Frage 1
Frage
1. La teoria de la generació espontània és una creença avui descartada, segons la qual els éssers vius es poden originar a partir de matèria orgànica inert
Frage 2
Frage
2. Només podem assegurar que un patogen és el causant d’una malaltia si es compleixen els postulats que koch va publicar al 1876.
Frage 3
Frage
3. Tot organisme de mida corporal superior als 50-100 µm no es considera científicament com a microorganisme.
Frage 4
Frage
4. Els organismes fotolitoautòtrofs són, per regla general, més grans que els quimiooganoheteròtrofs perquè els fotosistemes estan allotjats a la membrana i com més gran són, més superfície de membrana tenen i més rendiment per cèl·lula.
Frage 5
Frage
5. Els bacteris són organismes que, si es prescindeix del seu contingut en substàncies de reserva i de les possibles cobertes situades per sobre la paret cel·lular, presenten una relativament baixa proporció de proteïnes, pròxima al 10% del seu pes sec
Frage 6
Frage
6. L’esterilització per calor ha de preveure l’existència de formes bacterianes termoresistents, la qual cosa es va tenir en compte en un dels sistemes tradicionals de conservació d’aliments anomenats: A-appertització B-tindalització
Frage 7
Frage
7. Suposa que tenim una mostra líquida on volem determinar el nombre de microorganismes. Per a fer-ho fem una dilució seriada 1/10, i sembrem 0,1 ml per placa. A les plaques que hem sembrat des del tub amb la dilució 10-3 ens han aparegut una mitjana de 80 colònies. A les plaques que hem sembrat des del tub amb la dilució 10-4 ens han aparegut una mitjana de 4 colònies. Direm que el nombre de bacteris de la mostra original es troba entre 1·10-5 i 8·10-5.
Frage 8
Frage
8. Una de les funcions de la membrana cel·lular en alguns procariotes és la respiració
Frage 9
Frage
9. El pont interpeptídic dels peptidoglicans o peptidoglucans de les parets cel·lulars bacterianes està format per aminoàcids no proteics. Això el fa especialment resistent a l’atac de les proteases convencionals.
Frage 10
Frage
10. Les proteïnes i els lípids de la membrana externa dels bacteris gramnegatius es sintetitzen dins la cèl·lula i poden arribar a ubicar-se al seu destí gràcies a l’actuació del bactoprenol, un lípid isoprenoide.
Frage 11
Frage
11. Una de les característiques de la superfície externa dels bacteris són les seves propietats antigèniques. Com a exemple, podem exposar la presència dels lipopolisacárids (LPSs) a la superfície dels gramnegatius, en els que una porció de la molècula , que anomenem cadena O, és un dels principals determinants antigènic dels gramnegatius.
Frage 12
Frage
12. La majoria de càpsules són de composició glucídica, polipeptídica o de complexes de polisacàrids i polipèptids.
Frage 13
Frage
13. La pseudomueïna és una estructura universal en la paret dels arqueobacteris. És a dir, en el domini Archea no hi ha gram positius ni gram negatius, tots els arqueobacteris tenen la paret de pseudomureïna.
Frage 14
Frage
14. El poli-β-hidroxibutira és un lípid especial que fan servir alguns bacteris com a reserva d’energia i carboni orgànic. És un producte interessant perquè es pot servir per a fabricar plàstics biodegradables.
Frage 15
Frage
La resistència de les espores a la temperatura, la radiació i l’atac químic és deguda a diferents factors, entre els quals podem destacar: (1) la presència de vàries capes de protecció; (2) el baix contingut d’aigua; (3) la presència de concentracions elevades d’àcid dipicolínic; (4) la presència de concentracions elevades de calci.
Frage 16
Frage
16. Els vacúols de gas són sistemes tubulars impermeables a l’aigua i als gasos, que permeten surar als bacteris. Es tracta d’uns tubs construïts per unes proteïnes que són sensibles a la longitud d’ona i que, per tant els permeten adaptar-se a la profunditat que volen.
Frage 17
Frage
17. A més de l’absència d’orgànuls, l’altre element distintiu de les espècies bacterianes és la simplicitat del seu cicle vital. Aquesta simplicitat fa que en una població bacteriana tots els tipus cel·lulars siguin idèntics: no hi ha diferenciació cel·lular
Frage 18
Frage
18. En procariotes hi ha tres grans rutes glucolítiques: (1) la glucòlisis; (2) la ruta d’Embden-Meyerhof i (3) la ruta d’Entner-Doudoroff.
Frage 19
Frage
19. El que s’anomena ruta de les pentoses fosfat, tal com habitualment la coneixem, és com una caldera de combustió on entra glucosa ien surt CO2 i NAPH. De totes formes, la realitat és més complexa i cal pensar que és una de les rutes per a l’obtenció d’intermediaris per a la biosíntesis.
Frage 20
Frage
20. La majoria de quimiolitòtrofs són respiradors aeròbics.
Frage 21
Frage
21. La força motora de protons a nivell membranal és la causa i, per contra, pot ser la conseqüència de l’activitat de l’ATP sintetasa o ATP fosfohidrolasa. Aquesta entitat enzimàtica és un complex proteic integrat a la membrana, que, segons el sentit del seu funcionament, genera ATP o gradient de H+ membranal.
Frage 22
Frage
22. Al final d’una cadena de transport electrònic sempre hi ha d’haver l’oxigen, és la característica que defineix la respiració.
Frage 23
Frage
23. La respiració anaeròbica utilitza com a acceptors finals de poder reductor substàncies com ara H2S, CH4, Fe2+, etc.
Frage 24
Frage
24. Els fermentadors estrictes no poden viure en presència d’oxigen.
Frage 25
Frage
25. hi ha organismes que fermenten aminoàcids en lloc de sucres, alguns ho fan a través de la reacció d’Stickland.
Frage 26
Frage
26. La parella H2/H+ té un potencial estàndard de reducció molt negatiu, per la qual cosa por donar directament els electrons al NAD+.
Frage 27
Frage
27. L’oxidació de compostos de sofre per l’obtenció d’energia és una activitat que es desenvolupa en anaerobis i que té com a representant més important el gènere Desulfovibrio.
Frage 28
Frage
28. Els diferents pigments d’un organisme fotosintètic serveixen per absorbir llum a diferents longituds d’ona. Així, les clorofil·les absorbeixen la llum verda i els carotenoides els grocs i taronges.
Frage 29
Frage
29. La clorofil·la és el pigment fotosintètic que es troba a l’antena, capta els fotons i els transfereix al centre de reacció fotoquímica, que és una proteïna.
Frage 30
Frage
30. A partir del flux electrònic de la fase lluminosa de la fotosíntesis, només es possible obtenir conjuntament ATP i ND(P)H + H+ (nucleòtids de pirimidina reduïts) si l’organisme compta amb un aparell molecular de 2 fotosistemes.
Frage 31
Frage
31. En el mon bacterià hi ha un tipus tròfic molt interessant, són els quimiolitòtrofs. Es tracta d’organismes que utilitzen molècules inorgàniques com a donadors d’energia i electrons. Cada organisme utilitza un tipus de substrats més o menys específics com ara l’NO3, l’SO4, el Fe3+...
Frage 32
Frage
32. La majoria de bacteris tenen la informació genètica bàsica continguda en un únic cromosoma circular que es replica pel mètode sigma, a partir d’un únic punt d’inici de la replicació i amb un progrés en una sola direcció, tot i que es coneix alguna excepció.
Frage 33
Frage
33. Els plasmidis són molècules de ADN bicatenari que porten informació genètica dels bacteris, la qual no els hi és necessària per a la seva vida en totes les condicions.
Frage 34
Frage
34. Els microlesions (mutacions per desfasament o substitució) només afecten a la lectura d’un sol codó del gen mutat.
Frage 35
Frage
35. Dins del marc de la teoria de l’operó, els introductors són substancies que activen la funció dels repressors (producte dels reguladors), mentre que els corepressors els inactiven.
Frage 36
Frage
36. Quan en un medi amb lactosa hi ha força glucosa, l’operó de la lactosa no s’expressa perquè, tot i que l’al·lolactosa (isòmer de la lactosa) actua com a inductor, la proteïna d’activació per catabòlit (CAP) està inactiva (no es troba unida a lAMPc).
Frage 37
Frage
37. En procariotes, la sexualitat que és el nom que donem als processos biològics d’intercanvi d’informació genètica, no està vinculada directament a la reproducció. Hi ha diferents mecanismes d’intercanvi genètic i, en tots ells, una seqüència provinent del bacteri donador, que anomenem exogen, entra a la cèl·lula receptora.
Frage 38
Frage
38. Quan incubem una població gran de bacteris prototròfics per la lisina en un medi que no conté lisina ...
Frage 39
Frage
39. Durant la conjugació F+ x F-, part dels gens del genòfor es transmeten d’una cèl·lula a l’altre. La llargada de ADN que es transfereix depèn del temps que duri la conjugació, és a dir, el temps que es mantingui el pont entre les dues cèl·lules.
Frage 40
Frage
40. Gràcies a les seqüències d’inserció que hi ha tant en els genomes bacterians com en els plasmidis, els transposons es poden moure, no només dins d’un mateix genoma, sinó que també poden passar d’un bacteri a un altre aprofitant els fenòmens sexuals bacterians.
Frage 41
Frage
41. Desprès d’una conjugació del plasmidi F+, el bacteri receptor esdevé parcialment diplide i, en la conjugació Hfr x F- no, perquè el fragment que es sol transferir no és un replicó independent
Frage 42
Frage
42. La transformació en gramnegatius es basa en l’existència de cèl·lules competents en una població, en canvi, en gram positius només es pot fer transformació artificial per mètodes físico-químiques.
Frage 43
Frage
43. En una transformació bacteriana natural, l’entrada a l’estat competent ve codificada per gens genofórics i està estimulada per certes condicions ambientals
Frage 44
Frage
44. Els virus de simetria helicoïdal semblen varetes o filaments i estan formats per capsòmers generalment monomèrics
Frage 45
Frage
45. Els virus de bacteris o bacteriòfags es recompten per la formació de calbes de lisi (pfu) en un cultiu bacterià confluent.
Frage 46
Frage
46. En la majoria de casos, el cicle vital dels virus es pot classificar en funció de si és lisogènic. En el cas del cicle lisogènic, la cèl·lula no es mor, però va prooduint virus i quan es divideix les cèl·lules filles continuen produint virions durant generacions.
Frage 47
Frage
47. El procés d’infecció d’una cèl·lula per part dels virus consisteix en la injecció del material genètic, de forma que les proteïnes de la càpsida queden sempre a fora.
Frage 48
Frage
48. La replicació del genòfor víric dins de la cèl·lula hoste depèn del tipus d’àcid nucleic que fan servir per emmagatzemar la informació genètica.
Frage 49
Frage
49. Malgrat la seva simplicitat, la multiplicació vírica està molt regulada. Distingim els mecanismes de regulació primerenca i els de regulació tardana que coordinen tota l’activitat transcripcional.
Frage 50
Frage
50. Per poder fer un cicle lisogènic els virus han de ser capaços d’integrar el seu material genètic en el genoma de l’hoste