Sosiale avvik - begreper

Descrição

begreper til kapittelet i Mangfold boken
Alina j
FlashCards por Alina j, atualizado more than 1 year ago
Alina j
Criado por Alina j mais de 7 anos atrás
19
0

Resumo de Recurso

Questão Responda
Allmennpreventiv funksjon Straffen skal avskrekke alle innbyggerne, allmennheten, fra lovbrudd. Folk vet at de kan bli straffet, og unngår derfor å bryte loven
Betinget fengselsstraff Innebærer at den dømte ikke soner i fengsel hvis han overholder de betingelsene som domstolen bestemmer.
Bot Innebærer at du må betale inn et visst beløp, som går til staten. En pengestraff.
Forbrytelser Hvis strafferammen er mer enn tre måneder fengsel, er det i hovedsak en forbrytelse. Da kommer en også i strafferegisteret.
Forseelser Mindre alvorlige lovbrudd, med strafferamme på under tre måneder fengsel. Eksempler på forseelser er naskeri og brudd på veitrafikkloven.
Forvaring Reaksjon som blir brukt når domstolene mener det er nærliggende fare for gjentakelse av den kriminelle handlingen. Den alvorligste straffereaksjonen i Norge. Forvaring innebærer at domstolene kan forlenge tiden den kriminelle må sone i fengselet (med inntil fem år om gangen), for å beskytte samfunnet mot nye alvorlige forbrytelser.
Høyesterett Øverste domstol og dømmer i siste instans. Partene i en sak kan anke. til Høyesterett hvis de mener det er feil ved saksbehandlingen eller rettsanvendelsen, eller at de mener at selve straffen er for streng eller mild.
Konfliktråd Politiet kan overføre en sak til konfliktrådet, et organ hvor den skyldige kan gjøre opp for seg direkte overfor offeret, og uten å koble inn domstolene. Mange av sakene gjelder skadeverk eller butikktyveri
Kriminalitet Handlinger som bryter mot gjeldende lov, og som er belagt med trusler om straff.
Lagmannsretten Både den tiltalte og påtalemyndighetene kan anke en dom i tingretten til lagmannsretten, som er en høyere rettsinstans. Både skyldspørsmålet og straffeutmålingen kan ankes.
Mørketall Kriminalitet som ikke blir oppdaget eller ikke anmeldt.
Påtaleunnlatelse Blir betraktet som den mildeste reaksjonsformen. Det er en formell advarsel. En slik reaksjon betyr at påtalemyndighetene ikke reiser tiltale for en straffbar handling.
Samfunnsstraff Samfunnstraff er et alternativ til en streng betinget dom eller ubetinget fengsel i ett år. Samfunnstraff innebærer som oftest at den dømte gjør en form for samfunnsnyttig tjeneste eller arbeid, som for eksempel rydding eller vedlikehold.
Sosialt avvik Atferd eller handlinger som svært tydelig er i uoverensstemmelse med normene i et sosialt system.
Tilbakefall Når er person som har begått en straffbar handling, begår en ny straffbar handling.
Tingretten Første instans i straffesaker. En juridisk fagdommer og to lekdommere (meddommere) tar stilling til og bestemmer både skyldspørsmålet og straffen.
Ubetinget fengselsstraff Ubetinget fengselsstraff: Innebærer frihetsberøvelse av den dømte, som må sone sin dom i fengsel.

Semelhante

PENELITIAN SOSIAL
Cassie Husain
Sosiologi dan Pengetahuan Umum
Eka prasetya
PENELITIAN SOSIAL
Cassie Husain
PENELITIAN SOSIAL
Eny Humaidah
Prediksi UNBK - Latihan Soal HOTS (High Order Thinking Skill) Kelas XII IPS SMAN 1 GEDEG
Muhammad Shofiyuddin
Direito Administrativo - Visão Geral
tiago meira de almeida
Guia para Estudar Física
Alessandra S.
alfabetização e letramento- Pedagogia
Karina Priscila
Principais Fórmulas de Física
Luiz Fernando
Direito Constitucional - Direitos e Garantias Fundamentais
Lucas Ávila
Capítulo 1: Ligações Químicas
Mariana Mello