Naturkunskap

Description

Flashcards on Naturkunskap, created by Mohamad Aoun Alabdullah on 10/10/2022.
Mohamad Aoun Alabdullah
Flashcards by Mohamad Aoun Alabdullah, updated 16 days ago
Mohamad Aoun Alabdullah
Created by Mohamad Aoun Alabdullah over 2 years ago
409
0
1 2 3 4 5 (0)

Resource summary

Question Answer
Lycka till! /Aoun
Ekologi - Vad bestämmer hur naturen ser ut? Solljus, vatten, marken, klimat och temperatur
Vad heter cellens delar? 1- Cytoplasma, 2- Cellmembran, 3- Mitokondrie, 4- Cellkärna, 5- DNA, 6- Endoplastiskt nätverk, 7- Lysosom, 8- Ribosom, 9- Golgiapparat.
Vad har 1. cytoplasman för funktion? Cytoplasman är vätskan som finns i cellen.
Vad har cellmembran för funktion? Det skyddar cellen och känner igen främmande ämnen.
Vad har Mitokondrie för funktion? Mitokondrie fungerar som cellens kraftverk (Energikällan)
Vad har Cellkärna för funktion? Det skyddar arvsanlaget (DNA)
Vad är DNA? DNA eller Arvsanlaget: ett recept på hur kroppen ska växa.
Vad har Endoplastiskt nätverk för funktion? Det fungerar som transportsystem.
Vad har Lysosom för funktion? Det fungerar som sophantering: d.v.s håller cellen rent.
Vad har Ribosom för funktion? Proteinfabriken.
Vad har Golgiapparat för funktion? Sortering och Paketering
Vad betyder art? förklaring 1: Organismer som kan föröka sig med varandra i naturen och producera fertil avkomma tillhörande samma art. förklaring 2: Individer som kan få fertil avkomma med varandra.
Vad betyder individ? En myra i stucken.
Vad betyder Population? Antalet individer av en viss art inom ett naturligt begränsat område.
Vad betyder Samhälle? Alla arter på ett område.
Vad betyder Biotop? Biotop Område i naturen som på grund av sina särskilda egenskaper utgör en livsmiljö för vissa växt- eller djurarter.
Vad betyder Ekologisk nisch? Det betyder hur en organism använder de omgivande resurserna mat, vatten, skydd och boningsplatser för att möta konkurrensen från andra arter.
Vad betyder Ekosystem? Ett ekologiskt system innefattande relationer mellan allt levande och dess livsmiljö inom ett område.
Vad betyder Biosfären? Förklaring 1: somman av alla ekosystem. Förklaring 2: meningen med det är det område som innehåller liv från djupaste havsbotten till högsta bergstopp och lite till. Detta sträcker sig från jordskorpans yttersta del till atmosfärens utkanter och innehåller alla jordens olika ekosystem.
Vad är fotosyntesen? Hos växter: Växterna gör fotosyntesen för att bilda energirik näring. Formel: Solljus + koldioxid + vatten = glukos + syre
Vad är Cellandning? Hos djur: Alla organismer (djur) gör cellandningen för att få energi till sina celler. Formel: glukos + syre = energi + koldioxid och vatten
Vad betyder näringskedja? En förenklad modell är där det finns en enkel kedja med vem som äter vem. Tre typer: Naturens kreslopp. Näringsväv. Energipyramid.
Hur fungerar Naturens kreslopp? Växter tar upp närsalter från marken och bygger upp sig själva med bl.a. dessa närsalter. Djur som sedan äter växten kommer även att byggas upp av dessa. När organismer dör bryts de ner och närsalterna återgår till marken. Växterna kan sedan ta upp dessa igen, d.v.s. de återanvänds.
Hur fungerar Näringsväv? Näringsväv är ett komplext samband mellan producerande och konsumerande organismer i ett ekosystem.
Hur fungerar Energipyramid? Den ekologiska pyramiden är en serie där det framgår att räv är toppkonsument (predator) och hare är Konsument (Byte) och gräs är producent. Till exempel: människor är toppkonsument som äter upp kon som är konsument och kon äter upp gräs som är producent.
Vad betyder biomassa? Vikten av levande organismer i ett område.
Biologisk mångfald är viktig för? Att hålla balansen i ekosystemet.
Vad betyder Revir? Ett område som ett eller flera djur försvarar mot andra djur.
Vad betyder Evolution? Den bästa anpassande överlever.
Vad betyder Symbios? Symbios- Två organismer lever tillsammans, båda gynnas. Till exempel: Träd ger näring till svampen och svampen ger vatten tillbaka.
Vad betyder Parasiter? Parasiter- När en organism själ näring från någon/t annat.
Vad betyder Succession? Vem som är kungen efteråt. d.v.s. efter att skogen är förstörd.
Vem som är kungen efteråt? Först kommer gräs, sedan sly och sist träden
Vad betyder Skogens skikt? Det är tävling om ljuset.
Hur fungerar kolets kretslopp? Kretsloppet börjar lättast i atmosfären. Där finns ett lager av kol i form av koldioxid. Att det finns ett fungerande kretslopp av kol i naturen gör det möjligt för djur och växter att leva, samt att vi har en jämt temperatur på jorden.
Allt liv indelas efter släktskap i tre domäner: vilka? Eubakterier, Arkéer och Eukaryoter.
Vad är Kosmiska kretsloppet? Det är en kretslopp till universum som börjar med 1. Big Bang > Nebulosa = gasmoln H 2. Stjärna H-> He, He -> C 3. bli Röd Jätte C-> Fe 4. Vit dvärg med planetarisk nebulosa runt. 5. Supernova explosion Fe-> Cu Ag Au. 6. Neutronstjärna eller Svart hål. sen går det tillbaka till 1. Bing Bang och så vidare.
Var ligger Solsystemet Solsystemet omges av oorts moln av kometer. och det ligger i en spiralarm i Galaxen vintergatan.
Vad är Vintergatan? Vad är Lokala gruppen? Vintergatan är en av 26 galaxer i Lokala gruppen. Lokala gruppen ingår i Virgosuperhopen.
Virgosuperhopen. vår plats i universum är: I Solsystemet som omges av oorts moln av kometer och Solsystemet ligger i en spiralarm i Galaxen vintergatan och Vintergatan, är en av 26 galaxer i Lokala gruppen och Lokala gruppen ingår i Virgosuperhopen.
Vad är Solvind? Solvinden består av partiklar som färdas på några dagar till jorden.
Vad är magnetfältet? Jordens magnetfält skyddar jorden mot solvinder och magnetfält orsakas av järnet som finns inne i jorden.
Vad händer när solvinder kommer till jorden? När solvinder möter magnetfältet hindras de att svepa bort atmosfären. Men vid polerna kan partiklarna ta sig in och när de möter atmosfären skapas norr och sydsken.
Bild på norr och sydsken.
Årstider När jordaxeln lutar in mot solen får vi sommar och när den lutar ut blir det vinter. Vid fullmåne kan det bli månförmörkelse och vid nymåne solförmörkelse.
Hur fungerar vår immunförsvar? När vi får ett virus, kommer våra antikroppar att känna igen viruset och våra vita blodkroppar triggas då till att massproducera antikroppar för att attackera viruset.
Vad är vaccinen? Vaccin består av spikproteiner men inte virus. Man kan säga en virusform för att immunförsvaret kommer att känna igen det.
Vad händer när vi får vaccin? När vi får Vaccin immunförsvaret börjar arbeta med vaccinet och vi kommer att få feber, huvudvärk och muskelvärk. Efter 1-2 veckor har vi byggt upp immunförsvaret så när riktiga viruset kommer in i kroppen immunförsvaret kommer att agera direkt innan det hinner föröka sig.
Vad är skillnad mellan virus och bakterier. Virus är mycket mindre än bakterier. Bakterier och virus skadas av tvål och sprit. Bakterier har cellvägg men ingen cellkärna.
Vilka typer av bakterier? Alfa –Streptokocker skyddar huden. Beta – Streptokocker orsakar halsfluss Stafylokocker – finns på huden men kan också orsaka infektioner. Baciller – är avlånga stavar. E. Coli – som hjälper till med matspjälkning. Helicobacter – som kan orsaka magsår Salmonella – som orsakar maginfluensa. Tarmfloran – är som en ”regnskog” som mår bra av att vi äter grönsaker.
Vad är Pencillin-Antibiotika? Pencillin-Antibiotika är svampars naturliga försvar mot bakterier som vi framställt i tablettform t.ex kåvepenin.
1.1 Varför behöver du naturkunskap? förklaring 1: Du behöver naturkunskap för att kunna kritiskt värdera och ta ställning i frågor med naturvetenskapliga innehåll. förklaring 2: För att att kunna skilja mellan sanningen och myter.
1.2 Ge exempel på hur naturkunskap påverkar samhället du lever i? Naturkunskap utvecklar samhället hela tiden och det har utvecklat samhället sedan människor började tänka, utan naturkunskap skulle samhället inte se ut så. till exempel Telefoner och nya tekniker som hjälper oss att plugga.
1.3 Beskriv hur naturvetare söker kunskap med hjälp av hypoteser och experiment. Inom naturkunskap ligger frågeställningar till grund för hypoteser som sedan testas med observationer, mätningar och experiment. D.v.s. hypoteser måste bekräftar med en bevis för att bli en teori.
1.4 a) Vad skiljer en naturvetenskaplig teori från en hypotes? b) Ge exempel på naturvetenskapliga teorier. a) En naturvetenskaplig teori har bekräftat med en bevis som alla kan utforska och få samma resultat. medan hypotes är en förväntning som inte är bekräftade och de flesta hypoteser är förklaringar till frågeställning med inte bekräftade. b) Till exempel general relativitet, eller att inom atomen elektronerna bildar ett "moln", men finns oftast avstånd.
1.5 a) Beskriv någon föregångare till vår nuvarande atommodell. b) Beskriv våran nuvarande atommodell. a) år 1913 trodde man att inom atomen kan elektronerna bara kretsar på vissa avstånd från atomkärnan. b) elektronerna bildar ett "moln", men finns oftast på vissa avstånd från kärnan.
1.6 a) Vad är pseudovetenskap? b) Ge exempel på pseudovetenskaper? a) Pseudovetenskap är en fråga som påstår sig vara vetenskaplig men som inte har bevisats av observationer och experiment. b) Rasbiologi d.v.s. att olika människor har olika ras, det är inte sant.
1.7 Vad menas med ofalsifierbarhet? Ofalsifierbarhet är en påstående som inte kan kritiseras.
Förklara begreppen: a) Klinisk prövning b) Placeboeffekt a) Klinisk prövning är prövningar på de nya mediciner eller vaccin, det går till att en grupp människor delas till två och en grupp får riktiga medicinen och den andra får falska mediciner så att forskarna ta reda på effekten. b) placeboeffekt är när den gruppen som får falska mediciner får samma symtom som dem andra som fick riktiga mediciner, eller illusionen att medicinen fungerar bra.
2.1 Vad skiljer sig en levande varelse från något ickelevande? En levande varelse består av celler, kan föröka sig, reagerar på sin omgivning, behöver energi och har ämnesomsättning d.v.s. har ett sätt att försörja sig. Medan icke-levande har inte alla dessa egenskaper. Ett exempel på icke-varelse är en stol.
2.2 a)Vad är en vävnad? b) Ge exempel på vävnader i din kropp? a) En vävnad består av flera likartade celler med samma uppgift. b) Muskelvävnad, fettvävnad och benvävnad.
2.3 a) Vad är ett organ? b) Ge exempel på organ i din kropp? a) Ett organ består av olika vävnader. b) hjärtat är ett exempel på organ.
2.4 a) Är cellen nedan en växtcell eller djurcell? Det är en växtcell eftersom det har cellvägg och kloroplast och sådana egenskaper finns inte i djurcell.
2.4 b) Vad heter de utpekade delarna i cellen och vilka uppgifter har de? A = cellvägg: En stödjande vägg som gör att cellen har en viss form. B = cellmembran: En tunn hinna som fungerar som "portvakt" genom att den släpper igenom vissa ämnen men inte andra. C = mitokondrie: Cellens "kraftverk" där socker används som bränsle. D = kloroplast: Cellens "solfångare". Ljusenergin "fångas" med hjälp av det gröna växtfärgämnet klorofyll som finns i kloroplasterna. E = cellkärna: Här finns generna (arvsanlagen) som består av DNA. F = Cellplasma: Ett högt vätsketryck i blåsan gör att cellen spänns ut och antar den form som cellväggen bestämmer.
2.6 Nämn något som skiljer från svampar. a) bakterier b) växter c) djur Tillskillnad mellan celler hos växter, svampar, djur och bakterier är 1- Svampcell har cellkärna men inte bakterier. 2- Svampcell har inte kloroplast som växtcell. 3- Svampcell har cellvägg men inte djurcell.
2.7 Vilka sorters bakterier kan ge upphov till vattenblomning? Förklaring 1: Blågröna, alger , mossor. Förklaring 2: Vissa bakterier som innehåller klorofyll kallas blågröna bakterier. Dessa bakterier kan utnyttja ljus som energikälla precis som växter gör och kan massföröka sig i hav och sjöar. Då färgar dessa bakterier eller alger vattnet grönt och fenomenet kallas vattenblomning.
Show full summary Hide full summary

0 comments

There are no comments, be the first and leave one below:

Similar

C6 Flash cards
Anna Hollywood
GCSE Revision: Christianity
Andrea Leyden
Ebola Virus Disease
rubyduggan
HRCI Glossary of Terms A-N
Sandra Reed
Input, output and storage devices
Mr A Esch
Organic Chemistry
Megan Tarbuck
Longevidad y Envejecimiento Fisiológico
Isaac Alexander
3.1 Keywords - Marketing
Mr_Lambert_Hungerhil
GCSE AQA Chemistry 2 Salts & Electrolysis
Lilac Potato
mi mapa conceptual
Gloria Romero