CSR - Tentaplugg

Beschreibung

Business Karteikarten am CSR - Tentaplugg, erstellt von Pontus Erlandsson am 19/12/2016.
Pontus Erlandsson
Karteikarten von Pontus Erlandsson, aktualisiert more than 1 year ago
Pontus Erlandsson
Erstellt von Pontus Erlandsson vor mehr als 7 Jahre
281
2

Zusammenfassung der Ressource

Frage Antworten
Vad är Global reporting initiative (GRI)? Riktlinjer för hållbarhetsredovisning. En internationell standard för att redovisa företags sociala ansvarstagande och miljöansvar.
Vilka 4 förekommande metoder finns för ESG investeringar? - Utesluta kontroversiella sektorer - Normbaserad genomlysning - Positivt urval/Bäst i klassen - Föra dialog samt rösta på stämman
Vad innebär Utesluta kontroversiella sektorer? Vanligtvis etiska fonder, dvs. ej investeringar i tobak, alkohol, förknippat med barnarbete. Vanligaste ESG-metoden i Sverige.
Vad innebär Normbarserad Genomlysning? Internationella konventioner som Sverige skrivit under, riktmärke för hållbara investeringar.
Vad innebär Positivt urval/Bäst i klassen? Investeringar i bolag som presterar finansiellt och hållbarhetsmässigt bäst, man söker de bästa bolagen i varje bransch.
Vad innebär Föra dialog samt rösta på stämman? Kallas även aktivt ägande, eller engagement. Det är i praktiken väldigt svårt att få majoritet för en motion om inte företagsledningen accepterar den.
Vad innebär Reactive Strategy? Reagerar på en händelse med CSR arbete.
Vad innebär Defensive Strategy? Hänvisar till lagar och regler angående sitt CSR-ansvar.
Vad innebär Accommodation Strategy? Tar CSR-ansvar pga påtryckningar från intressenter
Vad innebär Proactive Strategy? Tar CSR-ansvar som en proaktiv handling och ser värdet.
Vad är Flödesresurser? Ge exempel. Resurser som nybildas oavsett hur mycket vi utnyttjar dem, ex. vind, sol
Vad är Fondresurser? Ge exempel. Resurser som nybildas om de inte utnyttjas i för stor omfattning, ex. grundvatten, fisk
Vad är Lagerresurser? Ge exempel. Resurser som endast nybildas över geologiska tidsperspektiv. Ex. olja och mineraler
Vad innebär naturkapital? Ett samlingsnamn för alla de tjänster och resurser som människor förlitar sig på för sin överlevnad och för att upprätthålla ekonomisk aktivitet.
Vad innebär Tragedy of commons? Dagens kostnader får betalas av kommande generationer.
Vad innebär ljust värde (bright value)? Synliga monetariserade värden, i varje del i en varukedja adderas värde, det adderade värde blir en kostnad i nästa led i kedjan, ex. OH, produktionskostnad.
Vad innebär mörkt värde (dark value)? Gömda icke-kostnadsförda varden, t ex ickeregistrerat värde av arbete, reproduktion och miljöeffekter. Om en konkurrenssituation kräver sänkta löner så blir lönesänkningen en form av mörkt värde.
Vad är Biologisk mångfald? Variationsrikedomen hos alla levande organismer av alla ursprung.
Vad innebär Cloosed loopsupply chain? Alla produkter, allt material och all energi ska återanvändas eller återvinnas i högsta möjliga grad och minimera användandet av nytt råmaterial.
Vad innebär Transparant supply chain? Ges möjlighet till spårbarhet i produktionskedjan, man kan se hur och var produkten är tillverkad.
Vad innebär Demand chain management? Använder mycket korta ledtider, låga lagernivåer och producerar på beställning.
Förklara innebörden av de metoder som Blackwell använde för att förebygga protester. 1. Legitimitetsstrategin - De framställde sig själva som den goda grannen som tog på sig ansvar fast de inte var juridiskt tvungna till det. 2. Kontrollerade informationen - genom att sätta upp byråkratiska hinder. Ville någon ha ut handlingar så var just den tjänstemannen inte på plats alternativt inte hade tid. De delade upp möten i små frågestunder där det var omöjligt att få en helhetsbild över situationen. 3. Köpte expertisen - De erbjöd jordprover som inte visade på att det var någon fara. 4. De använde sig av avledningsmanöver - Riktade blickar mot blyföroreningar och menade att de kunde ha många andra förklaringen, ex ledningar & målarfärg.
Hur har globaliseringen under de senaste decennierna påverkat hur CSR framställs i företags årsrapporter? Kommunikationen och retoriken har förändrats från ett nationellt perspektiv till ett mer globalt. Från nationell politik till global etik. CSR är mer ett legitimerande verktyg än en världsförbättrande kraft, begränsningar med självreglering
Hur stoppades protesterna av POW i Blackwell? De protester som fanns stoppades på främst fyra sätt: ¥ Stigmatisering och förtal ¥ Isolering i samhället ¥ Ekonomiska straff ¥ Hot och trakasserier
Vad är Chicagoskolan? En gruppering som kritiserar CSR då de hävdar att företagsledningens uppdrag är att öka värdet på aktieägarnas investering. Företaget ska inte ta mer socialt eller miljömässigt ansvar än vad lagar och föreskrifter kräver eftersom detta skulle utgöra grunden för ineffektivt företagande. Företaget har ett antal intressenter som påverkas av dess verksamhet men aktieägare är de intressenter som är viktigaste för företaget. Detta synsätt kallas för aktievärde (shareholder value).
Vad består Carrolls pyramid av? Ekonomiskt, legalt, etiskt och filantropiskt ansvar.
Vad står ESG för och vad innebär det? Environment, social, governance (Bolagsstyrning). De tre centrala faktorerna för att arbeta med hållbarhet inom organisationer.
Vad hotar den biologiska mångfalden? Förändringen av markanvändning som ger små isolerade populationer, klimatförändringar, miljögifter, jakt och överutnyttjande.
Vad är invasiva arter? Främmande arter som kan ha med dig sjukdomar mm som de andra arterna inte kan hantera.
Vad är ekologiskt fotavtryck? Det är ett mått på mängden resurser som en människa förbrukar. Den yta som behövs för att försörja en människa.
Vad är Monopsoni? Förmågan av styra och kontrollera produktionskostnader, Förmågan att förhandla om låga komponentkostnader och att externalisera kostnader.
Beskriv maktens tre ansikten/nivåer: 1) Makten över arenan Den ”öppna” makt vi ser i t ex riksdag, kommunfullmäktige eller bolagsstyrelser. A har makt över B, om A kan få B att göra något B egentligen inte vill. Ursprung: Nelson Polsby och Robert Dahl på 1950-talet, pluralister mot elitister. 2) Makten över agendan Eller maktens andra ansikte. Ruling by non-desision-making, mobilization of bias. Myntat av Peter Bachrach och Morton S Baratz (1962, 1970). 3) Makten över tanken, ideologin Om konsten att se till att frågor inte överhuvud taget finns. Stephen Lukes (1974); John Gaventa (1980).
Vad innebär Ymnighetshorn? Ett antagande: ekonomisk aktivitet och dess miljömässiga effekter sammanfaller geografiskt. Om miljöns kvalitet är god där tillväxten är hög (och det omvända gäller) drar han slutsatsen att tillväxt reducerar skadliga miljöeffekter, snarare än att tolka det som om att de miljömässiga effekterna har förflyttats till en annan del av världssystemet. Flyttas utom synhåll
Nämn några saker som rubbar ekosystemen och hotar den biologiska mångfalden.. -Förändrad markanvändning, resulterar i små isolerade populationer -Klimatförändringar -Miljögifter och luftföroreningar -Jakt → överutnyttjande -Invasiva arter - Nya arter som kan ha med dig sjukdomar mm som de andra arterna inte kan hantera.
Beskriv begreppet Hållbar utveckling.. Anpassa samhället efter vad miljö, hälsa och ekonomi tål. Bygga ett långsiktigt samhälle som är både stabilt och dynamiskt där grundläggande behov uppfylls (Sjögren).
Vilka är de tre grunderna för Hållbar utveckling? - Ekologisk hållbarhet - Ekonomisk hållbarhet - Social hållbarhet
Vad menar Josef E. Stiglitz med demokratiskt underskott? Världsbanken, Världshandel och internationella valutafonden fick i uppdrag att skriva spelreglerna och sköta världsekonomin och genom detta så har de anammat intressena hos de utvecklade industriländerna. Detta har skapat en obalans i den ekonomiska makten hos de berörda länderna och intressenterna.
Fyra olika typer av ekosystemtjänster.. - Försörjande – spannmål, dricksvatten, trävirke, bioenergi - Reglerande – pollinering, rena luft och vatten, klimatregleringar - Kulturella – Friluftsliv, hälsa och inspiration, naturarv och turism - Stödjande – För att övriga tjänster ska fungera tex: Fotosyntes, bildning av jordmån och biogeokemiska kretslopp
Utgångspunkter för människans syn på naturen.. - Ekonocentrisk - Stabila ekosystem för lönsamhet - Antropocentrisk – människan mår bra av naturen - Människocentrerad: Människan ses som överordnad naturen. Naturen är viktigt enbart i den utsträckning människan har nytta av den. - Ekocentrisk – Tänker att naturen har ett egenvärde, naturen i fokus
Zusammenfassung anzeigen Zusammenfassung ausblenden

ähnlicher Inhalt

Forms of Business Ownership Quiz
Noah Swanson
Unit 3 Business Studies
Lauren Thrower
Contract Law
sherhui94
AQA Business Unit 1
lauren_binney
Digital Marketing Strategy - The Essentials
Micheal Heffernan
What is Marketing?
Stephanie Natasha
Chapter 18 - Marketing mix(Product & Price)
irene floriane
Market Segementation
Noah Swanson
Business Studies - AQA - GCSE - Business Studies Key Terms
Josh Anderson
Business Marketing
s1500782
3. Enterprise, business growth and size
shlokashetty98