Κεφάλαιο 6: Κάρτες Μνήμης

Description

Γ΄ Λυκείου ΟΔΕ (Κεφάλαιο 6: Η παρακίνηση στον χώρο εργασίας) Flashcards on Κεφάλαιο 6: Κάρτες Μνήμης, created by Maria Charalambous on 19/12/2019.
Maria Charalambous
Flashcards by Maria Charalambous, updated more than 1 year ago
Maria Charalambous
Created by Maria Charalambous about 5 years ago
566
0

Resource summary

Question Answer
Τι εννοούμε παρακίνηση; Παρακίνηση είναι η εσωτερική διαδικασία ώθησης της συμπεριφοράς του ανθρώπου προς τους στόχους, η υλοποίηση των οποίων έχει ως συνέπεια την ικανοποίηση των αναγκών του.
Ποια είναι η διαδικασία της παρακίνησης; Αφορά το σύνολο των σχέσεων αλληλεπίδρασης και αλληλεξάρτησης μεταξύ των στοιχείων της, δηλαδή αναγκών, κινήτρων και στόχων. Οι ανάγκες παράγουν κίνητρα, τα κίνητρα οδηγούν στον προσδιορισμό των στόχων, οι στόχοι υλοποιούνται με πράξεις, έτσι ικανοποιούνται οι ανάγκες και μειώνονται ή εξαλείφονται τα κίνητρα .
Σε ποιες τρεις βασικές κατηγορίες ταξινομούνται τα κίνητρα; α) Πρωτογενή Κίνητρα β) Δευτερογενή Κίνητρα γ) Γενικά Κίνητρα
Ποια κίνητρα θεωρούνται πρωτογενή; Τα πρωτογενή κίνητρα περιλαμβάνουν όλα τα φυσιολογικά ή βιολογικά κίνητρα που προέρχονται από τη φύση του ανθρώπου, αφορούν την ύπαρξή του και είναι έμφυτα. Π.χ. πείνα, δίψα.
Ποια κίνητρα θεωρούνται δευτερογενή; Τα δευτερογενή κίνητρα περιλαμβάνουν όλα τα κίνητρα που αποκτά ο άνθρωπος, ζώντας μέσα στο περιβάλλον του και είναι αποτέλεσμα της κοινωνικοποίησής του. Π.χ. ασφάλεια, επιτυχία, δύναμη.
Ποια είναι τα κυριότερα δευτερογενή κίνητρα; 1. Κίνητρο της κοινωνικής ένταξης. 2. Κίνητρο της ασφάλειας. 3. Κίνητρο της επιτυχίας. 4. Κίνητρο του κύρους. 5. Κίνητρο της δύναμης ή εξουσίας.
Ποια κίνητρα θεωρούνται γενικά; Τα γενικά κίνητρα περιλαμβάνουν όλα τα μη βιολογικά κίνητρα που συνδέονται με τη φύση του ανθρώπου. Είναι περισσότερο έμφυτα παρά επίκτητα. Π.χ. ικανότητα, περιέργεια, στοργή.
Ποια είναι τα κυριότερα γενικά κίνητρα; 1. Κίνητρο της ικανότητας. 2. Κίνητρο της περιέργειας. 3. Κίνητρο της δραστηριότητας. 4. Κίνητρο της στοργής ή αγάπης.
Ποιες είναι οι πέντε κατηγορίες αναγκών σύμφωνα με τον Maslow; 1. Φυσιολογικές ανάγκες 2. Ανάγκες ασφάλειας ή σιγουριάς 3. Κοινωνικές ανάγκες 4. Ανάγκες εκτίμησης ή αναγνώρισης 5. Ανάγκες ολοκλήρωσης
Να ιεραρχήσετε τις πέντε κατηγορίες αναγκών σύμφωνα με τον Maslow. 1. Ανάγκες ασφάλειας ή σιγουριάς 2. Ανάγκες εκτίμησης ή αναγνώρισης 3. Ανάγκες ολοκλήρωσης 4. Φυσιολογικές ανάγκες 5. Κοινωνικές ανάγκες 1. Φυσιολογικές ανάγκες 2. Ανάγκες ασφάλειας ή σιγουριάς 3. Κοινωνικές ανάγκες 4. Ανάγκες εκτίμησης ή αναγνώρισης 5. Ανάγκες ολοκλήρωσης
Ποιες είναι οι δύο κατηγορίες παραγόντων σύμφωνα με τον F. Herzberg; 1. Παράγοντες υγιεινής ή διατήρησης 2. Παράγοντες παρακίνησης ή κινήτρων
Ποιοι είναι οι παράγοντες υγιεινής ή διατήρησης σύμφωνα με τον F. Herzberg; Oι παράγοντες υγιεινής ή διατήρησης περιλαμβάνουν το περιβάλλον της δουλειάς και συγκεκριμένα την πολιτική της επιχείρησης, τις διαπροσωπικές σχέσεις, τις συνθήκες εργασίας, την κοινωνική θέση, την ασφάλεια της απασχόλησης και το μισθό. Αυτοί οι παράγοντες δεν παρακινούν τους εργαζομένους για αύξηση της απόδοσής τους, αλλά τους προκαλούν δυσαρέσκεια ή μη δυσαρέσκεια στην εργασία τους.
Ποιοι είναι οι παράγοντες παρακίνησης ή κινήτρων σύμφωνα με τον F. Herzberg; Οι παράγοντες παρακίνησης ή κινήτρων παράγουν παρακίνηση. Η ύπαρξή τους κάνει τους εργαζόμενους να έχουν διάθεση να αποδώσουν όλο και περισσότερο.
Να δώσετε παραδείγματα των παραγόντων υγιεινής ή διατήρησης σύμφωνα με τον F. Herzberg. 1. Πολιτική της επιχείρησης και διοίκησης 2. Τρόπος εποπτείας 3. Διαπροσωπικές σχέσεις 4. Ασφάλεια – σιγουριά 5. Συνθήκες εργασίας 6. Μισθός 7. Θέση
Να δώσετε παραδείγματα των παραγόντων παρακίνησης ή κινήτρων σύμφωνα με τον F. Herzberg. 1. Επιτεύγματα- αίσθημα επιτυχίας 2. Αναγνώριση 3. Δυνατότητες ανάπτυξης 4. Δυνατότητες προαγωγών - εξέλιξης 5. Ενδιαφέρον της δουλειάς 6. Ευθύνη – ελευθερία πρωτοβουλιών
Γιατί "το αίσθημα επιτυχίας" αποτελεί κίνητρο και περιλαμβάνεται στους παράγοντες παρακίνησης ή κινήτρων σύμφωνα με τον F. Herzberg; Το αίσθημα επιτυχίας αποτελεί ισχυρό παράγοντα εσωτερικής παρακίνησης, για τους περισσότερους ανθρώπους. Η πρόκληση της επιτυχίας αποτελεί ισχυρό κίνητρο και όταν οι άνθρωποι την επιτυγχάνουν αισθάνονται υψηλή ικανοποίηση, πράγμα που τους ωθεί στην επιδίωξη νέων ακόμη μεγαλύτερων επιτυχιών. Η πρόκληση της επιτυχίας μπορεί να δημιουργηθεί με στοχοθεσία, θετική ανατροφοδότηση και επιβράβευση - αναγνώριση.
Γιατί "η αναγνώριση" αποτελεί κίνητρο και περιλαμβάνεται στους παράγοντες παρακίνησης ή κινήτρων σύμφωνα με τον F. Herzberg; Η αναγνώριση από τους άλλους (επιχείρηση, προϊστάμενο κ.λπ.) των προσπαθειών, των επιδόσεων, των ικανοτήτων και γενικώς των όσων προσφέρει ένας άνθρωπος στα πλαίσια μιας σχέσης του αποτελεί μεγάλη ικανοποίηση και κατά συνέπεια παράγοντα εσωτερικής παρακίνησης και κινητοποίησης
Γιατί "το ενδιαφέρον για το περιεχόμενο της εργασίας" αποτελεί κίνητρο και περιλαμβάνεται στους παράγοντες παρακίνησης ή κινήτρων σύμφωνα με τον F. Herzberg; Όσο πιο ενδιαφέρον βρίσκει ο εργαζόμενος το περιεχόμενο της εργασίας του, τόσο πιο πολύ εργάζεται με κέφι και μεράκι. Το ενδιαφέρον στην εργασία μπορεί να προκληθεί: α) με «εναλλαγή» των θέσεων εργασίας β) με «εμπλουτισμό» της εργασίας των εργαζομένων. Εναλλαγή θέσεων είναι η αλλαγή της θέσης εργασίας ενός εργαζόμενου σε τακτά ή μη τακτά χρονικά διαστήματα. Εμπλουτισμός θέσεων εργασίας είναι η ποικιλία εργασιών και καθηκόντων, ώστε ο εργαζόμενος να χρησιμοποιεί περισσότερες γνώσεις και ικανότητές του.
Γιατί "η συμμετοχή και η ευθύνη" αποτελεί κίνητρο και περιλαμβάνεται στους παράγοντες παρακίνησης ή κινήτρων σύμφωνα με τον F. Herzberg; Συμμετοχή είναι η ενημέρωση και το ενδιαφέρον για τις γνώμες και τις προτάσεις των εργαζομένων από τα στελέχη και την επιχείρηση. Το να υπάρχει ελευθερία πρωτοβουλιών, αυτονομία στους εργαζόμενους σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της εργασίας τους και ανταπόκριση στις υπευθυνότητές τους, αποτελεί παράγοντα παρακίνησης και ικανοποίησης. Αυτό γιατί ο άνθρωπος χρησιμοποιεί τις γνώσεις και τις ικανότητές του και αισθάνεται δημιουργικός όταν με τη δική του σκέψη και δράση βρίσκει λύσεις και επιτυγχάνει αποτελέσματα.
Γιατί "η ανάπτυξη και η εξέλιξη" αποτελεί κίνητρο και περιλαμβάνεται στους παράγοντες παρακίνησης ή κινήτρων σύμφωνα με τον F. Herzberg; Η ανάπτυξη των γνώσεων και των ικανοτήτων των εργαζομένων αποτελεί ισχυρό κίνητρο, αφού κάνει το άτομο να αισθάνεται πιο ικανό, να έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, σιγουριά, υψηλότερη αυτοεκτίμηση και αυτοσεβασμό. Επίσης, συνδέεται με την επαγγελματική του εξέλιξη γιατί του δίνονται προοπτικές για προαγωγή και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κίνητρο σχεδόν για όλους.
Τι αναφέρει η θεωρία της δικαιοσύνης που ανέπτυξε ο Stacy Adams; Η θεωρία της δικαιοσύνης αναφέρει ότι το άτομο στην εργασία του επιθυμεί ίση ή δίκαιη μεταχείριση σε σύγκριση με τα άλλα μέλη. Συγκρίνει αυτά που το ίδιο προσφέρει στην επιχείρηση με αυτά που απολαμβάνει από αυτή, καθώς και με τα αντίστοιχα άλλων εργαζομένων ή ομάδων εργαζομένων εντός ή εκτός επιχείρησης. Δηλαδή, το άτομο ρωτά "τι παίρνω για αυτά που δίνω" και "τι παίρνουν οι άλλοι για αυτά που δίνουν". Διαφορετικά, συνεισφορές έναντι απολαβών.
Τι αποτελούν συνεισφορές και τι απολαβές σύμφωνα με τη θεωρία της δικαιοσύνης που ανέπτυξε ο Stacy Adams; Συνεισφορές αποτελούν όλα εκείνα που προσφέρει ένας εργαζόμενος στην επιχείρηση όπου εργάζεται, όπως γνώσεις, ικανότητες, χρόνος, προσπάθεια, αποτελέσματα, εμπειρία, συνέπεια, αφοσίωση, εντιμότητα, εργασία. Απολαβές αποτελούν όλα εκείνα που η επιχείρηση προσφέρει στον εργαζόμενο που εργάζεται σε αυτή, όπως οικονομικές απολαβές, προαγωγές, κύρος, ενδιαφέρον της δουλειάς, ασφάλεια, κοινωνική θέση, ικανοποιητική διοίκηση, συνθήκες εργασίας.
Πότε ένα ατομο νιώθει αδικία σύμφωνα με τη θεωρία της δικαιοσύνης που ανέπτυξε ο Stacy Adams; Υπάρχει αδικία για ένα άτομο όταν αντιλαμβάνεται ότι η συνεισφορά του ως προς τις απολαβές, και η συνεισφορά και οι απολαβές των άλλων ατόμων είναι άνισα.
Τι αναφέρει η θεωρία της τυπολογίας των χαρακτήρων των ανθρώπων που ανέπτυξε ο Karl Jung; Η θεωρία αναφέρει ότι ο χαρακτήρας του κάθε ανθρώπου εκφράζεται μέσω της συμπεριφοράς του και βασικό αίτιο της συμπεριφοράς του είναι οι ανάγκες του. Έτσι, ενώ όλες οι ανάγκες υπάρχουν σε όλους τους ανθρώπους, οι άνθρωποι έχουν διαφορετικό χαρακτήρα διότι στον καθένα κυριαρχούν διαφορετικές ανάγκες.
Ποιες είναι οι τέσσερις μεγάλες ομάδες χαρακτήρων των ανθρώπων με βάση την τυπολογία του Karl Jung; 1. Προωθητικός: Υπάρχουν άνθρωποι που χαρακτηρίζονται από ανοιχτή και κυριαρχική συμπεριφορά και έχουν ανάγκη για αναγνώριση. 2. Διευκολυντής: Υπάρχουν άνθρωποι που χαρακτηρίζονται από ανοικτή και μη κυριαρχική συμπεριφορά και έχουν έντονη ανάγκη για ανθρώπινες σχέσεις και αποδοχή. 3. Κυριαρχικός: Υπάρχουν άνθρωποι που χαρακτηρίζονται από κλειστή και κυριαρχική συμπεριφορά και έχουν έντονη την ανάγκη για επιτεύγματα – αποτελέσματα. 4. Αναλυτικός: Υπάρχουν άνθρωποι με κλειστή και μη κυριαρχική συμπεριφορά και έχουν έντονη την ανάγκη να αισθάνονται ασφάλεια.
Τι χαρακτηριστικά έχει ο "προωθητικός" χαρακτήρας με βάση την τυπολογία του Karl Jung; Ο "προωθητικός" χαρακτήρας έχει ανάγκη για αναγνώριση. Χαρακτηρίζεται από ανοικτή και κυριαρχική συμπεριφορά. Επιζητά την προβολή, την εκτίμηση των άλλων, είναι άτομο εγκάρδιο, ενθουσιώδες, παρορμητικό, διαισθητικό, με φαντασία, με οράματα, ομιλητικό, κυριαρχικό πάνω στους άλλους.
Τι χαρακτηριστικά έχει ο "διευκολυντής" με βάση την τυπολογία του Karl Jung; Ο "διευκολυντής" έχει ανάγκη τις ανθρώπινες σχέσεις και την αποδοχή. Χαρακτηρίζεται από ανοικτή και μη κυριαρχική συμπεριφορά. Έχει εκδηλωτική και μη κυριαρχική συμπεριφορά, είναι άτομο φιλικό, ζεστό, δεκτικό, εύκολα συνεργάσιμο, υπομονετικό και «εξυπηρετικό» προς τους άλλους.
Τι χαρακτηριστικά έχει ο "κυριαρχικός" χαρακτήρας με βάση την τυπολογία του Karl Jung; Ο "κυριαρχικός" χαρακτήρας έχει ανάγκη για επιτεύγματα και αποτελέσματα. Χαρακτηρίζεται από κλειστή και κυριαρχική συμπεριφορά. Είναι άτομο απαιτητικό από τον εαυτό του και τους άλλους. Έχει αυτοπεποίθηση, είναι δραστήριο, ικανό, ρεαλιστής, με λίγα λόγια, έχει ενδιαφέρον για την ουσία και όχι για τις λεπτομέρειες των πραγμάτων.
Τι χαρακτηριστικά έχει ο "αναλυτικός" χαρακτήρας με βάση την τυπολογία του Karl Jung; Ο "αναλυτικός" χαρακτήρας έχει ανάγκη τη σιγουριά. Χαρακτηρίζεται από κλειστή και μη κυριαρχική συμπεριφορά. Θέλει να αισθάνεται ασφαλής, είναι κλειστό άτομο, με προτίμηση στην ακρίβεια, στις λεπτομέρειες, στην τάξη, στην ανάλυση, στις αποδείξεις και στις εγγυήσεις.
Show full summary Hide full summary

Similar

Unit 1: Government and Politics: The Constitution
LittleLauren:)
Study Planner
indibharat
Algebra
Alex Maraio
Ionic Bondic Flashcards.
anjumn10
World at Risk: Disaster hotspots - the Philippines
Holly Lovering
Maths Revision
Asmaa Ali
English Language Revision
saradevine97
Compensation
Sandra Reed
A Level Chemistry Unit 1 - Organic Chemistry
charlottehyde
Romeo and Juliet: Key Points
mbennett
Hamlet - Character Analysis
Jess Watts