Question 1
Question
Η λήψη αποφάσεων είναι η διαδικασία επιλογής μεταξύ δύο ή περισσότερων εναλλακτικών λύσεων.
Question 2
Question
Τα άτομα αναγκάζονται να λαμβάνουν αποφάσεις λόγω της απόστασης που υπάρχει μεταξύ μιας υφιστάμενης και μιας επιθυμητής κατάστασης.
Question 3
Question
Όταν λέμε λύνουμε κάποιο πρόβλημα, εννοούμε ότι δεν έχουμε επιλογές, αλλά γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι υπάρχει μόνο μία σωστή λύση που πρέπει να εντοπίσουμε.
Question 4
Question
Η ορθολογική λήψη αποφάσεων είναι μια λογική διεργασία, ενώ η διαισθητική λήψη αποφάσεων όχι.
Question 5
Question
Με βάση τη διαισθητική λήψη αποφάσεων το μυαλό μας λειτουργεί συνθετικά και τα πέντε στάδια της ορθολογικής διαδικασίας διεξάγονται ταυτόχρονα και ίσως άναρχα.
Question 6
Question
Τα διαδοχικά βήματα της ορθολογικής λήψης αποφάσεων είναι τέσσερα.
Question 7
Question
Η διαδοχική σειρα της ορθολογικής λήψης αποφάσεων είναι:
1. Εντοπισμός προβλήματος 2. Ορισμός προβλήματος 3. Αξιολόγηση εναλλακτικών λύσεων
4. Συγκέντρωση και ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων 5. Επιλογή βέλτιστης λύσης
Question 8
Question
Εντοπισμός προβλήματος είναι η διαπίστωση του χάσματος μεταξύ μιας υφιστάμενης, μη επιθυμητής και μιας επιθυμητής κατάστασης.
Question 9
Question
Καταιγισμός ιδεών είναι η μέθοδος που μας επιτρέπει να βρούμε εναλλακτικές λύσεις, να τις αξιολογήσουμε πρόωρα και εν τέλει να επιλέξουμε τη βέλτιστη λύση και όχι απλώς ικανοποιητική.
Question 10
Question
Τα στερεότυπα είναι δεδομένες αντιλήψεις που φυλακίζουν τη σκέψη μας σε πεπατημένες, παραδοσιακές και συμβατικές ιδέες ή λύσεις και αποτελούν ένα από τα συνήθη εμπόδια και παγίδες στη λήψη αποφάσεων και επίλυση προβλημάτων.
Question 11
Question
Μονοδιάστατη σκέψη είναι όταν το άτομο περιορίζει το ίδιο τη σκέψη του, σε πλαίσια ή κουτιά και δεν του επιτρέπει να βγει έξω από αυτά για να αναζητήσει καλύτερες εναλλακτικές λύσεις, ενώ αυτοπεριορισμός σκέψης είναι όταν το άτομο σκέφτεται με έναν τρόπο μόνο, άλλοτε με εικόνες, άλλοτε με αριθμούς, άλλοτε με έννοιες.
Question 12
Question
Υποθέσεις είναι όταν το άτομο δεν έχει πλήρη εικόνα και προσπαθεί από μόνο του να καλύψει τα κενά ή να βρει απαντήσεις χωρίς να έχει όλες τις πληροφορίες.
Question 13
Question
Η αγκρίστρωση της σκέψη μας σε κάποια πρώτη πληροφορία ή ιδέα που μας έρχεται και τις επόμενες τις υποτιμούμε είναι παγίδα στη λήψη αποφάσεων και επίλυση προβλημάτων.
Question 14
Question
Τα βασικά αντίδοτα αντιμετώπισης των εμποδίων είναι η δημιουργική σκέψη και η κριτική σκέψη.
Question 15
Question
Κριτική σκέψη είναι η ικανότητα του ατόμου να γεννά νέες, έξυπνες και έξω από τα καθιερωμένα, ενώ δημιουργική σκέψη είναι να χρησιμοποιούμε το μυαλό μας και τη λογική μας όταν έχουμε να διαμορφώσουμε απόψεις.
Question 16
Question
Η δημιουργική σκέψη είνα συνώνυμη της ορθολογικής σκέψης.