Viktiga proteinfrågor

Descrição

Proteiner, bindningar, denaturerat, oxidativ deaminering, triacylglyceroler(TAG),CRP(akutfasprotein)tetriär, sekundär,Plasmaproteinerna
Caroline Blom
FlashCards por Caroline Blom, atualizado more than 1 year ago
Caroline Blom
Criado por Caroline Blom quase 7 anos atrás
162
0

Resumo de Recurso

Questão Responda
Proteinets struktur är hur den ser ut. Vad spelar dess struktur för roll för proteinets funktion? Proteinerna är byggstenarna i vår kropp. Deras utseende avgör både deras funktioner och egenskaper, alltså vad ett specifikt protein fyller för roll i kroppen.
Vad menas med att ett protein är denauterat? Det har förlorat sin ursprungliga tredimensionella struktur (sekundär, tertiär och kvartär) och därmed sin biologiska aktivitet.
Ange fyra nivåer av proteinstruktur Primärstruktur Sekundärstruktur Tertiärstruktur Kvartärstruktur
Vad är primärstrukturen? Och vad stabiliseras den av? En lång rad av aminosyror. Den stabiliseras av peptidbindning.
Vad är sekundärstrukturen? Och vad stabiliseras den av? Peptidkedjans veckning (frånsett R-gruppen). Alltså de vikningar och spiraler som uppstår av vätebindningar mellan olika kedjedelar. Kan vara alfa helix eller beta-flak. Den stabiliseras av vätebindningar.
Vad är tertiärstrukturen? Och vad stabiliseras den av? Peptidkedjans organisation i rymden, alltså den övergripande formen hos en proteinmolekyl och förhållandet mellan de olika sekundärstrukturerna. Stabiliseras av hydrofob interaktion, vätebindningar, jonbindningar (saltbryggor), disulfidbindningar.
Vad är kvartärstruktur? Och vad stabiliseras den av? Flera peptidkedjor som sätts samman till en definierad molekyl. Stabiliseras av hydrofob interaktion, vätebindningar, jonbindningar (saltbryggor), disulfidbindningar.
Namnge och beskriv huvudtyperna av sekundärstruktur för proteiner. Alfa-helix och beta-pleated sheet. Stabiliseras av vätebindningar, utbildas mellan väte-och syre-eller kväve-atomer som ingår i peptidbindningarna.
Hur kan denautering uppstå? Exempelvis genom pH-sänkning eller uppvärmning.
Vad är en supersekundärstruktur? Ge ett exempel på en sådan. En sammansättning av ett antal sekundärstrukturelement till ett strukturmotiv som återkommer i olika proteiner (t ex beta-meander)
Vad är domän? En strukturell och/eller funktionell del av en proteinkedja.
Många proteiner innehåller disulfidbindningar (disulfidbryggor). Vilken aminosyra bildar disulfidbindningar? Rita principiellt hur en sådan bindning ser ut! Cystein, Cys.
Beskriv (rita) den generella uppbyggnaden av immunoglobuliner. Vilken funktion har dessa plasmaproteiner och var sker deras syntes? Funktion immunoglobuliner: främst antikroppar mot för oss främmande ämnen (t ex mot bakterier). Syntes sker i B-lymfocyter. Uppbyggnad immunoglobuliner: Två tunga, två lätta kedjor.Hålls ihop av disulfidbryggor. N-terminala ändarna avgör antigen-specificitet.
Vad menas med akutfasproteiner? Ge exempel på ett akutfasprotein som snabbt indikerar om bakterier eller virus ligger bakom en infektion (vilket är viktigt att veta innan man sätter in antibiotika)! Akutfasproteiner = plasmaproteiner som mer än fördubblar sin koncentration vid en akutfasreaktion (inflammatorisk reaktion). C-reaktivt protein (CRP) används kliniskt för att differentiera mellan en bakterieutlöst / virusutlöst infektion. [CRP ökar sin koncentration upp till 100 gånger inom 8 timmar vid en bakteriell infektion, men inte om virus ligger bakom infektionen.
Vad är en subenhet? I de protein som är uppbyggda av flera proteinkedjor utgör varje proteinkedja en subenhet.
Varför denaturer de flesta proteinerna i magens miljö och varför är detta viktigt? Denautering är när proteinet förlorar sin ursprungliga tredimensionella struktur och därmed sin biologiska aktivitet. Denaturering i magens sura miljö gör att strukturen blir mer lucker vilket ökar åtkomstmöjligheterna för mag-tarmkanalens proteaser och nedbrytningen blir mer effektiv beroende på att peptidbindningarnas tillgänglighet ökar.
Vilka lipoproteinklasser är de huvudsakliga bärarna av triacylglyceroler (TAG) i blodet? Var bildas dessa lipoproteiner? Chylomikroner och VLDL. I tunntarm resp lever.
Vilka två proteinslag finns det mest av i plasma (alltså ej helblod)? Beskriv deras struktur översiktligt. Var bildas de? Vilka är deras funktioner? Albumin, ett monomert protein (alltså en kedja), MW ca 70 kDa. [Koncentration i blodplasma ca 40 g/l.] Bildas i levern. Binder och tranporterar många ämnen i blodets plasma, till exempel fettsyror som mobiliserats från fettväv vid fasta. Viktigaste plasmaproteinet för bibehållande av det kolloidosmotiska trycket. Immunoglobulin G (IgG), [ca 10 g/l]. Bildas av lymfocyter (B-celler). Två tunga (MW 50-70 kDa) samt två lätta (MW 23 kDa) kedjor. Hålls ihop av disulfidbryggor. N-terminala ändarna avgör antigen-specificitet. mmunogobulinerna (antikropparna) har viktiga funktioner i immunförsvaret.
Vad menas med glykering respektive glykosylering av proteiner? Vari består skillnaden? Ge exempel på ett protein i vardera fallet! I båda fallen kovalent koppling av kolhydrat till protein, men i det första fallet oenzymatiskt och i det senare enzymatiskt. Exempel: Glykering, HbA1c Glykosylering, haptoglobin, immunoglobuliner
CRP är ett viktigt akutfasprotein. Vad menas med detta samt hur används CRP-analys kliniskt? Plasmaproteiner vars koncentration mer än fördubblas vid en akutfasreaktion (dvs vid vävnadsskada och inflammation utlöst av exempelvis infektion, autoimmunsjukdom eller malignitet). Koncentrationen av CRP (C-reaktivt protein) i plasma kan öka upp till 100 ggr inom 8 timmar vid en bakteriell infektion. [Obs! Ingen markant höjning av CRP koncentrationen vid virusutlöst infektion.] CRP mätningar används således flitigt för att differentiera mellan bakteriell respektive virusutlöst infektion samt följa upp behandling med antibiotika
Vad är ett lipoprotein? Beskriv kortfattat dess principiella uppbyggnad. Ett sfäriskt komplex av lipider och protein. På ytan: fosfolipider, kolesterol och proteiner. I kärnan: triacylglyceroler och kolesterylestrar.
Till vilken typ av proteiner hör CRP och hur används CRP i klinisk diagnostik? Akutfasproteiner. CRP-analys används för att skilja på bakteriell och virusutlöst infektion. CRP-halten ökar ca 100 gånger i blodet inom 8 timmar efter en bakteriell infektion.
Proteinet preproinsulin genomgår flera posttranslatoriska modifieringar. Vilka två principiellt olika modifieringar genomgår preproinsulin och vilka slutprodukter bildas? Klyvningar (signalpeptid/proinsulin och AB/C-peptid) samt bildning av disulfidbryggor (mellan A- och B-kedjorna) och inom A-kedjan. Slutprodukter: insulin och C-peptid.
Vilket är det vanligaste plasmaproteinet och hur stor är dess andel av plasmans totala proteininnehåll? Ange minst två viktiga funktioner för detta protein. Albumin. 50-60% av plasmaproteiner. Transportprotein för exempelvis fria fettsyror,bilirubin. Viktigaste plasmaprotein för bibehållande av kolloidosmotiska trycket.
Vad menas med fibrösa proteiner? Ge ett exempel på ett sådant. Strukturproteiner. Exempelvis kollagen.
Vad kallas gruppen proteiner till vilken de flesta enzymer hör? Ge ett exempel (behöver ej vara ett enzym) Globulära proteiner. Exempelvis hemoglobin.
Vad kallas en molekyl som är bunden till proteinet men som inte är av proteinnatur och som normalt behövs för funktionen? Ge ett exempel! Prostetisk grupp, exempelvis pyridoxalfosfat hos transaminaser.
Vid skada, till exempel på tandköttet, uppstår en blödning. Den upphör normalt efter kort tid. Vilka är hemostasens tre faser? Vaskulär fas, cellulär fas och humoral fas (koagulationskaskaden).
Beskriv den vaskulära fasen, vilken av blodets celler, och vilket system av plasmaproteiner ingår? Var bildas dessa plasmaproteiner? Kontraktion av små artärer, stimuleras av tromboxan A2, serotonin. Dessa substanser frisättes från aktiverade trombocyter.
Beskriv den cellulära fasen, vilken av blodets celler, och vilket system av plasmaproteiner ingår? Var bildas dessa plasmaproteiner? Aktiverade trombocyter adhererar till den skadade kärlväggen, samt aggregerar till varandra. Aktiveras av till exempel kollagen (blottas då kärlväggen skadas) och trombin (bildas i koagulationskaskaden).
Beskriv den humorala fasen, vilken av blodets celler, och vilket system av plasmaproteiner ingår? Var bildas dessa plasmaproteiner? För långt svar, sök upp
Var bildas hemoglobin och albumin? Beskriv kortfattat strukturerna. Var i blodet finns och verkar dessa proteiner? I vilka mängder? Hb, bildas i benmärgens rbc-förstadier. Järn, tetramert protein, två alfa-och två betasubenheter, [4x 16.000. 116-166 g/ l i helblod, motsvarar ca 9 mM med avseende på subenhet]. Finns inne i de röda blodkropparna. Albumin, bildas i levern. Monomer, ca 70.000. Finns i blodplasma [45 gram/liter (ca 0,6 mM)].
Beskriv vad som menas med det proteinkemiska strukturbegreppet alfa-helix. Ange vilka bindningstyper som är sammanhållande för denna struktur. Beskriv också sammanhållande krafter för hur denna struktur uppstår. Alltså mellan vilka atomslag/strukturer i proteinet den/de bindningarna uppstår. Regelbunden igenkänningsbar veckning av proteinkedja som karaktäriseras av en högervriden helix med 3,6 aminosyratester per varv. Sammanhålles enbart av H-bindningar som uppstår i helixens längsriktning mellan O (C=O) i en peptidbindning och H (H-N) i en annan peptidbindning. Genom detta arrangemang göms polariteten i en peptidbindning. Därför kan proteinet bli mera kompakt, strävar inte efter en mera oregelbunden till fibrös struktur i vattenlösning.
Med tanke på förekomsten av protein i kroppens olika vätskerum, gradera dessa med avseende på förmågan att buffra pH. Mest protein i intracellulära rummet (ICV), därefter blodplasman och slutligen interstitiella rummet (ISV).
Många proteiner innehåller disulfidbindningar för stabilisering av tertiärstrukturen. Vilken aminosyra bildar disulfidbindningar? Rita hur en sådan bindning ser ut! Till sist, rita och namnge den bindning som håller ihop aminosyrorna i primärstrukturen samt berätta något om dess egenskaper! Cystein, Cys. −CH2−S−S−CH2−Peptidbindningen: −CO−NH−Amidbindning, partiell dubbelbindningsnatur, fri rotation förhindrad, ingår i vätebindningar i sekundär-och tertiärstrukturerna.
Vad är ett lipoprotein? Beskriv kortfattat dess principiella uppbyggnad. Ett sfäriskt komplex av lipider och proteiner. På ytan: fosfolipider, kolesterol och proteiner. I kärnan: triacylglyceroler och kolesterylestrar.

Semelhante

Epidemiology
Danielle Richardson
Epithelial tissue
Morgan Morgan
History of Medicine: Ancient Ideas
James McConnell
4. The Skeletal System - bones of the skull
t.whittingham
Neuro anatomy
James Murdoch
The Endocrine System
DrABC
Respiratory anatomy
James Murdoch
Medical Terminology
khachoe_pema
Diabetes - pathophysiology
Morgan Morgan
Neuro system
James Murdoch