Ден на християнското семейство

Description

21 ноември - ден на християнското семейство
Maria Stoilkova
Slide Set by Maria Stoilkova, updated more than 1 year ago
Maria Stoilkova
Created by Maria Stoilkova over 7 years ago
140
0

Resource summary

Slide 1

    21 ноември - Ден на християнското семействоДенят, който Църквата празнува като въведение Богородично, е обявен и за ден на християнското семейство. В този ден малката Мария била заведена в църква, за да служи, още както било обещано преди да се роди. В този ден цялото семейство се събира. Приготвят се много лакомства за децата.

Slide 2

    Според преданията, на този ден Богородица била обречена от своите родители на Бога още преди рождението си, а когато навършила три години, била отведена до Йерусалимския храм. По време на пътя, тя и нейното семейство били съпроводени от своите близки, носещи запалена свещ в ръцете си. Всички останали изумени, когато родителите й я оставили на първото стъпало на храма и тя изкачила съвсем сама 15-те му стъпала. На най-горното стъпало с благословия я посрещнал Първосвещеник Захария, баща на Св. Йоан Кръстител.

Slide 3

    След като навършила годините, в които младите възпитанички на храма се връщали в света, за да се омъжат, тя била "дадена" на възрастния си родственик Йосиф, който трябвало да бди над нея.Почитането на Въведение Богородично датира от 715 година, когато за първи път празникът е бил почетен самостоятелно. В Константинопол има църква, която е посветена на него, построена от император Юстиниан Велики през 543 година.По стар български обичай, редом с пожеланията към новороденото за здраве, щастие и радост, се отправят и благословии, свързани със създаването на дом, изпълнен с благоденствие и многобройна челяд.

Slide 4

    Майчина и таткова милувкаНе  знаем радост друга  по-голяма, не знаем  друго щастие по-сладко: да те приспива най-добрата  мама, да те събужда най-добрия татко. Събудим ли се, мама по челото целува ни  и казва:”Слънце  мило!” и ние се усмихваме, защото в  очите й е слънце зазорило. С добрата мама, с най-добрия татко Денят е светъл, щастието сладко!

Slide 5

    Щом  татко ни погали по челото, шепти: “Соколче мое!Рожбо мила!” И ние се усмихваме, защото за нас е той  соколова закрила. Затуй е звездна нашата нощувка и по-уханен е денят  от цвете, че майчина и таткова  милувка над  детството ни като слънце свети. С добрата мама, с най-добрия татко Денят е светъл, щастието сладко!

Slide 6

Show full summary Hide full summary

Similar

KEE1
harrym
C6 Flash cards
Anna Hollywood
One child policy, China- Population Control Case Study
a a
The Biological basis of Heart Disease
Andrea Leyden
My SMART School Year Goals for 2015
Stephen Lang
Biology B1.1 - Genes
raffia.khalid99
Topic 1 Quiz - Elements & The Periodic Table
Musicdudejoe
Longevidad y Envejecimiento Fisiológico
Isaac Alexander
Testing for ions
Joshua Rees
GENERAL PRACTICE-1
Luis Felipe Chávez Choque
Health and Safety at Work Act 1974 (HASWA)
Carina Storm