Reformkor - fogalmak

Description

Flashcards on Reformkor - fogalmak, created by Erzsébet Bosnyákné Szűcs on 30/09/2017.
Erzsébet Bosnyákné Szűcs
Flashcards by Erzsébet Bosnyákné Szűcs, updated more than 1 year ago
Erzsébet Bosnyákné Szűcs
Created by Erzsébet Bosnyákné Szűcs almost 7 years ago
1134
1

Resource summary

Question Answer
reform Újítás, előremutató változás, javítás. A fennálló gazdasági, társadalmi és/vagy politikai viszonyok folyamatos, fokozatos átalakítása, korszerűsítése. Gyakran egymásra épülő és egymással összefüggő intézkedések sora.
polgári átalakulás A rendi kiváltságokon alapuló (feudális) gazdasági-társadalmi-politikai rendszer felszámolásának, illetve a polgári viszonyok megteremtésének folyamata. Fontos elemei a születési előjogok eltörlése, a törvény előtti egyenlőség megteremtése, a választójog kiterjesztése, a polgári tulajdonjog és a vállalkozás szabadságának biztosítása. A polgári, alkotmányos állam megteremtésének feltétele.
liberális nemesség Főleg köznemesekből és néhány arisztokratából álló politikai csoportosulás, a reformok legelkötelezettebb hívei, a reformtábor legerősebb csoportja.
centralisták A központosított polgári állam hívei, akik erősen bírálták a nemesi vármegyét.
cenzúra ’Felügyelet’: kiadásra v. terjesztésre szánt szellemi termékek tartalmát politikai, vallási, erkölcsi stb. szempontból előzetesen ellenőrző intézmény, hivatal, ill. ennek tevékenysége. Feladata a fennálló társadalmi-politikai rendszert bíráló alkotások megjelenésének megakadályozása, ill. a veszélyesnek ítélt részek törlése.
államnyelv Az állam (a törvényhozás, a hivatalok, a közigazgatás, a bíróságok) hivatalos, kötelező nyelve. A középkori latint a XIX. század elején minden európai államban felváltották a nemzeti nyelvek (Magyarországon 1844-ben).
önkéntes örökváltság A jobbágyfelszabadítás azon módja, amikor a jobbágy szabaddá válásához az ő és földesura önkéntes megegyezése szükséges, s az, hogy a jobbágy kárpótlást fizessen a földesúrnak, amivel örök időkre megváltja eddigi szolgáltatásait, ő maga szabad ember lesz, telke pedig saját tulajdonává válik.
kötelező örökváltság A kötelező örökváltság (1848) állami kárpótlással, kötelező érvénnyel a törvény rendeli el a jobbágyok felszabadítását a földesúri függésükből.
közteherviselés A közterhek (adók, katonáskodás, közmunkák stb.) kirovása mindenkire, társadalmi megkülönböztetés nélkül. A polgári államok kiépülésével, a rendi kiváltságok felszámolásával párhuzamosan vált általánossá. Szűkebb értelemben azt jelenti, hogy a társadalom valamennyi, jövedelemmel és vagyonnal rendelkező tagja adóköteles.
érdekegyesítés A reformkorban a liberális magyar nemesség (Kossuth, Wesselényi, Kölcsey) programja, amely a különböző társadalmi rétegek (elsősorban a nemesség és a jobbágyság) összefogását célozta a polgári átalakulás és a nemzeti önállóság kivívása érdekében. Úgy vélték, a jobbágyság megnyerésének eszköze a jogkiterjesztés és a jobbágyfelszabadítás lehet.
védővám Állami intézkedés, amely az állam (vagy egy terület) gazdaságát a behozatali vagy kiviteli vámok szabályozásával – általában magas behozatali vámokkal – védi, támogatja. A magas behozatali vámok a belső piacok biztosításával megvédhetnek egyes területeket a külföldi áruk versenyétől.
újkonzervatívok / fontolva haladók Az a politikai csoportosulás, amely csak óvatos, kis lépésekben megvalósíott reformokban gondolkodik, a rendi jogok megőrzését, a birodalmon belüli minél nagyobb magyar önállóságot tartja igazán fontosnak.
radikálisok Főleg fiatal értelmiségiekből, birtoktalan nemesekből álló csoport, amely pl. a nemesek kártalanítása nélküli jobbágyfelszabadítását, az ország teljes függetlenségét fogalmazta meg célként.
államnemzet / politikai nemzet Nemzetté csak az az etnikum válik, amelyiknek történelmi múltja van: államot alkotott a múltban és alkot a jelenben. A nemzet tehát történelmileg kialakult politikai közösség.
kultúrnemzet Az azonos nyelv, szokások, a (vélt vagy valós) történelmi múlt közössége, illetve ennek felismerése tesz nemzetté, a nemzet pedig kollektív (együtt gyakorolható) jogokkal kell, hogy rendelkezzen.
cenzusos választójog Olyan választójog, amikor a választójog egyik feltétele egy bizonyos nagyságú vagyon vagy jövedelem, esetleg bizonyos műveltségi szint megléte.
asszimilálás 'Beolvasztás'. Bizonyos népcsoportokat sújtó hátrányosan megkülönböztető törvények, esetleg megfélemlítő politika jellemzi a hatalom részéről (nyelvhasználati vagy gazdasági nyomás), tehát felülről irányított.
egyesület Szabad és egyenlő polgárok önkéntesen létrehozott szervezete, alapszabályában meghatározott célra alakul, céljának elérésére szervezi tagjai tevékenységét, nyilvántartott tagsággal rendelkezik, maga alkotja meg alapszabályát, választja vezetőit, a működéséhez szükséges pénzt a tagok adják össze.
Show full summary Hide full summary

Similar

Organelles and their functions
handrews
AQA Biology 8.1 structure of DNA
Charlotte Hewson
AQA AS Biology Unit 2 DNA and Meiosis
elliedee
AQA AS Biology Unit 2 The Cell cycle
elliedee
Science Additional B3 - Animal and Plant Cells Flashcards
Stirling v
GCSE AQA Biology 2 Plants & Photosynthesis
Lilac Potato
Characters in "An Inspector Calls"
Esme Gillen
PSBD TEST 2-2
Suleman Shah
Certification Prep_tubes
Tonya Franklin
Regular Verbs Spanish
Oliver Hall
Tips for Succeeding on the Day of the Exam
Jonathan Moore