Teixit ossi

Beschreibung

Biologia Citologia e Histologia Karteikarten am Teixit ossi, erstellt von Lorena MAJI am 12/06/2015.
Lorena MAJI
Karteikarten von Lorena MAJI, aktualisiert more than 1 year ago
Lorena MAJI
Erstellt von Lorena MAJI vor etwa 9 Jahre
8
0

Zusammenfassung der Ressource

Frage Antworten
Teixit ossi Teixit conjuntiu amb matriu extracel·lular mineralitzada per hidroxiapatit que fa que sigui molt dur i dona sosteniment i protecció. L'os esdevé un dipòsit de calci i fosfat que es vehicules per la sang.
Matriu òssia Conté col·làgena tipus I i proteïnes (proteoglicans, glicoproteïnes multiadhesives, proteïnes que fixen el calci i factors de creixement. Conté osteoplasts connectats per una xarxa de canalicles. Cada osteoplast conté un osteòcit (cel. que emet una gran quantitat de prolongacions citoplasmàtiques que segueixen els canalicles) Els canalicles d'un osteoplast connecten amb altres permetent que els osteòctis es cominiquien entre sí en unions en fenedura.
Altres cèl·lules del texit ossi c
Cèl·luloes osteoprogenitores Són cèls. derivades de les mesenquimàtiques i es troben en el periosti i en l'endosti.
Osteoblasts Deriven de les cèls. osteoprogenitores. Fabriquen matriu extracel·lular però també es poden dividir. Són responsables de la mineralització de la matriu.
Osteoclasts Responsables de la resorció òssia, quan l'os es destrueix o es remodela. Deriven de la fusió de cèl·lules progenitores hematopoètiques mononuclear. Té una mida considerable, és multinucleada, polaritzada i presenta en un extrem els nuclis i en l'altre la maquinària molecular necessària per ala resorció de l'os. La resorció es duu a terme gràcies a l'alliberament de protons i d'hidrolases àcides lisosomals cap a un ambient restringit de l'espai extracel·lular.
Osteoide És la matriu inicial no mineralitzada formada pel conjunt de fibres de col·làgena I i proteïnes de matriu òssia.
Mineralització de la matriu A la membrana dels osteoblasts hi ha l'enzim fosfatata alcalina que s'acumula en vesícules (vesícules matricials) que surten senceres fora de la cèl·lula (no per exocitosis). La fosfatasa alcalina allibera el fosfat necessari per formar amb el calci alliberat associat a les proteïnes fixadores, hidroxiapatit (fosfat càlcic) en forma de cristalls que es dipositen i s'orienten amb les fibres de col·làgena. La fabricació de la matriu i la seva mineraliotzació fa que els odontoblasts quedin inclosos en la matriu i així esdevenen osteòcits, els quals, no obstant això, mantenen nexes de comunicació amb els osteoblasts.
Osteòcit Cèl·lula del teixit ossi en el si de la matriu mineralitzada. En principi esta en estat de latència però pot desenvolupar les funcions de formació i de reszorció de matriu, segons les demandes funcionals de l'organisme.
Ossos Òrgans del sistema esquelètic. Es classifica en esponjós i compacte. Esponjós: part central de l'os on podrien haver cèl. adiposes, nervis, venes.... Compacte: part perifèrica de l'os
Periosti Beina de teixit conjuntiu fibrós que envolta a l'os exteriorment. Les seves fibres de col·làgena s'estenen directament cap a l'interior del teixit ossi formant les fibres de Sharpey.
Sistemes de Haverns 1) Conducte central: conducte de Havers. 2) Entorn del conducte de Havers s'organitzen laminetes d'os que tenen cartílag en forma helicoidal.
Conducte de Volkman Al seu interior es vehicules els vasos sanguinis del teixit ossi. Inclou un teixit conjuntiu molt lax i petits vasos sanguinis. Permeten la vehiculació transversal de la sang entre els diferents conductes de Volkman d'altres osteones. En la seva preifèria hi ha cèl·lules de recobriment que formen una capa que constitueix l'endosti. L'endosti recobreix l'os compacte que limita la zona interna i la superfície de les trabècules de l'os esponjós.
Teixit ossi esponjós i medul·la òssia Entre els espais que deixen les trabècules hi ha teixit adipós i restes de teixit hemopolètic.
Entesi Són les unions osteotendionses i osteolligamentoses. En els punts d'unió es substitueix el periosti per fiberocartilag, les fibres de col·làgena del qual interaccionen amb les fibres del tendó o lligament.
Ossificació Intramembranosa o de membrana: es forma el teixit a partir de cèl·lules òssies, sense la intervenció de cap cartílag preexistent. (Ex. crani, cara, clavícules)
Endocondral Un cartílag serveix com a precursor ossi. Succeeix en els ossos llargs. La matriu cartilaginosa es calcifica, i serveix de suport per una ossificació posterior de osteoblasts que s'hi dipositen en la seva perifèria.
Zusammenfassung anzeigen Zusammenfassung ausblenden

ähnlicher Inhalt

Teixit cartilaginos
Lorena MAJI
Fragen die jeder Fünftklässler beantworten kann.
JohannesK
Teil B, Kapitel 3, Entscheidungsgrundlagen bei der Wahl der Rechtsform
Stefan Kurtenbach
Französisch Zeitformen
Salome Guldener
Chemische Grundlagen-Auffrischung
anna garcias
OEKO VO
Anna Huber
Säure-Basen- Theorie
elham_riefaie
Social Media im Unterricht
Laura Overhoff
Wirk Uni Wien Teil 2
lazer der boss
Vetie Radiologie VL 2013
Cedric-Bo Lüpkemann
Vetie Innere Medizin 2020
Ferdinand Kähn