reformkor - fogalmak

Descripción

Fichas sobre reformkor - fogalmak, creado por Erzsébet Bosnyákné Szűcs el 11/09/2016.
Erzsébet Bosnyákné Szűcs
Fichas por Erzsébet Bosnyákné Szűcs, actualizado hace más de 1 año
Erzsébet Bosnyákné Szűcs
Creado por Erzsébet Bosnyákné Szűcs hace casi 8 años
632
0

Resumen del Recurso

Pregunta Respuesta
cenzúra A kiadásra szánt írott mű tartalmának előzetes ellenőrzése politikai, vallási, erkölcsi (stb.) szempontból.
közteherviselés A közterhek (adók, vámok, illetékek, stb.) kirovása mindenkire, megkülönböztetés nélkül.
politikai nemzet Nemzetté csak az az etnikum válik, amelyiknek történelmi múltja van: államot alkotott a múltban és alkot a jelenben. A nemzet tehát történelmileg kialakult politikai közösség.
önkéntes örökváltság A jobbágyfelszabadítás azon módja, amikor a jobbágy szabaddá válásához az ő és földesura önkéntes megegyezése szükséges, s az, hogy a jobbágy kárpótlást fizessen a földesúrnak, amivel örök időkre megváltja eddigi szolgáltatásait, ő maga szabad ember lesz, telke pedig saját tulajdonává válik.
cenzusos választójog Olyan választójog, amikor a választójog gyakorlásának egyik feltétele egy bizonyos nagyságú vagyon vagy jövedelem, esetleg bizonyos műveltségi szint megléte.
kultúrnemzet Az azonos nyelv, szokások, a (vélt vagy valós) történelmi múlt közössége, illetve ennek felismerése tesz nemzetté, a nemzet pedig kollektív (együtt gyakorolható) jogokkal kell rendelkezzen.
asszimilálás 'Beolvasztás'. Bizonyos népcsoportokat sújtó hátrányosan megkülönböztető törvények, esetleg megfélemlítő politika jellemzi a hatalom részéről (nyelvhasználati vagy gazdasági nyomás), tehát felülről irányított.
fontolva haladók Az a politikai csoportosulás, amely csak óvatos reformokban gondolkodik, a rendi jogok megőrzését, a birodalmon belüli minél nagyobb magyar önállóságot tartja igazán fontosnak.
jogkiterjesztés Senkitől nem elvenni a jogokat, hanem az eddig jog nélkülieket jogokhoz juttatni.
érdekegyesíés A nemesség és a jobbágyság összefogása a reformok sikere érdekében. Megvalósításának eszközei: jobbágyfelszabadítás és jogkiterjesztés.
centralisták A központosított polgári állam hívei, akik erősen bírálták a nemesi vármegyét.
kötelező örökváltág A jobbágyfelszabadításnak az a módja, amikor a törvény rendeli el állami kárpótlás mellett.
védővámok Az állami gazdaságpolitika eszköze, magas behozatali vámmal védi, támogatja a gazdaság egészét vagy valamely részét a külföldi áruk versenyével szemben.
radikálisok Főleg fiatal értelmiségiekből, birtoktalan nemesekből álló csoport, amely pl. a nemesek kártalanítása nélküli jobbágyfelszabadítást, az ország teljes függetlenségét fogalmazta meg célként.
magyar államnyelv A törvényhozásban, hivatalokban, igazságszolgáltatásban, a közép- és felsőfokú oktatásban kötelezően használt nyelv 1844-től.
reform 'Újítás, előremutató változás, javítás.'A fennálló gazdasági, társadalmi, politikai viszonyok fokozatos átalakítása, korszerűsítése.
liberális nemesség A reformokat megfogalmazó, támogató politikai csoportosulás a reformkorban.
polgári átalakulás A rendi kiváltságokon alapuló (feudális) rendszer felszámolásának, illetve a polgári viszonyok megteremtésének folyamata. Fontos elemei: születési előjogok eltörlése, a törvény előtti egyenlőség megteremése, a polgári tulajdonjog, a vállalkozás szabadságának biztosítása; alkotmányos polgári állam megteremtése.
egyesület Szabad és egyenlő polgárok önkéntesen létrehozott szervezete, alapszabályában meghatározott célra alakul, céljának elérésére szervezi tagjai tevékenységét, nyilvántartott tagsággal rendelkezik, maga alkotja meg alapszabályát, választja vezetőit, a működéséhez szükséges pénzt a tagok adják össze.
kényszerítő örökváltság az önkéntes örökváltsághoz képest annyiban más, hogy itt nem szükséges a földesúri beleegyezés
Mostrar resumen completo Ocultar resumen completo

Similar

Mapas mentales con ExamTime
maya velasquez
Qué Carrera Estudiar
maya velasquez
CIENCIAS AUXILIARES DE QUÍMICA ORGÁNICA
Luis Carrillo
ANATOMÍA Y FISIOLOGÍA DE PLACENTA
cinthia_ps25
Fichas de Ingles - verbos
ladyestefania-20
HORARIO DE ESTUDIO (SEMANAL)
Vaaanesa1703
Cáncer de Ovário
Luz Moor
Cáncer de Mama
Luz Moor
La historia de la Física 
Diego Rondine
METODOLOGÍA DE LA ENSEÑANZA
Francisco Vergara
Medicina Forense
Alfonso Tester