Hellasz - fogalmak

Beschreibung

Karteikarten am Hellasz - fogalmak, erstellt von Erzsébet Bosnyákné Szűcs am 11/12/2016.
Erzsébet Bosnyákné Szűcs
Karteikarten von Erzsébet Bosnyákné Szűcs, aktualisiert more than 1 year ago
Erzsébet Bosnyákné Szűcs
Erstellt von Erzsébet Bosnyákné Szűcs vor mehr als 7 Jahre
323
0

Zusammenfassung der Ressource

Frage Antworten
polisz A polisz görög városközpontú állam. Területének központja egy fallal körülvett város volt, mely uralta a környező vidéki területet (itt falvakban élt a lakosság) is. A poliszok saját kormányzattal, törvényekkel; saját hadsereggel; gazdasági önállósággal rendelkeztek; önálló vallási közösségek voltak. A polisz polgára csak olyan szabad ember lehetett, aki az adott poliszt létrehozó, a területen földtulajdonnal rendelkező nemzetségek valamelyikének leszármazottja volt.
arisztokrácia 'legkiválóbbak' A gazdag, előkelő nemzetségek tagjai, leszármazottai. A földek nagyobb, jobb minőségű részei a tulajdonukban vannak. A lovasságot alkotják. Kezdetben állami tisztségeket csak ők viselhetnek.
démosz 'köznép' A szegényebb nemzetségek leszármazottai. Kisbirtokos parasztok; földjüket vesztett napszámosok, bérlők; a földműveléssel fokozatosan felhagyó, idővel kizárólag kézművességgel, kereskedelemmel foglalkozók. Gyalogos katonaként szolgálnak. Kezdetben az államügyekbe nincs beleszólásuk.
metoikoszok Egy poliszban a polgárokkal tartósan együtt élő, letelepedett idegenek. Nem szerezhettek ingatlantulajdont, és hogy valahol letelepedjenek, egy polgárt kellett jogi képviselőjének felkérnie. Katonáskodniuk és adózniuk kellett.
királyság Olyan államforma, ahol az állam vezetője egy személy, hatalmát általában örökli és tisztségét élethossziglan viseli.
köztársaság Olyan államforma, ahol az állam élén több tisztségviselő, illetve testület áll. Hatalmukat választással (esetleg sorsolással), meghatározott időre nyerik el.
türannisz Olyan egyeduralom, melyet egy arisztokrata törvénytelenül (a polisz érvényes törvényeit megsértve) hoz létre, s a többi arisztokratát és a démoszt is aláveti uralmának.
arisztokratikus köztársaság A születési / nemzetségi arisztokrácia gyakorolja a hatalmat.
oligarchikus köztársaság „kevesek uralma’: a leggazdagabbak vagy a volt uralkodó házassági-politikai elitje kezében van a politikai hatalom.
timokratikus köztársaság A vagyonnal rendelkezők uralma / a bizonyos cenzust (igazoltan létező vagyon, jövedelem) teljesíteni tudók rendelkeznek teljes polgárjoggal.
demokratikus köztársaság A bizonyos életkort elérő férfiak vehetnek részt a politikai életben. 'népuralom' = olyan politikai, államszervezeti rendszer, ahol egy közösség többsége által kinyilvánított politikai akarat érvényesül.
görög gyarmatosítás A Kr. e. 8-7. században egyes poliszok lakosságának egy része kivándorol, s új poliszt alapít. A kivándorlás fő irányai: a Fekete-tenger partvidéke; Észak-Afrika, Szicília, Dél-Itália.
népgyűlés dönt a legfontosabb bel- és külpolitikai ügyekben. törvényeket hoz. tisztségviselők sorsolása, választása, hazaárulási ügyekben ítélkezik, cerépszavazás
esküdtbíróság Kisebb testületei tárgyalták a legtöbb ügyet, kivéve hazaárulás és emberölés. A peres felek magukat képviselték.
500-ak tanácsa előkészítette a népgyűlés elé kerülő ügyeket, gondoskodott a népgyűlési döntések végrehajtásáról, ellenőrizte a tisztviselőket, az állami kiadásokat, irányította a mindennapi életet
sztratégosz Minden phülé (10 db) élén állt egy-egy sztratégosz (katonai vezető). Az egyetlen olyan tisztség volt, melyet többször is betölthetett ugyanaz a személy.
cserépszavazás Az athéni népgyűlés döntött arról, hogy tartsanak-e cserépszavazást. Ha tartottak, akkor 6000 szavazat esetén volt érvényes. Akinek a neve a legtöbbször szerepelt, azt 10 évre száműzték, vagyonát megtarthatta.
demagógia Az emberek tudatos félrevezetése hamis ígéretekkel, a tények elferdítésével, teljesíthetetlen követelések megfogalmazásával.
mitológia A mítosz irodalmi műfaj és az emberi fejlődés kezdeteire jellemző világmagyarázat: az ember számára még ismeretlen és ezért félelmetes természeti és társadalmi jelenségek fantasztikus magyarázata. A világ keletkezéséről, az istenekről, és többnyire isteni származású, emberfeletti képességekkel rendelkező hősökről szóló elbeszélés.
filozófia A világ dolgainak, jelenségeinek (természet, társadalom, egyes ember, emberi gondolkodás, viselkedés) alapjait, lényegét törekszik megismerni, megérteni.
hellenizmus A görög kultúra szétterjedése a Földközi-tenger környékéről, s az akkori kulturált világ csaknem egészének közkincsévé válása, főleg a városokban, miközben az ókori Kelet kultúrája is hatott a görögre.
helóták A föld megművelését Spártában a helóták végezték, akik a klarosz (parcella) elidegeníthetetlen része, felszerelése voltak, onnan elűzni, másnak eladni nem lehetett őket. A helóták családokban éltek, rendelkeztek saját tulajdonnal, a termény egy részének (felének) beszolgáltatása után a többivel ők rendelkeztek. Szükség esetén katonai feladatokat is elláttak.
körüllakók Mivel Spártában a teljes jogúak nem űzhettek semmiféle mesterséget, az iparűzés a körüllakókhoz köthető. Ők adóval és szükség esetén katonáskodással tartoztak a teljes jogúaknak.
spártai népgyűlés A népgyűlés elé terjesztett javaslatokról igennel vagy nemmel szavazhatott, javaslatokat nem tehetett.
felügyelők (5) Spártában ők irányították és ellenőrizték a mindennapi életet.
vének tanácsa Spárta / Tagjai: a két király és 28 választott 60. életévét betöltött férfi. A vének tanácsa terjeszti elő a javaslatokat a népgyűlés számára. Ítélkezett a legfontosabb ügyekben, ellenőrizték a tisztségviselőket.
arkhón az athéni arisztokratikus köztársaság idején 9 ilyen 1 évre választott tisztségviselő állt a polisz élén, hivatali idejük lejárta után tagjai lettek az Areioszpagosznak
Zusammenfassung anzeigen Zusammenfassung ausblenden

ähnlicher Inhalt

Allgemeine Psychologie
CharlotteSc
Englisch Vokabeln (allgemein)
lucas.kok
Laborgeräte
Stefan Pw
AOW - Psych
Aydan Altuner
Vertragsrecht - Multiple-Choice-Test
Maximilian Mustermann
Ökologie
vere2400
Methoden der Stratigraphie
Weltraumkatze Fanroth
Meth: QUANTI
max knoll
Vetie - Chirurgie 2016
Peter Christian Ponn
Vetie Repro 2018
Johanna Müller