Disciplină: Muzică
Clasa: a 6-a
Lecția:COLINDUL-Tradiție
și
Semnificație!
Annotations:
„Fecioara astăzi pe Cel mai presus de ființă naște, iar pământul peștera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci”.
CE SUNT COLINDELE?
VERSURI
MESAJE
IMPORTANTE
BIBLICE
SIMPLE
CLARE
POVEȘTIRI
CÂNTATE
CE REPREZINTĂ COLINDATUL
DE CE
COLINDĂM?
SPERANȚĂ
VESTIRE
NAȘTEREA MÂNTUITORULUI
ANUNȚUL
ÎNGERILOR
Annotations:
Îngerii au vestit Nașterea Domnului, iar colindătorii duc mai departe această veste.
STEAUA DIN
BETLEEM
MAGII
AUR
SMIRNĂ
TĂMÂIE
URARE
SĂNĂTATE
BELȘUG
PROSPERITATE
BINECUVÂNTARE PENTRU CASE
CONCLUZIE::COLINDUL ESTE MISIUNEA CREȘTINULUI DE A FI "APOSTOL" PENTRU CELĂLALT
UNITATEA
FAMILIE
BUNICI
NEPOȚI
EMOȚIE
VIZITE
BUCURIE
Annotations:
Colindatul este o modalitate de a răspândi bucuria acestui eveniment în comunitate.
CADOURI
BANI
DULCIURI , COLACI,MERE,NUCI
BRADUL DE
CRĂCIUN
OBICEI DE
IARNA
DIN GENERAȚIE ÎN GENERATȚE
REGIUNI DIFERITE
TRANSILVANIA
Annotations:
Colindele copiilor sunt scurte şi au menirea de a ura belşug gazdelor care îi aşteaptă cu mesele întinse şi de a le vesti sărbătoarea Naşterii Mântuitorului
MARAMUREȘ
Annotations:
„Vicliemul” sau „Irozii” reprezintă datina prin care tinerii reprezintă la Crăciun naşterea lui lisus Hristos, şiretenia lui Irod, care a poruncit uciderea pruncilor, de a afla Pruncul şi adesea înfruntarea necredinţei, personificate printr-un copil sau printr-un cioban, şi este specifică Maramureşului.
BUCOVINA
Annotations:
Odată cu lăsarea întunericului, satele sunt animate de colindele cetelor de flăcăi care străbat uliţele, de la un capăt la altul al satului, pe întreg parcursul nopţii. Tinerii se îmbrăca şi astăzi în costume de iarnă tradiţionale, cu sumane sau cojoace, şi au căciulile împodobite cu mirt şi muscate. Şeful cetei are căciula împodobită cu panglici multicolore, ca semn distinctiv.
DOBROGEA
Annotations:
Colindele copiilor sunt scurte şi hazlii, vestesc sărbătoarea, urează belşug şi sănătate şi mai ales cer daruri, pe care gospodinele le pregătesc din timp: colăcei, fructe şi, bineînţeles, bani. Un asemenea colind, vechi de peste un secol şi care a fost înlocuit recent de „Bună dimineaţa la Moş Ajun“