TA TERMINOLOGIE - A

Descrição

TA TERMINOLOGIE
William Mer
FlashCards por William Mer, atualizado more than 1 year ago
William Mer
Criado por William Mer quase 4 anos atrás
21
0

Resumo de Recurso

Questão Responda
Abacus Dekplaat van het kapiteel. Komt reeds bij te Egyptenaren en in Voor-Azié voor, daarna bij de Grieken boven het Dorische kapiteel, als eenvoudige, vierkante soms met geometrisch patroon beschilderde plaat. Bij lonische, Korinthische en latere kapitelen bollend en verrijkt met lijstprofielen, bladlijsten of andere siermotieven. Bemiddelt tussen stut (zuil of pijler) en de ondersteunde bouwdelen (gebinte of bogen). Vergelijk Impost.
Abdijkerk Kerk van een klooster waar een abt aan het hoofd staat
Apsis Halfronde nis, meestal overwelfd. In kerken dikwijis als koorafsluiting, als nevenkoor of als altaarnis gebruikt . Vergelijk Basiliek.
Acantus Distelachtig, op berenklauw lijkend blad. Door de Grieken gebruikt als plastische versiering van het Korinthische kapiteel (2e helft 5e eeuw), en daarna ook aan friezen en andere plaatsen in de verdere bouwkunst verschijnend.
Agora (Grieks: markt) : Marktplein der Griekse steden.
Akropolis (Grieks: bovenstad) : Een op een berg gelegen stad, meestal echter een hooggelegen tempelterrein, zoals de beroemdste, die van Athene.
Akroterion (Grieks: bovenste spits) : Topgevel of accentuering van de onderhoeken van de gevels der Griekse tempels. Dikwijls in de vorm van een plastische palmet, een griffioen of een sfinx.
Alternerend Stelsel Ritmische afwisseling van zuilen en pijlers in een stutrij. Men onderscheidt het Jambische A.S., waarbij op een zuil steeds een pijler volgt, en het Dactylische A.S. waarbij twee zuilen tegen EEn pijler.
Ambo (Latijns: beide) : Lage tribune waarvan de Epistels of de Evangeliin werden gelezen. In de vroeg—christelijke kerk kwamen er twee voor. Van de eentrappige ambo werden de Brieven, van de dubbeltrappige de Evangeliin gelezen. Voorlopers van de kansel.
Amfirosiylos (Grieks: dubbelzijdige zuilenvoorhal) : Tempel die aan voor- en achterzijde een zuilenhal heeft.
Amfitheater (Grieks: dubbel, d.w.z. rondom gesloten theater) : Theater, waarbij de rangen rond een ovale ren- of strijdbaan, de arena liggen. Door de Romeinen ontwikkeld. Vroegste voorbeeld het amfitheater van Pompeji (ca. 70 v. Chr.}, het beroemdste het Colosseum in Rome (80 n. Chr.). Voorloper van onze sportstadia.
Ante (Latins: voor) : Vlakke, dikwijls met een kapiteel, soms ook met een basis uitgevoerde hoek- of koppijler, die is geplaatst voor een antenmuur, welke is doorgetrokken tot voor het bouwwerk.
Antenmuur De verlengde zijmuur bij een Grieks huis of tempel. Gewoonlijk zijn de beide zijmuren zover doorgetrokken dat ze een soort voorhal vormen.
Antentempel Tempel, waarvan de zijmuren zover zijn verlengd, dat ze een voorhal vormen. De eenvoudige antentempel heeft alleen aan de voorzijde van zo'n hal. De dubbel-antentempel ook aan de achterzijde. Tussen de antenmuren staan meestal zuilen.
Aquaduct (Latins: waterleiding) : Romeinse waterleiding die op geaccidenteerd terrein gewoonlijk boven een bogenstelling in een goot het water van de meren naar de waterarme steden voerde. Daar de Romeinen het pompsysteem nog niet kenden, moest de aquaduct door een voortdurend verval het water doen doorstromen. Een beroemd voorbeeld is de Pont du Gard.
Arabesk Siervormen op viakken die uit gestyleerde bladen en ranken symmetrisch zijn gevormd.
Arcade (Latins: arcus = boog) : De boog die de ruimte tussen twee steunen overspant. Ook een boogrij die op zuilen of pijlers rust, een ruimte begrenst, dan wel twee ruimten scheidt. Vooral in de vroegchristelijke en romaanse kerkbouw in ononderbroken verioop.
Arcadelijst Plastisch aan de muur bevestigde horizontale |ijst boven de arcade.
Architraaf Horizontale balk, die over de zuilkapitelen ligt.
Archivolt Fronizijde van een boog, die veelal is versierd met profileringen, bladlijsten, geometrische vormen (maeander, zig-zag, rozet) of, als in de gotiek, met figuratieve plastiek.
Asymmetrie Niet symmetrische voorstelling of bouwwijze, waarvan de helften niet elkaars spiegelbeeld zijn.
Atrium Open hof die aan alle zijden door zuilenhallen is omgeven. Bij het antiek-romeinse woonhuis vormde het het centrum van de aanleg. Bij de vroeg—christelijke kerken is het een voorhof voor de ingangszijde, in het midden waarvan een bron staat, waaraan de kerkganger zich reinigt.

Semelhante

ART AND ARCHITECTURE OF INDIA Images
Alice Gorodetsky
Marina Abramovic notes
Sarah Egan
Camera Angles
saradevine97
Key Paintings
Julia Lee
7 Elements of Good Design
Micheal Heffernan
Exam 1- Renaissance
Rachel Masingill
Art and Artists of the Renaissance
Joey Fenick
Exam 2- High Renaissance/Baroque
Rachel Masingill
The Art of Cubism
darneshdadgostar
Renaissance Art in Italy (pt.1)
macorleto
Philosophy of Art
mccurryby