. Yleisimpiä asioita ovat rakentamiseen, remontteihin, autokauppaan ja valmiskauppoihin liittyvät tapaukset.
[blank_start]Vakuutus- ja rahoitusneuvonta[blank_end] neuvoo vakuutus- pankki- ja arvopaperiasiakkaita ongelmatilanteissa. Neuvonnan puoleen voi kääntyä jos esimerkiksi [blank_start]vakuutusyhtiöstä[blank_end] on tullut kielteinen korvauspäätös, tai pankin tai [blank_start]sijoituspalveluyrityksen[blank_end] menettely ei tyydytä. Neuvontatoimiston yhteydessä toimivat vakuutus- pankki- ja arvo-paperilautakunnat , jotka antavat ratkaisusuosituksia.
[blank_start]Kuluttaja-asiamies[blank_end] on valtakunnan johtava [blank_start]kuluttajansuojeluviranomainen[blank_end], joka valvoo markkinointia ja [blank_start]sopimusehtoja[blank_end]. Hän pyrkii myös ehkäisemään ongelmia ja käsittelemään yksittäisiä ilmoituksia markkinointiin ja sopimusehtoihin liittyen. Hän voi ryhtyä toimiin havaintojensa perusteella tai saatuaan ilmoituksen epäkohdasta. Joissain merkittävissä yksittäistapauksissa hän voi avustaa kuluttajaa [blank_start]tuomioistuimen oikeudenkäynnissä[blank_end].
[blank_start]Markkinaoikeudessa[blank_end] käsitellään markkinaoikeudellisia, [blank_start]kilpailu[blank_end]oikeudellisia ja julkisia hankintoja koskevia asioita. Myös sopimatonta menettelyä elinkeinotoiminnassa koskevat asiat ratkaistaan [blank_start]markkinaoikeudessa[blank_end]. [blank_start]Markkinaoikeus[blank_end] voi myös asettaa [blank_start]uhkasakon[blank_end] kiellon ja oikaisutoimenpiteen noudattamisen tehosteeksi. Markkinaoikeuden päätöksestä on mahdollista valittaa [blank_start]korkeimpaan oikeuteen[blank_end].
[blank_start]Kilpailu- ja kuluttajavirasto[blank_end] pyrkii edistäään kuluttajien [blank_start]terveydellistä ja taloudellista[blank_end] turvallisuutta sekä asemaa markkinoilla. Yhdessä kuluttaja-asiamiehen ja [blank_start]aluehallintovirastojen[blank_end] kanssa se valvoo [blank_start]hintamerkintämääräysten[blank_end] noudattamista. [blank_start]Kilpailu- ja kuluttajavirasto[blank_end] tekee tuotteiden ja palveluiden hinta ja laatuvertailuja. Sen julkaisema Kuluttaja- lehti käsittelee esimerkiksi tuotetestejä, tuotteiden hintoja ja laatua, säästämistä ja tuotteiden turvallisuutta.
Answer
-
Kuluttajaneuvonta
-
maksutonta neuvontaa
-
Kuluttajariitalautakunta
-
ratkaisusuosituksia
-
kulutushyödykkeisiin
-
asuntoriitakysymykset
-
käräjäoikeuteen
-
Vakuutus- ja rahoitusneuvonta
-
vakuutusyhtiöstä
-
sijoituspalveluyrityksen
-
Kuluttaja-asiamies
-
kuluttajansuojeluviranomainen
-
sopimusehtoja
-
tuomioistuimen oikeudenkäynnissä
-
Markkinaoikeudessa
-
kilpailu
-
markkinaoikeudessa
-
Markkinaoikeus
-
uhkasakon
-
korkeimpaan oikeuteen
-
Kilpailu- ja kuluttajavirasto
-
terveydellistä ja taloudellista
-
aluehallintovirastojen
-
hintamerkintämääräysten
-
Kilpailu- ja kuluttajavirasto
Question 4
Question
[blank_start]Toimeksisaajaa[blank_end] eli palvelun tarjoajaa koskevat [blank_start]viivästymis[blank_end]- ja [blank_start]virhevastuu[blank_end]säännokset , jotka ovat periaatteiltaan samanlaiset kuin kuluttajakaupassa.
Answer
-
Toimeksisaajaa
-
viivästymis
-
virhevastuu
Question 5
Question
Jos palvelu viivästyy edes vähän, tilaajalla on oikeus purkaa kauppa.
Question 6
Question
Ostajan on aina asetettava myyjälle kohtuullinen lisäaika ennen kuin hän voi purkaa kaupan.
Question 7
Question
Toimeksiantajan ei tarvitse kertoa ostajalle palvelun riskeistä tai mahdollisista lisätöistä.
Question 8
Question
Tilaaja voi vaatia vahingonkorvausta työn myöhästymisestä.
Question 9
Question
Rakennusfirman ei ole pakko oikaista virhettä vessan laatoituksessa.
Question 10
Question
Keskeneräisen palvelun voi purkaa, jos tilaajalla on jokin syy olettaa, että työhön jää olennainen virhe. Tilaaajan ei tarvitse harkita hinnan alennusta tai vahingonkorvausta.
Question 11
Question
Tilaajan on ilmoitettava havaitsemastaan virheestä kohtuullisessa ajassa.
Question 12
Question
Jos tilaaja peruuttaa keskeneräisen työn, maksaa hän vain tehdystä työstä.
Question 13
Question
Jos hinnasta ei ole sopimusta, saa toimeksiantaja päättää tuotteen hinnan.
Question 14
Question
Keskeisin koti- ja etämyyntiä koskeva suojasäännös on ostajan [blank_start]14[blank_end] päivän peruutusoikeus. Toisin kuin muussa kaupankäynnissä ostaja voi perua kaupan tai tilauksen ilman perusteluja.